bron sprzed 1850
Napisano Ponad rok temu
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850
Tak jest w ustawie, ale czy jest to scisle stosowane do daty produkcji czy tez podlegaja pod to repliki broni wzorowane na egzemplarzach sprzed 1850 roku ??
Czasami trudno okreslic date wykonania a jedynie szacunkowo mowi sie o wieku broni ze wzgledu na okres w jakim byla ona stosowana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
 tzn nie mowie o jakis morgerszternach tylko broni palnej. wyobrazilem sobie sytuacje jak zly bandzior mnie napada a ja z jakiegos samopalu robie mu dziure w brzuchu
  tzn nie mowie o jakis morgerszternach tylko broni palnej. wyobrazilem sobie sytuacje jak zly bandzior mnie napada a ja z jakiegos samopalu robie mu dziure w brzuchu  

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz ekspertyzę rzeczoznawcy, że broń jest wykonana przed 1850 rokiem, to luzik. A repliki w to nie wchodzą.
No wlasnie i tu jest czesto problem bo np podczas jarmarku dominikanskiego mozna znalezc czasami naprawde ladne zadbane sztuki broni , a sprzedajeacy czesto nic nie jest w stanie o nich powiedziec.
No i co z takim fantem zrobic, niby sprzedajacy powinien miec ekspertyze ale najczesciej to czyms takim sobie glowy nie zawracal. No i czy jesli bym powiesil sobie taki pistolet powiedzmy na scianie to moglby uchodzic za dzielo sztuki

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rokiem 1850 i jej repliki.
Ustawa obecnie wraca do sejmu po poprawkach senackich i jest szansa ze bedzie obowiazywac od 1 stycznia 2004.
Napisano Ponad rok temu
 hyhyhy i co z tego że cięciwa z baranich kiszek a nie carbon fiber
   hyhyhy i co z tego że cięciwa z baranich kiszek a nie carbon fiber

Napisano Ponad rok temu
W ustawie jest zapisane:
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850,
Napisano Ponad rok temu
a ty chcesz zebym ustawe czytał, wystarczy mi że przebrne przez to co jest na forum a rozum mi się miesza
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ogłoszenie: Ustawa o broni i amuncji - wyjaśnienia - PRZECZYTAJ TO!.
Nie chce mi się tego komentować.
Napisano Ponad rok temu
z ostrym biciem w piersi pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
 Co do broni sprzed 1850 - obecna ustawa zezwala jedynie na posadanie oryginalu - repliki nie sa dozwolone. ALE - mozesz miec replike ktora jest jedynie atrapa danej broni - wlasciwie sluzaca jedynie do wspomnianego wczesniej powieszenia na scianie, warunek - replika ta nie moze byc zdolna do miotania w jakikolwiek sposob jakimikolwiek pociskami, ma miec tylko wartosc "ozdobna". Co do nowej ustawy - ustawa zostala podpisana i zatwierdzona przez sejm, wprowadza szereg (interesujacych mnie) zmian - m.in:
  Co do broni sprzed 1850 - obecna ustawa zezwala jedynie na posadanie oryginalu - repliki nie sa dozwolone. ALE - mozesz miec replike ktora jest jedynie atrapa danej broni - wlasciwie sluzaca jedynie do wspomnianego wczesniej powieszenia na scianie, warunek - replika ta nie moze byc zdolna do miotania w jakikolwiek sposob jakimikolwiek pociskami, ma miec tylko wartosc "ozdobna". Co do nowej ustawy - ustawa zostala podpisana i zatwierdzona przez sejm, wprowadza szereg (interesujacych mnie) zmian - m.in:- zniesiono zapis o niegwintowanych lufach w wiatrowkach, dostepne beda wiatrowki gwintowane, jednak nalozono ograniczenie mocy ktore wynosic bedzie 17 J (jest to energia pocisku opuszczajacego lufe). Zakup silniejszej wiatrowki nie bedzie problemem - mozna ja nabyc rowniez bez pozwolenia jednak wtedy jest obowiazek zarejestrowac ja w okreslonych komendach policji (z tego co zrozumialem z ustawy)
- bez pozwolenia bedzie mozna nabyc i posiadac bron wyprodukowana przed rokiem 1850 i jej repliki. Replika musi byc w pelni zgodna z oryginalem, dopuszcza sie oczywiscie stosowanie lepszych wspolczesnych materialow. NIE MA broni wyprodukowanej przed 1850 na naboj scalony jaki znamy - w postaci luska + pocisk, bron ladowana jest tradycyjnie - znaczy czarny proch + odlany olowiany pocisk + przybitka + kapiszon do odpalenia calej imprezy. W ustawie jest maly bug - mianowicie czarny proch wciaz bedzie wymagal zezwolenia przy zakupie co ma zostac poprawione, inna rzecz ze u poludniowych sasiadow mozna czarny proch kupic za grosze bez problemow i sobie przywiezc. Uprzedzajac pytania - prawie wszystkie rewolwery wyprodukowane w ostatnich latach przed 1850 maja lufy gwintowane, lacznie z moim wysnionym coltem Dragoonem.
- ustawy nie da sie juz popsuc czy tez zaostrzyc - zostala ona zatwierdzona przez wiekszosc parlamentarna i podpisana przez prezydenta. Wchodzi w zycie z dniem 1 stycznia 2004
Tyle kwestii wyjasnien
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano Ponad rok temu
Wszedłeś do działu i nawet nie chciało ci sie przeczytać:
Ogłoszenie: Ustawa o broni i amuncji - wyjaśnienia - PRZECZYTAJ TO!.
Nie chce mi się tego komentować.
He, he, i za to lubie LVB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 Nauka walki Włócznią Nauka walki Włócznią- Ponad rok temu 
- 
			 wiatrowka gladkolufowa wiatrowka gladkolufowa- Ponad rok temu 
- 
			 Wstyd ale nawet nie wiem o co pytac... Wstyd ale nawet nie wiem o co pytac...- Ponad rok temu 
- 
			 Pytanie Pytanie- Ponad rok temu 
- 
			 Kartoffelkanone Kartoffelkanone- Ponad rok temu 
- 
			 Sai ... Sai ...- Ponad rok temu 
- 
			 Szukam.......... Szukam..........- Ponad rok temu 
- 
			 Filipińskie MA w Wa-wie.....?? Filipińskie MA w Wa-wie.....??- Ponad rok temu 
- 
			 Pytanie :> Pytanie :>- Ponad rok temu 
- 
			 Poszerzam asortyment... Poszerzam asortyment...- Ponad rok temu