Inwalida :)))
Napisano Ponad rok temu
Mam problem. Do niedawna cwiczylem brazylijska capoeire i bylem od niej powaznie uzalezniony. Nie cwiczylem dlugo (1 rok) ale zdazylem sie w niej zakochac. Niestety jak mowi stare amerykanskie powiedzenie "Life is a bitch, and then you die". Moj nadgarstek nie wytrzymal przeciazen i jednego upadku. Uszkodzilem chrzastke trojkatne :twisted: :twisted: . Kontuzja jest praktycznie nie do wyleczenia i musze teraz uwazac na prawa reke. Przeciazenia w capo sa niestety zbyt duze i musialem zarzucic treningi. Jestem cholernym inwalida:))) ale nie chce rozstawac sie ze sztukami walki. Szukam dla siebie czegos nowego.
Slyszalem tez ze taekwon-do jest stylem w ktorym nacisk polozony jest glownie na perfekcyjne opanowanie technik noznych. Wiem jednak ze nie ma sztuki walki ktora nie uzywa rak i taekwon-do nie jest wyjatkiem. W zwiazku z tym mam kilka pytan.
Co sadzicie o rozpoczeciu trningow w takim stanie ?
Czy spotkaliscie sie z podobnymi wypadkami (chodz mi o kontuzje rak) ?
Czy znacie styl w ktorym rece sa mniej obciazane ?
Czytalem sporo o samym taekwon-do i od pewnego czasu czytam wasze posty. Przyznam ze wasz styl walki bardzo mi sie podoba, zwlaszcza sposob w jaki wykorzystuje nogi. Bardzo chcialbym rozpoczac treningi. Wszelkie uwagi mile widziane
Pozdrowka !
Napisano Ponad rok temu
hmm , jezeli tak ci sie podoba taekwondo to powinienes zobaczyc co reprezentuja kluby w twoim miescie , moglbys napisac skad jestes
nie wiem jak z twoja kontuzja , nie znam sie na tym , powinienes poszukac klubu wtf , tam bedziesz trenowal same kopniecia , tylko powinienes wiedziec , ze to nie bedzie lekki trening capo , tylko walka o przezycie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wolno.. W walce sportowej natomiast rąk uzywać nie wolno więc i na sparringach nie będzie problemu.
Napisano Ponad rok temu
Dlacszego wiec zawodnicy WTF tak rzadko stosuja techniki reczne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Heh faktycznie skrewiłem ze nie napisałem skąd jestem Mieszkam w okolicach Krakowa. Szperałem troche w sieci, i znalazłem dwa kluby w krakowie. Ale chyba obydwa są ITF. (jeden na pewno). Ale gdyby ktos dal mi namiary na jakis krakowski klub WTF i gdyby z rękami na treningach było tak jak pisze eternite to było by zaj........bardzo miło.
Heh spoko. Ja wiem ze to będzie krew, pot i łzy................i może jeszcze troche krwi. Ale na to właśnie czekam. (honorowy dawca).tylko powinienes wiedziec , ze to nie bedzie lekki trening capo , tylko walka o przezycie
Napisano Ponad rok temu
tylko powinienes wiedziec , ze to nie bedzie lekki trening capo , tylko walka o przezycie
Odkad treningi Capo sa "lekkie" ?
Spokojnie, nie burzyc sie, wiem o co chodzi
Napisano Ponad rok temu
w WTF nie mozna uderzac na glowe- w ITF mozna. a dlaczego w WTF praktycznie nie uzywa sie rak?- tego tego ja juz nie wiem.
Wlasnie dlatego... znaczy prawde mowiac uzywa sie. Mozna np uderzac lapkami przy skracaniu dystansu, albo w klinczu, zeby troche odepchnac i zatrzymac przeciwnika, odskakujac i kopiac np. A ze uzywa sie malo.... Bo prawde mowiac, to przez pancerz gowno daja... Fakt, jak sie dobrze przyceluje w splot i zlapie klienta na wdechu... Widzialem juz takie knock out'y, ale ze rzadko sie to trafia, to chyba kazdy rozumie...
Za to na treningu jednak lapki tez sa troche obciazane... przy roznych cwiczeniach. Zalezy jak silna jest ta kontuzja i jak bardzo na reke trzeba uwazac...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WTF a ITF
- Ponad rok temu
-
OLIMPIADA MŁODZIEŻY
- Ponad rok temu
-
mistrzostwa swiata w TKD ITF- warszawa 2003
- Ponad rok temu
-
Koordynacja kończyn
- Ponad rok temu
-
Kluby Taekwondo w Warszawie
- Ponad rok temu
-
TEORIA- TKD - wymagania na 1
- Ponad rok temu
-
papierochy i TKD
- Ponad rok temu
-
trening TKD dla najmlodszych
- Ponad rok temu
-
Hwa Rang Do - wszelkie info mile widziane....
- Ponad rok temu
-
ITF na igrzyskach olimpijskich
- Ponad rok temu