Tradycyjne systemy NIHON JUJUTSU...historia i geneza
Napisano Ponad rok temu
Większość powołuje się na jujutsu (jujitsu, jiujutsu, jiujiutsu) ale tak na dobrą sprawę to nikt nic konkretnie nie mówi (pisze) o swoim jujutsu. Mam na myśli to, że jak ktoś dyskutuje np. o karate, to przedstawia się, z jakiego konkretnego systemu lub szkoły jest. Czyżby w jujutsu przeważał system International ? Jedynie ludzie z Hakko ryu mają tu swoich przedstawicieli, chociaż ich system to już nowe dzieje, aczkolwiek oparte na starym systemie.
pozdrawienia...
Napisano Ponad rok temu
Większość powołuje się na jujutsu (jujitsu, jiujutsu, jiujiutsu) ale tak na dobrą sprawę to nikt nic konkretnie nie mówi (pisze) o swoim jujutsu. Mam na myśli to, że jak ktoś dyskutuje np. o karate, to przedstawia się, z jakiego konkretnego systemu lub szkoły jest. Czyżby w jujutsu przeważał system International ?
Wejdz na strony poszczególnych osób i zobaczysz story, na pewno na mojej i Marcina
Napisano Ponad rok temu
Dlatego termin Ju-Jitsu w Europie moze obejmowac wszystko, począwszy od szkół podobnych do złudzenia do Aikido do systemów sportowych takich jaki reprezentuje np. PZJJ.
Jedynie szkoły które bezpośrednio współpracują z japońskimi nauczycielami można określać nazwami specyfcznymi dla nich.
Europejskie ich odpowiedniki sa już "skażone" nasza mentalnością.
Dla nas to lepiej- w Japonii uczono w sposób niezbyt sensowny (dla Europejczyka) pod wzgledem metodycznym i anatomicznym.
Zresztą szkoły starające się rozwijac w tej chwili wzorują metody treningowe na Europie...
Zresztą niech ktoś z tradycyjnej szkoły sie odezwie, ja jestem tylko teoretykiem...
R.
Napisano Ponad rok temu
Stylowym jj nazwal bym cwiczenie jakiegos scisle zamknietego i opracowanego systemu ale w gruncie rzeczy kiedy spotyka sie z glównym guru bardzo rzadko.
A ostatnia najwieksza rzesze cwiczacych to sa osoby cwiczace walke wrecz i samoobrone oparta tylko na starych technikach jj a przystosowana do czasow dzisiejszych.
A wiec tradycyjnych styli to wg mnie nie ma u nas niestety a stylowych jest bardzo malo - a ludzi cwiczacych na raz 4 styli czy wiecej do tradycjonalistow bym nie zaliczyl bo czesto jeden system i jego zasady wyklucza drugi.
Dlatego tak malo tu jest osob ze stylowych systemow.
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że jest ich trochę... ciekawe jakie to są?
pozdrówka...
Napisano Ponad rok temu
Widzę, że przed świętami spokojnie na portalu...
To dorzucę garść słów....
...poczytałem trochę na portalu o zasadach jj - miękkości, ustępliwości itp..itp..
Próba charakteryzowania Jujutsu poprzez JU jest na ogół związana z ustępowaniem większej sile.
Lecz JU to przecież także - podatny, zwinny i dążący do zwycięstwa.
A pierwsza formuła mówi tylko o kimś, kto potrafi pokonać przeciwnika. Powiedziałbym, że JU to raczej swobodne reagowanie ciała na wolę, co pozwala robić naszemu ciału to co chcemy zrobić. Ciało słucha naszej woli. Jest to pewnego rodzaju psychofizyczna koordynacja albo może specjalny sposób zachowań.
Nie wiem, czy takie stwierdzenie lepiej określi jujutsu jako sztukę walki ?
Myślę, że Kano tworząc np. formy kata w judo miał z tym zagadnieniem pewien problem. Jako przykład mogłyby służyć dwie formy kata GO NO KATA i JU NO KATA. Pierwsza to forma twardości a druga to forma łagodności.
Od razu rzuca się w oczy pewna sprzeczność - obie formy są przeciwieństwem w japońskim rozumieniu tego tematu.
