Kyok-sul
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oficjalnie tkd trafiło do korei północnej w 1985.
Zgodnie z tym, co pisał generał Choi w swojej autobiografii, szkolenie północnokoreańskich instruktorów rozpoczęło się w połowie stycznia 1981, wkrótce po występie drużyny pokazowej ITF w KRLD. W połowie września 1981 odbyło się seminarium z generałem i egzaminy na stopnie mistrzowskie. Z 44 zdających 19 uzyskało 4 dan, pozostali 3 dan. Człowiekiem, który prowadził pierwsze szkolenia w KRLD, był Park Jung Tae - późniejszy prezydent GTF.
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za sprostowanie.
Napisano Ponad rok temu
No to zapytaj Gutka - jak poszli do ambasady KRL-D żeby przysłali im instruktora, to dostali do wyboru - karate albo tkd. Wybrali karate. Przypomnę że był początek lat 80-ych. Oficjalnie tkd trafiło do korei północnej w 1985. Więc tkd było, co nie zmienia faktu że zaczynali od kyok sul.
ale to już lata 80-te... a wcześniej? na Półwyspie jest sporo systemów, częśc ostała sie i na północy. zmiksowano to i wprowadzono jako szkolenie dla jedn. mundurowych.
a pamiętacie "rozkaz 027", ma to ktoś może na video?
Napisano Ponad rok temu
A co do koreańskich systemów - nic mi nie wiadomo o jakimkolwiek stylu, który ostał był się w Korei Północnej z zamierzchłej przeszłości. W Południowej oprócz taekyon też znakomita większość wykazuje raczej japońskie korzenie, czasem wzbogacone nieco chińszczyzną
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Tangsoo - to po prostu karate po koreańsku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"KYOKSUL -- walka uprawiana w KRLD
Drugim -- po TAEKWON-DO -- popularnym, a zarazem oryginalnym, o różnorodnej technice, rodzajem koreańskiej walki wręcz (uprawianym w Koreańskiej Republice Ludowo-Demokratycznej) jest KYOKSUL. Koreański termin kyoksul tłumaczy się jako "szkoła walki". W walce tej zostały wykorzystane doświadczenia rodzimych, uprawianych w Korei -- na przestrzeni co najmniej tysiącletniego okresu -- różnych sztuk walk wręcz. A zatem KYOKSUL ma taki sam rodowód, jak uprawiane w południowej Korei -- taekwon-do. KYOKSUL jest szkołą walki obronnej i kontratakującej -- mającą spore zastosowanie w szkoleniu wojskowej walki wręcz -- łączącą zarówno typowe techniki występujące w karate lub w kung-fu, jak: ciosy nogami (stanowiące podstawową technikę w tej walce), rękami i głową, jak też techniki stosowane w japońskiej sztuce walki JIU-JITSU lub w judo -- czyli podcięcia, dźwignie na stawy i rzuty, jak też bloki.
W szkole walki kyoksul odrzuca się całą nadbudowę filozoficzną dalekowschodnich sztuk walk obronnych, a także nie uznaje się technik, które stanowią "sztukę dla sztuki". Jeden z głównych twórców, mistrz i ekspert szkoły walki KYOKSUL -- Koreańczyk HAN-HO-UN -- uważa, że technika musi służyć tylko umiejętnemu prowadzeniu walki. Ponadto zakłada on, że w szkole walki KYOKSUL powinno uczyć się specjalnego sposobu myślenia i działania, który zapewniałby osiąganie maksymalnego efektu przy minimalnym wysiłku (jest to maksyma przyjęta w jiu-jitsu i judo) przez poznanie psychiki przeciwnika, aby w ten sposób wyprzedzać jego zamiary (zasada stosowana w AIKIDO: go-no-sen -- wyprzedzenie ataku i sen-no-sen -- przewidywanie ataku). Jak zatem widać -- szkoła walki kyoksul jest praktyczna i skuteczna przede wszystkim dlatego, że nie "kostnieje", lecz stale rozwija się, przyjmując to wszystko z innych rodzajów walk obronnych Dalekiego Wschodu, co w nich jest praktyczne i skuteczne w walce realnej.
Zajęcia szkoleniowe w KYOKSUL składają się z trzech zasadniczych części: rozgrzewki, poznawania technik (nauki) i ich doskonalenia oraz walki sparingowej. Zasadnicza część zajęć jest prowadzona w rodzaju lekkiego sparingu bokserskiego. Ważną rolę spełnia rozgrzewka, podczas której stosuje się dość urozmaicone ćwiczenia wzmacniające i rozciągające mięśnie oraz kształtujące takie cechy motoryczne, jak: szybkość (ważna cecha), siła i gibkość. W tej walce uważa się, że bez dobrego ogólnego przygotowania i wytrenowania -- nauka samych technik mija się z celem. (...)"
Dalej już nic nie ma o kyok-sul. Zachowałem podkreślenia autora. Moim zdaniem, ten opis jest bardzo ogólny, ale może się komuś przydać. O ile wiem, autor przytoczonego tekstu ma obecnie wysoki stopień w jujitsu (widziałem kiedyś na jakiejś stronie).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdzieś tam w wojsku był nauczany, słyszałem że 62 komp. specjalnej, ale nie dam sobie paznokcia przypiłować że na pewno.
Od końca lat 80-tych trenowali Ju Jitsu. Jeden z byłych oficerów jest mistrzem Modern Ju Jitsu.
Apropos materiałów o Kyoksul - w 1982 roku wyszła książka autorstwa Edwarda Mazura pt. "Kyoksul - instrukcja walki wręcz"
Jest dostępna w bibliotece MFMJJ oraz mojej prywatnej :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nawet 130 PLN to juz chyba za mało.
Ja swojej nawet za tyle nie puszcze
Ale sprawdzaj na allegro - może się pojawi...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kluby w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Szpagat
- Ponad rok temu
-
Festiwal sztuk walki na Eurosporcie - ma być taekwondo
- Ponad rok temu