combat kalaki
co to jest...
Napisano Ponad rok temu
Co to jest:
combat kalaki
Czy naprawdę tak trudno wpisać to w google'a!!? :
Polska Federacja Combat Kalaki
MISTRZOSTWA EUROPY W POLSCE !!! wejście Anglia, Włochy, Belgia,
Irlandia, Holandia, itd ! Webdesign: Cezary Trzcinski.
Opis: Oficjalna strona Polskiej Federacji Combat Kalaki, filipińskiej sztuki walki.
Kategoria: World > Polska > Sport > Sztuki walki
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - 4k - 23 Kwi 2003 - Kopia - Podobne strony
Polska Federacja Combat Kalaki
... styczeń - 11.01.03 - Regionalne szkolenie Combat Kalaki - Oleśnica. 19.01.03 -
Szkolenie Combat Kalaki - Warszawa. ... Regionalne szkolenie Combat Kalaki - Kraków. ...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - 26k - 23 Kwi 2003 - Kopia - Podobne strony
[ Więcej wyników z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ]
Combat Kalaki to współczesny system walki oparty na przekazach o starożytnej filipińskiej sztuce walki. Swój początek wiąże z Negrytami - pierwotnymi mieszkańcami Filipin, którzy pojawili się na tym górzystym archipelagu przed 25 tys. lat. Wychodząc naprzeciw obecnym potrzebom, system ten został zmodyfikowany przez wielu wybitnych Mistrzów i ekspertów walki realnej. Wyeliminowano część technik niestosownych do dzisiejszych czasów. Dodano zaś specjalne techniki przygotowujące do walki i obrony oraz wzbogacono o elementy gimnastyczne, które poprawiają i stabilizują pracę naszego organizmu.
Combat kalaki stworzone w wyniku połączenia tradycji sztuk walki z obecnymi osiągnięciami cywilizacji, ma na celu zachowanie tradycji i ukazanie sztuki i filozofii w formie częściowo dostosowanej do obecnych czasów. Oferuje wiele wartości, które wynikają z regularnego praktykowania, jest znakomitym środkiem wzmacniającym fizyczne i duchowe samopoczucie.
Napisano Ponad rok temu
To był wstęp (do dalszych pytań) :wink: ...Czy naprawdę tak trudno wpisać to w google'a!!? :
Pytanie 2:
Skuteczność???
Z tego co przeczytałem, nie jest to taki... hmm... Combat (w dosłownym tego słowa znaczeniu)...:
,wzmacniającym fizyczne i duchowe samopoczucie.
,sztuki i filozofii
ma na celu zachowanie tradycji
Napisano Ponad rok temu
Skuteczność???
Z doświadczenia mówię: im coś jest bardziej egzotyczne -tym ostrożniej trzeba do tego podchodzić.
Z tego co przeczytałem, nie jest to taki... hmm... Combat (w dosłownym tego słowa znaczeniu)...:
Ehh - wiele MA (np. karate)
Szkoła Sztuk Walki - TORASAN
strona główna || szkoła karate | combat | treningi | szkolenia i obozy
| galeria | kontakt. COMBAT. strona w trakcie przygotowania .
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - 3k - Kopia - Podobne strony
czy aikido (co jest już w ogóle przesadą!!!! - Combat Aikido rotfl
oraz combat ju-jitsu
dodaje magiczne słówko combat- ot ze względów marketingowych - jak w jakimś systemie (w ver. mil.) nie ma strzelania, walki nożem, bagnetem i walki w terenie - to jest to hmm... coś na pewno nie combat...
Napisano Ponad rok temu
Z doświadczenia mówię: im coś jest bardziej egzotyczne -tym ostrożniej trzeba do tego podchodzić.
UWAŻAJ NA GREJPFRUTY 8)
Napisano Ponad rok temu
UWAŻAJ NA GREJPFRUTY 8)
Obrona przed wiśniami była? Była! Przed winogronami? Tak! W kiściach i pojedynczo- tak! A była obrona przed bananem?! .... Nie było!
A więc dzisiaj kursanci obrona przed bananem!