Z tego co można się dowiedzieć, to Kano był przekonany, że główną zasadą judo nie jest JU (łagodność, ustępliwość).
Uważał on, że w walce są momenty kiedy nie należy ustępować, a to wiązało się na ogół z użyciem siły.
Kiedyś powiedział : ....poprzez ustępowanie w walce można zwyciężyć, jest wiele takich sytuacji w jujutsu i judo, kiedy takie zachowanie jest prawidłowe. Nazwa jujutsu czyli łagodny, ustępliwy określa bardzo obszerny system lub obszar działania... a przecież prawdziwe jujutsu to coś znacznie więcej i zdobycie zwycięstwa w jujutsu to nie tylko rezultat zastosowania ustępliwości.
Kano dla lepszego i prawidłowego zrozumienia tych zasad wprowadził termin seiryoku zenyo (maksymalna efektywność). Chciał on aby forma GO NO KATA była pewnego rodzaju balansem dla formy JU NO KATA.
Jako ciekawostkę powiem, że oryginalna forma GO NO KATA została ukryta jeszcze przed wojną przez Kano. Pod koniec wojny Kyuzo Mifune stworzył nowe GO NO KATA, ale to już była jego interpretacja (gonosen)
Kodokan wiele form kata wyłączył ze swojego programu i to z różnych powodów. Mało kto zna takie kata jak IPPON YO GOSHIN JUTSU NO KATA FUJOSHI GOSHIN JUTSU NO KATA dla kobiet czy też GONOSEN NO KATA.
Wracając jeszcze na moment do zasady seiryoku zenyo to jest ona wykorzystana w jednym z nielicznych kata judo wykonywanych pojedynczo (seiryoku zenyo kokumin taiiku no kata). Jest to forma ćwiczeń wszelkich uderzeń i kopnięć czyli popularnego atemi.
Może ktoś coś dorzuci na temat pochodzenia różnych form kata ??
A temat goshin waza czy goshin jutsu nie jest ciekawy ?
pozdrówka :-)
Napisano Ponad rok temu
rozumiem, wolny długi weekend....
nikt nie zajmuje się
formami kata...
no cóż, trudno....
pozdrówka.... :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiazanie przeciwnika sznurami to tylko drobny wachlarz ich technik. Interesujacym faktem historycznym jest to ze nawet podczas walki zachowana byla swiadomosc hierarchi spolecznej...
techniki juta sa faktycznie dosc unikalne, masz jakies zdjecia? Te zachowanie hierarchii, mozesz cos wiecej o tym napisac?
Napisano Ponad rok temu
.....cwiczylem w Takagi Yoshin ryu Jutaijutsu....., quote]
Witam...
wysłałem mailika
pozdrawiam
Yawara
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nom może jeszcze coś znajde 8)
pozdrowienia
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś słyszał o szkole Tenjin Shinyo ryu w Polsce ?
Bo coś mnie takie słuchy doszły... że podobno Poznań ??
Że Kawaishi (system) to jeszcze bym się zgodził....
co wy na to?
Napisano Ponad rok temu
Hierarchia spoleczna byla czyms czego "ochraniarze" shoguna musieli traktowac jako podstawowe zrozumienie zaleznosci pomiedzy zyciem i smiercia - .
Remi, ten temat akurat ..hmm.. to dosyć złożony problem, praktycznie "ćwiczony" w kilku zaledwie szkołach. Nie wszystko co się nazywa "ochrona" (w aspekcie sztuk walki) to jest to..!!
Myślę, że do tematu wrócimy... jest on mi bardzo bliski....
pozdrowienia.. 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MP SPORT JIUJUTSU: Cztery złota Jaworznian -"P.S."
- Ponad rok temu
-
system Kito ryu jujutsu
- Ponad rok temu
-
Która szkoła Jiu Jitsu w Wawie??
- Ponad rok temu
-
Gratulacje dla Grzegorza ( nominacja na 7 dan )
- Ponad rok temu
-
II Otwarte mistrzostwa Polski Kempo Tai Jutsu
- Ponad rok temu
-
Kempo Tai Jutsu
- Ponad rok temu
-
Potrzebne przepisy JJ - sportowego
- Ponad rok temu
-
Kimono do treningów - rozważania?