tanto
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
glownie po to jest..
Napisano Ponad rok temu
Czy to oznacza że kurczy się ilośc możliwych ataków jeśli uke trzyma w ręku tanto?praktycznie rzecz biorac nie ma znaczenia co przeciwnik ma w dloni.. tanto jest symbolem broni krotkiej. Wskazuje na pewnie dobor technik ktore musimy wykonac by sie obronic przed atakiem. Inaczej rzecz biorac.. uke trzymajac tanto sugeruje nam ,ze bedzie atakowal w okreslony sposob..
Napisano Ponad rok temu
2. według mnie tanto pomaga zrozumieć znaczenie zejścia z linii i dystansu bo przecież jak zarobisz pięścia to masz podbite oko, a jak nożem masz dziurawe serduszko; szkoda tylko, że oprócz Tomiki tanto jest ostatnio mocno zaniedbywane...
Napisano Ponad rok temu
Tradycja, mowie cie zwykla tradycja. Kiedys uzywali do obcinania glow pokonanych przeciwnikow, i tak juz zostalo....
Drewnianym tanto ??? Panie, ludzie to se lubią utrudniac ))
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No moze sie myle.. albo ktos sobie posta usunal..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
forma jo vs. puste dlonie - rozumiem.. ale juz bokken vs. puste dlonie nie rozumiem bo to dla mnie samobojstwo..
w takiej sytuacji.. tanto vs. puste dlonie.. hmm.. nie chodzi o keashiwaza?
zakladam ,ze atak jest po stronie uke.. wiec jak? tori powinien dac mozliwosc ataku dla uke.. co dalej ? zaczyna sie to zapetlac.. :-))))
Napisano Ponad rok temu
Drewnianym tanto ??? Panie, ludzie to se lubią utrudniac ))
myslisz Garry ze ci sie to zrobilo bo wrociles do cwiczenia aikitaiso? :wink:
Drewniane tanto pojawilo sie wraz z rozwojem masowego aikido, bo prawdziwych zbraklo na magazynie. Ale kazdy szanujacy sie shihan prawdziwe tanto posiada. Niedawno Kanai sensei pokazywal nam jedno ze swojej kolekcji, sam zrobil. Z naginaty 8)
Sugano sensei tez zawsze cwiczy z tanto schowanym w keikogi.
Kiedys tanto(Prawdziwe, Garry, ostre i w ogole :wink: ) sluzylo na polu walki. Poniewaz wszyscy wokol mieli dluga bron (nie, nie miecze, ale dzidy, czy jakies wlocznie) to tanto sluzylo wylacznie do wykanczania goscia w poldystansie - czy to aby wsadzic mu szpile gdzie zbroja miala dziury, w oko, czy to aby gardlo czy kark przeciac.
Stad sie wywodza takie prostackie ataki za pomoca tanto jakie teraz cwiczymy i nie ma to absolutnie nic wspolnego z jakakolwiek walka nozem rotfl
A jak przeczytalem ze tanto to byc jakis symbol no to spadlem z krzesla Symbol falliczny A boken to nie symbol? A jak nie to czemu ? czym to sie rozni od tanto?Bo dluzszy?...... :roll: No nieeee....siwy dym.....
Napisano Ponad rok temu
Kurde a bokken jest jaki,
po jakiego wiec sie cwiczy te wszystkie ciecia itp..
zreszta garry zasugerowal, ze tsuki bokkenem to uderzenie, wiec moze faktycznie cos mu sie pomieszalo...
co do tanto w reku uke:
jest ono potrzebne to prawidlowego kierowania technika przez tori.
Przyklad
Kotegaeshi - 3/4 swiata robi to zle, jak nie 4/5 bo podczas rzutu uke np opiera sie reka o barki tori. Co to znaczy - to znaczy ze rownie dobrze moze sobie tego topri za wlosy zlapac, wsadzic palec do oka...
Jeli bedzie mial tanto w rece i tori poprowadzi technike tak aby tanto nie weszlo mu w brzuch i zeby nie "szlo" na jego linie centralna, to nagle sie okarze ze uke ma wielkie problemy aby siegnac tori, a w sytuacji czysto wykonanej techniki wogle nie mam mowy o siegnieci tori
wariant tanto w reku tori:
tu sprawa ma sie podobnie ja z bokkenem.
majac tanto w rece moge dowolnie dyktowac tempo i dlugos ruchu danej techniki
moge wymuszac pewne reakcje uke
moge gasic go w fazie poczatkowej, lub dawac mu szanse i wykozystywac to ze dalem mu jedna mozliwosc - tym sposobem wiem co zrobi i z gory juz wiem ze zwyciezam
To uczy tempa i rytmu w technice.