MONTY PYTHON RULEZ THE WORLD! 8)
Napisano Ponad rok temu
Samoobrona
Osoby:
Instruktor - John Clase
Kursant1 - Graham Chapman
Kursant2 - Eric Idle
Kursant3 - Michael Palin
Kursant4 - Terry Jones
Zakonnica - Terry Gilliam
[Sala gimnastyczna]
Instruktor: [do zakonnicy] Zamknij się!!!! [do kursantów] Dobry wieczór uczniowie. Gdzie reszta?
Kursant4: Nie ma ich!
Instruktor: Właśnie widzę. Co z nimi?
Kursant1: Może maja grypę.
Instruktor: Grypę? Nażarli się za dużo świeżych owoców ! ... a teraz samoobrona. Dziś kontynuujemy temat z przez tygodnia, kiedy demonstrowałem wam jak bronić się przed napastnikiem atakującym świeżymi owocami.
Kursanci: [wyraźnie znudzeni] Ohhhhh...
Kursant3: Obiecał pan, że nie będziemy już przerabiać owoców!
Instruktor: Co to ma znaczyć?
Kursant4: Zajmowaliśmy się owocami przez dziewięć tygodni!
Instruktor: Wydaje się wam, że wiecie już o nich wszystko?
Kursant2: Może przerobimy coś innego np.: jak bronić się przed napastnikiem z kijem...
Instruktor: Z kijem?!!!! No proszę, chcą się bronić przed napastnikiem z kijem... woda sodowa uderzyła ci do główki?! Świeże owoce są dla ciebie za głupie?! Coś ci powiem chłopcze... gdy będziesz wracał dziś do domu, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć! A teraz jeżyny! Co zrobić, gdy napastnik się rzuci na was z jeżynami...
Kursant2: Przerabialiśmy jeżyny!
Instruktor: Co?!
Kursant1: Przerabialiśmy jeżyny.
Kursant3: Pomarańcze, jabłka, grejpfruty...
Kursant2: ... w całości i w kawałkach...
Kursant3: ... renklody... granaty....
Kursant4: ... winogrona, cytrusy...
Kursant3: ... cytryny, śliwki...
Kursant4: ... oraz mango w syropie.
Instruktor: Wiśnie?
Kursanci: Przerabialiśmy....
Instruktor: Czerwone i czarne?
Kursanci: Tak!
Instruktor: No dobra... banany! Bananów nie przerabialiśmy, prawda?
Kursanci: Nie....
Instruktor: Doskonale! [podskakuje z zadowoleniem] Jak bronić się przed człowiekiem uzbrojonym w banana? Trzymaj! [rzuca banana Kursantowi 1] To całkiem proste! Najpierw zmuszamy go, żeby wyrzucił banana! A potem zjadamy banana - rozbrajając napastnika. Jest zdany na nasza łaskę.
Kursant3: A jeśli ma całą kiść?
Instruktor: Zamknij się!
Kursant2: A jeśli ma kij?
Instruktor: Zamknij się! ... panie Morela!
Kursant1: Harrison....
Instruktor: Przepraszam, Harrison zaatakuj mnie bananem! No już! Z nienawiścią i złością! Atakuj! Nie tak, bardziej z życiem. Trzymaj tego banana przyzwoicie. Tak lepiej - krzycz!
Kursant1: Aaaaaaaaaaaah [krzyczy]
Instruktor: Doskonale - teraz atakuj! No już człowieku !
Kursant1: Aaaaaaaaaaaah [atakuje]
Instruktor: [strzela do niego z pistoletu] A teraz zjadam banana.
Skecz z filmu: "A teraz coś z zupełnie innej beczki"
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A więc dzisiaj kursanci obrona przed bananem!
Czyżby nasz Drogi Lord von...(jak wyzej) dziś atakował ?
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo to Pietras w s Torasan naucza Combat 56, a nie Combat Kalaki...
Napisano Ponad rok temu
Combat
Z tego co mi wiadomo to Pietras w s Torasan naucza Combat 56, a nie Combat Kalaki...
