Szczepan, a z którymi ideami i pomysłami C. T. się nie zgadzasz?
Bo ja się z Toba zgadzam odnośnie podejścia do mamony, sławy i polityki...... :wink:
S.
Mamona i slawa to ludzkie jest, kazdy ma prawo miec jakies slabosci, nie?
Ale mi chodzi glownie o idee techniczne na temat aikido. Np uwazam, ze praca uke, jaka wymaga Tissier, raczej ogranicza niz rozwija aikido. U niego uke musi poruszac sie konwencjonalnie, ma z gory narzucony sposob reagowania, ktory, co gorsza, uznany jest za "jedynie sluszny".
Juz sam fakt ze uke ma sie poruszac w okreslony sposob jest kompletnym przeciwienstwem rozwoju spontanicznosci reakcji w obliczu dowolnego ataku, jaki zakladal Dziadek jako podstawa skutecznosci aikido.
Zauwaz ze nie pisze tu nic o tym, czy ten okreslony sposob poruszania sie ma jakikolwiek sens "bojowy"
Np fakt ze wszystkie inne sposoby poruszania sie uke sa BE, powoduje ze ludzie nie sa przyzwyczajeni do niekonwencjonalnych atakow czy reakcji i jesli kiedykolwiek spotykaja sie z taka reakcja, jedynym rozwiazaniem jest poprawianie uke ze zle zaatakowal rotfl
Spotkalem sie z tym w dojo Tissier w Paryzu, gdzie ludzie majacy 3 czy 4 dan zamiast wykonac na mnie technike i wbic mnie w mate, rozpoczynali dlugi wywod teoretyczny jak i dlaczego tak a nie inaczej mam atakowac ...
...itd...
Labedziu, czy to znaczy ze Christian nauczyl sie w koncu czytac po polsku vortal budo?.......hmhm........... 8)