bron sprzed 1850
Napisano Ponad rok temu
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850
Tak jest w ustawie, ale czy jest to scisle stosowane do daty produkcji czy tez podlegaja pod to repliki broni wzorowane na egzemplarzach sprzed 1850 roku ??
Czasami trudno okreslic date wykonania a jedynie szacunkowo mowi sie o wieku broni ze wzgledu na okres w jakim byla ona stosowana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz ekspertyzę rzeczoznawcy, że broń jest wykonana przed 1850 rokiem, to luzik. A repliki w to nie wchodzą.
No wlasnie i tu jest czesto problem bo np podczas jarmarku dominikanskiego mozna znalezc czasami naprawde ladne zadbane sztuki broni , a sprzedajeacy czesto nic nie jest w stanie o nich powiedziec.
No i co z takim fantem zrobic, niby sprzedajacy powinien miec ekspertyze ale najczesciej to czyms takim sobie glowy nie zawracal. No i czy jesli bym powiesil sobie taki pistolet powiedzmy na scianie to moglby uchodzic za dzielo sztuki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rokiem 1850 i jej repliki.
Ustawa obecnie wraca do sejmu po poprawkach senackich i jest szansa ze bedzie obowiazywac od 1 stycznia 2004.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W ustawie jest zapisane:
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850,
Napisano Ponad rok temu
a ty chcesz zebym ustawe czytał, wystarczy mi że przebrne przez to co jest na forum a rozum mi się miesza
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ogłoszenie: Ustawa o broni i amuncji - wyjaśnienia - PRZECZYTAJ TO!.
Nie chce mi się tego komentować.
Napisano Ponad rok temu
z ostrym biciem w piersi pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
- zniesiono zapis o niegwintowanych lufach w wiatrowkach, dostepne beda wiatrowki gwintowane, jednak nalozono ograniczenie mocy ktore wynosic bedzie 17 J (jest to energia pocisku opuszczajacego lufe). Zakup silniejszej wiatrowki nie bedzie problemem - mozna ja nabyc rowniez bez pozwolenia jednak wtedy jest obowiazek zarejestrowac ja w okreslonych komendach policji (z tego co zrozumialem z ustawy)
- bez pozwolenia bedzie mozna nabyc i posiadac bron wyprodukowana przed rokiem 1850 i jej repliki. Replika musi byc w pelni zgodna z oryginalem, dopuszcza sie oczywiscie stosowanie lepszych wspolczesnych materialow. NIE MA broni wyprodukowanej przed 1850 na naboj scalony jaki znamy - w postaci luska + pocisk, bron ladowana jest tradycyjnie - znaczy czarny proch + odlany olowiany pocisk + przybitka + kapiszon do odpalenia calej imprezy. W ustawie jest maly bug - mianowicie czarny proch wciaz bedzie wymagal zezwolenia przy zakupie co ma zostac poprawione, inna rzecz ze u poludniowych sasiadow mozna czarny proch kupic za grosze bez problemow i sobie przywiezc. Uprzedzajac pytania - prawie wszystkie rewolwery wyprodukowane w ostatnich latach przed 1850 maja lufy gwintowane, lacznie z moim wysnionym coltem Dragoonem.
- ustawy nie da sie juz popsuc czy tez zaostrzyc - zostala ona zatwierdzona przez wiekszosc parlamentarna i podpisana przez prezydenta. Wchodzi w zycie z dniem 1 stycznia 2004
Tyle kwestii wyjasnien
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano Ponad rok temu
Wszedłeś do działu i nawet nie chciało ci sie przeczytać:
Ogłoszenie: Ustawa o broni i amuncji - wyjaśnienia - PRZECZYTAJ TO!.
Nie chce mi się tego komentować.
He, he, i za to lubie LVB.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nauka walki Włócznią
- Ponad rok temu
-
wiatrowka gladkolufowa
- Ponad rok temu
-