Broń w sztukach walki!
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym aby był to temat wszechstylowy i zeby troche nas połączył.
Widze, ze wiele tematów poruszacie (i dobrze), ale czesto kłucicie się o pierdoły (to nie dobrze). Dlatego chciałem wyjść ze swoim tematem (żeby nie mówiono, że tylko czytam, a nic nie piszę).
Nie piszcie tylko (jak bywało), że miecz lepszy od kija bo ostry. To ma być poważny temat. Możemy pogadać o wyszszości jednej broni nad inną, ale tylko w poważny sposób.
Zapraszam do dyskusji...
Napisano Ponad rok temu
jesli tak to nie widze konkurencji w równej walce tzn.bez zaskoczek.
jesli nie to ja juz sie nie odzywam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie, nie chodzi o broń palną. Piszcie raczej o tradycyjnej broni w sztukach walki.
Napisano Ponad rok temu
Ja ćwiczę Kobudo od 8 lat. Zacząłem od Bo (długi kij - 182 cm). Uważam, ze wprowadzenie go do jakiej kolwiek sztuki walki jest przełomowe bo uczy pracować właściwie biodrami (podstawa).
Potem rozpocząłem Sai (wspaniałe na nadgarstki, miałem z nimi kłopoty zaczynając ćwiczyć jako dziecko - duże przeciążenia).
Oczywiście przeszedłem w międzyczasie przez Tonfę i Nun Chaku - ale to epizod, może znowu wrócę. 2 lata ćwiczyłem Iaido, więc tradyjny miecz. W aikido oczywiście Boken i Tanto - ale to można ćiczyć wszędzie (szczególnie Tanto).
5 lat temu rozpocząłem profesjonalnie Jo (kij 128 cm). Wcześniej spotkałem się z tym typem broni w Aikido, ale teraz ćwiczę tradycyjną Okinawańską szkołę.
Teraz Jo i Sai to główne bronie, które ćwicze.
Jo nadaje kolistości ruchów (wszyscy wiedzą,że to podstawa w unikach, schodzeniu z linii - Tai Sabaki).
Napisano Ponad rok temu
podobno kiedyś staneli naprzeciw siebie: mistrz w kalaki z ratanową pałką (70 cm) i mistrz z kataną
walka trwała 3 s
roztrzaskana głowa i smierć na miejscu
miecz był za wolny
Napisano Ponad rok temu
Coz wedlug mnie nalepsza bron to taka, ktora ci pomoze a nie sprawi klopotow czy to z uzyciem jej czy policja. Niedawno przeczytalem temat o yawarze i wydaje mi sie, ze jest to bardzo dobra bron w obecnych czasach.
Zgadzam sie z toba w zupelnosci - yawara jest poreczna, latwa do ukrycia i nie powoduje takich dylematow przed uzyciem jak noz.
Ja nie chcialbym byc nigdy w zyciu zmuszony do uzycia noza, a do uzycia yawary - czemu nie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie z toba w zupelnosci - yawara jest poreczna, latwa do ukrycia i nie powoduje takich dylematow przed uzyciem jak noz.
Ja nie chcialbym byc nigdy w zyciu zmuszony do uzycia noza, a do uzycia yawary - czemu nie?
Racja Sandokan.
Jawara to broń Filipińska.
Na Okinawie funkcjonuje nazwa Chizi Kun Bo (i na pewno inne). Okinawańska broń różni sie tym, że ma doczepiony kawałek plecionki (od zewnętzrnej strony dłoni) mocujący kijek do wewn. strony dłoni.
To co obecnie się stosuje to innowacje, jak np. metalowy pręcik. Posłógiwanie się jest też o wiele prostrze - gł. uderzenia w słabe punkty nie koniecznie witalne (jednak uderzenie metalowym prętem nawet w mocną część ciała powoduje ból). Nie wszyscy już korzystają z piękna używania tak małych i prostych przedmiotów. Można tym było także zakładać dźwignie. Osobiście widziałem kiedyś jak to robił, uczeń Filipińczyka. Robi wrażenie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak na marginesie, gdy obserwuje sie rozne narzedzia, przechadzajac sie miedzy polkami sklepu i zastanawia sie nad zastosowaniem, to rozne mysli przychodza do glowy....a moze wy macie jakies pomysly?
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Jakies linki lub tego typu namiary... szczerze mowiac pierwszy raz o tym slysze.....
z gory dzieki..
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taika Oyata, mistrz systemu Ryu Te, mówi, że broń jest tylko przedłużeniem ręki i na tej zasadzie działa. Nie można jej traktować odrębnie. Czyli to, co mówi Rysiek, jeśli ci wytrącą broń to też musisz sobie poradzić...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
walka palka, kijem - szczecin
- Ponad rok temu
-
kendo
- Ponad rok temu
-
Garść klipów
- Ponad rok temu
-
Iaido in Gliwice
- Ponad rok temu
-
Tlumik
- Ponad rok temu
-
Nunchaku
- Ponad rok temu
-
Atawistyczne zamiłowanie do cięższej broni?
- Ponad rok temu
-
My favourite weapon...
- Ponad rok temu
-
Kusarijutsu
- Ponad rok temu
-
Walka dwoma mieczami
- Ponad rok temu