Jedno-calowe uderzenie
Napisano Ponad rok temu
xxxxxxxxxxxxxxxx
REGULAMIN FORUM BUDO ZABRANIA UMIESZCZANIA LINKÓW DO INNYCH FORÓW. Proponuję tutaj skopiować komentarz stamtąd i link do videoklipu.
Napisano Ponad rok temu
Witam,
w związku z licznymi prośbami zamieszczenia filmiku demonstrującego działanie osławionego i dla większości niejasnego "jedno-calowego uderzenia" możecie znaleźć poniżej link, gdzie można ściągnąć sobie plik AVI z pokazu Bruce'a Lee w Longbeach z 1964 roku.
Na czym polega niezwykłość tego ciosu? '1-inch punch' jest uderzeniem zadanym z bardzo bliskiej odległości. Udawadnia on nie tylko, że cios po linii prostej może być bardzo destruktywny ale nawet zadany z bardzo bliskiej odległości paru centymetrów (a nie z biodra czy z zamachu, gdzie pięść wytraca prędkość i moc).
Zaznaczam iż nie jest to pchnięcie, jak może sie wydawać cześci z was. Cios ten zadaje się sprzed klatki piersiowej bądź sprzed twarzy i ma za zadanie dotrzeć "za" cel. Luz dłoni oraz kumulacja energii cechuje styl T'ai Chi Chuan Kung Fu, skąd takie uderzenia się wywodzą.
A kto nadal nie wierzy w moc tego uderzenia zapraszam do Opolskiej Akademii Wing Chun, gdzie z pewnością może poczuć jego skutki
Pozdrawiam wszystkich
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tyle
a Brus i tak wielki byl
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Udawadnia on nie tylko, że cios po linii prostej może być bardzo destruktywny ale nawet zadany z bardzo bliskiej odległości paru centymetrów (a nie z biodra czy z zamachu, gdzie pięść wytraca prędkość i moc).
Zaznaczam iż nie jest to pchnięcie, jak może sie wydawać cześci z was. Cios ten zadaje się sprzed klatki piersiowej bądź sprzed twarzy i ma za zadanie dotrzeć "za" cel. Luz dłoni oraz kumulacja energii cechuje styl T'ai Chi Chuan Kung Fu, skąd takie uderzenia się wywodzą.
A kto nadal nie wierzy w moc tego uderzenia zapraszam do Opolskiej Akademii Wing Chun, gdzie z pewnością może poczuć jego skutki
Pozdrawiam wszystkich
Miłosz podoba mi się Twoje oddanie dla osiagnięć Brusa, no i to przekonanie o możliwościach takich uderzeń...Nie miej mi za złe,że zaoponuję , ale może się to przyda właśnie Tobie! :wink:
Kilka spraw...
Bruce wyróżniał dwa rodzaje uderzen jedno i trzycalowych - zajrzyj James W. DeMile "Bruce Lee`s 1and3 Power Punch" str 18 i 19...
te na pokazy to były pchnięcia....
W treningu uderzenia 1-3calowego doskonali się KOORDYNACJĘ pracy CAŁEGO ciała!W tej samej książce znajdziesz zdanie "You right knee moves about 3 inches towards your opponent. It creates a slight body TWISTING effect,(...)"Węc skręt ciała, choć zakamuflowany nieco Dużo się w niej pisze na temat relaksu, pracy ndgarstka łokcia barku... To zwykłe opisy prawidłowej koordynacji ruchu!
W boksie też zwraca się uwagę na zaciskanie "kiści dloni", a mogłeś to w zwolnionym tempie obejrzeć ostatnio na Dyskovery, w filmie "Bokseo Cuba". Ślicznie tam to pokazali... Chodzi o to by wywolac efekt wstrzasu, nie przepychać celu. Każdy kto cwiczy na worku czuje, że jak uderzy z takim zaćisnięciem pięści to cios jest "twardy"czyt.silny, a jeśli pcha uderzeniami to...dupa...
W wing chun pokazuje sie ten element, ponieważ w bliskim dystansie jeśli nie ma miejsca na zamach stara się wycisnąć wszystko co się da z uderzenia. Ale jeśli tylko można, to używa się całego ciała.Ręka to tylko ręka... dla tego uderza się w oko czy szyję.
Koordynację z 1,3 calowego uderzenia dodaje się do uderzenia ciałem w ruchu i jest OK! W wing chun nie używa się tak obszernych skrętów jak w boksie, ale używa. Inaczej nasze uderzenia zadawane by byly siłą ręki a to rozśmieszy każdego przeciwnika, a potem zginesz marnie.... :wink:
Pozdrowionka!
Też lubioncy Brusleja (choć z rozwagą)DarSit
Napisano Ponad rok temu
jak kogos pchne na krzeslo to on wstanie i walka trwa nadal.
A wobraź sobie ten cios podczas kręcenia Chi Sao - tyle, że na twarz. To co jest na filmiku to tylko pokaz że mały Bruce (169 cm wzrostu i 65 kg wagi) może wyprawić w siną dal wilekiego, smutnego Jack'a Tatchet'a (instruktor Jhoon'a Rhee).
Uwierz mi, że gdybyś ćwiczył Wing Chun to chciałbyś przejść właśnie do bliskiego dystansu (a nie średniego) i zaaplikować takie właśnie uderzenia.Zreszta jakbym cwiczyl VT toby mi zalezalo zeby utrzymac przeciwnika w dystansie najlepszym dla mnie czyli w srednim
Pozdrówka
Miłosz
Napisano Ponad rok temu
Miłosz
Napisano Ponad rok temu
Darsit, dzięki za przytoczenie słów z książki DeMil'a - brakuje mi tego tytułu w mojej biblioteczce
Miłosz
Daj mi namiary na siebie i to sie zmieni... :wink:
DarSit
Napisano Ponad rok temu
Darsit, dzięki za przytoczenie słów z książki DeMil'a - brakuje mi tego tytułu w mojej biblioteczce
Miłosz
DarSit
a ja tez moge ?
pozdrawiam
tomek
Napisano Ponad rok temu
Miłosz
DarSit
a ja tez moge ?
pozdrawiam
tomek
Cześć!
Dawaj tylko, że reszta to już od was sobie kopiuje! :wink:
DarSit
Napisano Ponad rok temu
Dawaj tylko, że reszta to już od was sobie kopiuje! :wink:
dzieki, nie wiem czy to Internetem czy poczta...., ja czytam to zdaniem o kopiowaniu to sie boje ze poczta a ja w Chinach mieszkam....
dac Ci na priva moj adres internetowy
dzieki
pozdrawiam
tomek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Meihua tanglang - filmik
- Ponad rok temu
-
Baji quan - klipy
- Ponad rok temu
-
Tongbei quan - klipy
- Ponad rok temu
-
Mizong quan z Dalianu
- Ponad rok temu
-
Dziś na Discovery
- Ponad rok temu
-
Kto z Was ćwiczy Jeet Kune Do?
- Ponad rok temu
-
Pekin (Beijing) contra Kanton (Guangzhow)
- Ponad rok temu
-
Program WT
- Ponad rok temu
-
O Qi (Ch'i)
- Ponad rok temu
-
Shih Ming pytań ciąg dalszy;)
- Ponad rok temu