Taak, bo to nie był przykład sekcji Combat Kalaki - a dodawania do różnych systemów "magicznego słówka" combat (tu karate
Chyba, że w ramach sekcji tradycyjnej MA _osobno_ funkcjonuje jakiś system Combat - a to już zupełnie inna historia 8)
Napisano Ponad rok temu
(proszę, nie piszcie o krav madze...)
Napisano Ponad rok temu
No i się zaczęła krytyka. Dobrze, w atakim razie, który "system" (można to tak nazwać?) - z zakresu COMBAT'u, jest najskuteczniejszy...???
(proszę, nie piszcie o krav madze...)
Najprostszy test: jak w jakimś systemie (w ver. mil.) nie ma strzelania, walki nożem, bagnetem i walki w terenie - to jest to hmm... coś na pewno
nie combat...
Kolejny test: ile sił zbrojnych na swiecie korzysta z danego systemu, jakie to formacje, czy są elitarne itp. Czy system był kiedykolwiek wykorzystywany na wojnie? Czy rozwiązania w danym systemie są INTUICYJNE, maksymalnie skuteczne? itp. itd.
A poza tym w temacie "KM" - mam większe zaufanie do kogoś, kto od ponad 50 lat z powodzeniem walczy i WYGRYWA ze wszystkimi napastnikami (tak- Izrael - rozgromił Anglię, Syrię, Egipt ...), niż do np. polskiego systemu Combat 56...
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że (niestety) to co jest dostępne dla tzw.: "cywili". W rzeczywistości nie jest tą KRAV MAGĄ którą wykorzystywali żołnierze MOSAD'u...(proszę, nie piszcie o krav madze...)
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że (niestety) to co jest dostępne dla tzw.: "cywili". W rzeczywistości nie jest tą KRAV MAGĄ którą wykorzystywali żołnierze MOSAD'u...
1) Raczej agenci - niż żołnierze!
2) Jak chcesz mieć coś bardziej militarnego - ucz się defendo, prawie na pewno kravka militarna będzie do tego zbliżona... (tylko co Ci po walce bagnetem i karabinem z bagnetem? 8)
3) Mossad istnieje i ma się dobrze- tylko prawda jest taka, że gdy dany agent jest zagrożony - to przeciwko niemu zostaną skierowane takie siły - że nic mu po walce wręcz czy broni palnej...
4)Co do porównywania KM cywilna a militarna - musiałby mnie ktoś zaprosić na szkolenie KM militarnej (na razie to domysły - a pan Tomasz Adamczyk - przestał odpowiadać na maile - jak przesłałem mu kilka strony materiałów Defendo...
Chyba trafiłem z zawartością i chyba defendo bardzo przypomina KM militarną (w zresztą na zdrowy rozum - co WIECEJ można wymyślić!?)
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że (niestety) to co jest dostępne dla tzw.: "cywili". W rzeczywistości nie jest tą KRAV MAGĄ którą wykorzystywali żołnierze MOSAD'u...
oj jasne że nie, i nie sądze zeby chodziło tu na rozróżnienie "zwykła' vs. "militarna" . Oczywiste jest ze inaczej ćwiczą żołnierze a inaczej uczestnicy kursu kravki z udziałem kobiet i dzieci
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A poza tym w temacie "KM" - mam większe zaufanie do kogoś, kto od ponad 50 lat z powodzeniem walczy i WYGRYWA ze wszystkimi napastnikami (tak- Izrael - rozgromił Anglię, Syrię, Egipt ...), niż do np. polskiego systemu Combat 56...
To dzięki Krav Madze Izrael wygrywał wojny?
Trudno tez uznac, ze Wielka Brytania została rozgromiona...
Napisano Ponad rok temu
To dzięki Krav Madze Izrael wygrywał wojny?
Kto wie? :wink: Niewykluczone...
Decydującym czynnikiem było raczej NASTAWIENIE bojowe, agresywność itp. - a to w KM istnieje i mi się podoba 8) :twisted:
Trudno tez uznac, ze Wielka Brytania została rozgromiona...
Ekhm - wkrótce może szerzej na ten temat napiszę na WWW
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Parter
- Ponad rok temu
-
KM we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Extreme Krav Maga- LODZ