BJJ na ulicy?
Napisano Ponad rok temu
Czy jest to tylko skuteczne przy 1 osoba?
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe ile razy jeszcze to pytanie pojawi się na różnych forach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego ? Bo tak wyglada swiat z oczu laika ktorych jest niemalo.
Dla takiego czlowieka swiat jest prosty. Jak umiem uderzyc to znokautuje przeciwnika. Taki cios mozna wyprowadzic szybko. Ba, jak go kopne to poleci ze 2 metry i bedzie po sprawie.
Teraz taki czlowiek sie dowiaduje ze Bjj to sam parter jest. W dodatku jest to ponoc najskuteczniejszy system na ulice. No to w oczach laika powstaje zderzenie: Walka z kilkoma to tylko na uderzenia [ po 1 strzale sie przewracali ] a teraz sie dowiaduje ze parter jest najlepszy. Co jest grane ? Przeciez na filmie tak nie bylo . A co sie stanie jak ja kogos przewroce ? To nie moze sie sprawdzic przeciwko kilku przeciwnikom.
Tak mniej wiecej mysli kazdy przecietny czlowiek wychowany na filmowej fikcji. Tak mysli i takie pytanie zadaje.
A odpowiedz na to pytanie jest prosta: Przeciwko wielu napastnikom jest tak samo skuteczny jak kazdy inny styl uderzany czy tez chwytany.
Dla totalnego laika prosciej: Filmy to najczesciej czysta FIKCJA i z rzeczywistoscia to ma niewiele wspolnego.
^Hast^ - Fan Jet'a Li
Napisano Ponad rok temu
Teraz zamierzam zaczac BJJ i dlatego to pytanie. Na KV byly pokazywane rozne rzeczy co robic w razie jakby bylo kilku przeciwnikow... a co do skutecznosci BJJ nie mam watpliwosci poniewaz juz sie troszke naczytalem o tym... ;o)
Napisano Ponad rok temu
Może i każdy wie że walczyć z kilkoma jest trudno, ale jak cię otoczy kilku gówniarzy to nie będziesz stał przecież z założonymi rękami i czekał aż ci spuszczą łomot, tylko będziesz się bronił, a nuż się uda na przykład wyrwać się i uciec. I najważniejsze nie dać się przewrócić bo wezmą na buty i rozniosą. A potem czyta się w internecie że parter to jest właśnie to remedium na wszystko tylko tak trochę dziwnie zacząć się kulgać z kilkoma, bo nawte uciec wtedy nie można.
W sumie bjj kojarzy mi się tylko z parterem, nie wiem macie tam też jakieś obalenia, podcięcia(tak żeby potem samemu zostać na nogach)?
Pytanie pewnie będzie się powtarzać dopuki ktoś na nie nie odpowie, bo jak na razie to wszyscy piszą że jest głupie i dziecinne.
Napisano Ponad rok temu
Chociaz lepiej jest cos trenowac niz nie trenowac wogole.
Napisano Ponad rok temu
Czemu czulem w kosciach ze jeden z was krawata cwiczyl ? :wink:
A o sztukach walki lepiej wiedze czerpac z treningu niz z internetowych pogawedek.
Co do krawmagi: Prawda to "pokazywali" rozne rzeczy. Ile z nich ma prawo "wyjsc" to inna bajka i nie ma co sie nad tym rozwodzic.
Tak wiec na treningi isc a nie zajmowac sie takim tematem :wink:
Pz.
Napisano Ponad rok temu
Żeby pójść na trening to ja sam dobrze wiem, ale jak nie mam na to narazie czasu, to musi mi wystarczyć taki pisany substytut. W końcu po to jest forum żeby pytać.
Napisano Ponad rok temu
Od moderatora spodziewałem się bardziej konkretnej odpowiedzi. Ale może i pytanie nie pasuje do tematu.
Żeby pójść na trening to ja sam dobrze wiem, ale jak nie mam na to narazie czasu, to musi mi wystarczyć taki pisany substytut. W końcu po to jest forum żeby pytać.
Odpowiedz jest prosta. Ten temat byl walkowany dlugo i namietnie. Konczyl sie najczesciej wyzwiskami i innymi kwiatkami.
Ja nie traktuje powaznie pytan z seri : co cwiczyc aby w 1 na 10 wygrac.
Czy Bjj ma cwiczenia polegajace na probach radzenia sobie w sytuacji gdzie jest wiecej niz jeden przeciwnik ? Tak. W programie nie jest schodzenie do parteru lecz na ogul zalozenie trzymania / duszenia jednemu przeciwnikowi i wykorzystywanie jego jako zaslony przed innymi.
Na walke przeciwku wielu sprawdza sie sprint. Taka dyscyplina sportowa.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
No, i co jednego masz z glowy, mozna sie zajac drugim, czy nie? Czy szybszy bylby nockout z obrotowki z wyskoku. Jak sadzisz?
Oczywiscie to zarty. W bjj sa takze rzuty, niekiedy takie sam jak w judo, zapasach inne inaczej realizowane.
Pozdrawiam K_P
PS. Acha, ten rzut dziala. Wiem z autopsji. (To ja rzucalem... nazwijmy to w trudnej sytuacji, zreszta w autobusie).
Napisano Ponad rok temu
1. Rzut potem zalozenie dzwigni i zlamania konczyny
2. Rzut potem zalozenie duszenia.
3. Rzutu potem znokautowanie
4. Rzut i znokautowanie nim samym.
5. Zalozenie dzwigni w stojce i zlamanie konczyny.
6. Zalozenie duszenia w stojce.
Albo tak jak doradził Hast zasada 7 po prostu cwiczyc biegi :-) To najbardziej polecam
Bjj ma szeroki wachlarz technik....I przez to ma wszechstronne zastosowanie.
Pozdrawiam :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-