Ponadto ukazuje idee aikido - "to ja od poczatku do konca rzadze w technice i tylko ode mnie zalezy kiedy i jak skoncze"
Chetnie poslucham jesli ktos ma jeszcze inne spostrzezenia co do tanto
Napisano Ponad rok temu
co do kote-gaeshi.. hmm. to jak sie niebedzie kontrolowc uke tylko jego nadgarstetek to technika bedzie kiepska.. I to kazda technika .. nie tylko kote- gaeshi. Jak toego nie ma to
go Boga pokarze :-))nagle sie okarze ze
Szczepanowi jak widze sie wiekszosc z fallusem kojarzy.. Freud sie klania
Napisano Ponad rok temu
nie kumasz mnie :-)
oczywiscie ze bez wzgledu czy tanto jest czy nie, czy bokken jest czy nie i czy jo jest czy nie techmniki trza robic tak samo (dobrze)
ale wlasnie po to jest ten caly sprzet zeby pewne rzeczy obrazowac, zeby wymuszac na tori takie a nie inne ruchy
jesli powiem ci trzymaj rece w takiej odleglosci od brzucha, to ni ekoniecznie zrozumiesz
ale jesi dam ci tanto i powiem rob, to jesli zrobisz inaczej to poprostu zobaczysz jze tanto idzie w twoj brzuch i skojazysz jak trzeba robic zeby bylo inaczej
co do tanto u tori - wybacz ale jestem za cienki zeby to samemu wymyslic... ake dziekuje za takie uznanie w twoich oczach :-)
to co opisuje nie ma nic wspolnego ze zdrowymi zmyslami, czy jakimis realnymi sytuacjami
tanto to nie noz, tak jak bokken to nie miecz, czy jo to nie kij(maczuga)
to poprostu przyzad treningowy, ktory daje mozliwosc przecwiczenia pewnych wariantow w taki sposob, ktory umozliwia lepsze zrozumienie mechanizmow rzadzacych w aikido.
Jesli by traktowac tanto jako noz i bokken jako miecz, to cwiczenie w ten sposob jak sie cwiczy w aikido zaczyna tracic jakikolwiek sens i wtedy zgadzam sie ze mozna to traktowac na zasadzie symbolu (i zgadzam sie z szczepanem ze w zasadzie chyba symbolu fallicznego, bo jakiego niby innego????)
Napisano Ponad rok temu
chodzi o tzw .'tresure" uke.. dobrze kojarze? Mam w reku noz i mi go odbierz. Nie wiem czy dobrze mysle..
Napisano Ponad rok temu
Sugano sensei tez zawsze cwiczy z tanto schowanym w keikogi.
Kiedys tanto(Prawdziwe, Garry, ostre i w ogole :wink: ) sluzylo na polu walki. Poniewaz wszyscy wokol mieli dluga bron (nie, nie miecze, ale dzidy, czy jakies wlocznie) to tanto sluzylo wylacznie do wykanczania goscia w poldystansie - czy to aby wsadzic mu szpile gdzie zbroja miala dziury, w oko, czy to aby gardlo czy kark przeciac.
Stad sie wywodza takie prostackie ataki za pomoca tanto jakie teraz cwiczymy i nie ma to absolutnie nic wspolnego z jakakolwiek walka nozem rotfl
nie roftluj, tylko pisz od razu ze chodzi ci o wakizashi, a nie o tanto.
Napisano Ponad rok temu
Wakizashi trudno schowac tak w keikogi zeby nie bylo widac. Wakizashi ogrywalo kompletnie inna role w tamtych czasac :wink:nie roftluj, tylko pisz od razu ze chodzi ci o wakizashi, a nie o tanto.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jo
- Ponad rok temu
-
bokken
- Ponad rok temu
-
slabe strony facetow
- Ponad rok temu
-
cos nowego...
- Ponad rok temu
-
Relacja ze Stażu EFE w Siedlcach (08-09.03.2003)
- Ponad rok temu
-
Pytanie do senseiow.
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krakow
- Ponad rok temu
-
Trening najwyzszego stopniem ucznia
- Ponad rok temu
-
Staż w Augustowie z Yoshiharu Hosoda Sensei w Kwietniu