Przyjmowanie uderzen
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zmęczył mnie Szczepan tym postem o aikido bez atemi, czy jakoś tak i o utwardzaniu głowy ....
Napisano Ponad rok temu
Może mówisz o Seki ??
Napisano Ponad rok temu
kiedys byl staz (chyba z Yokota) na Gwardii . Pyzaty usmiechniety od ucha do ucha Japonczyk.. Nie Yokota? hmm..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A wracając do Yokoty, to Hoffman mówił mi, że on jako jeden z niewielu z nowej generacji instruktorów Hombu trenuje broń.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak to czulem.. ciekwe co by powiedzial sensej Yokota ( notabene 6 dan) ktory uważa,ze miecz i jo jest bee..
Czyli nie jestem sam...???? 8O
Napisano Ponad rok temu
Na czym opieram swoje aikido - z jednej strony na mieczu, ale z drugiej probuje szukac innej drogi....
Jak opierasz na mieczu - to cwiczysz miecz? A jaka szkole? A poza tym co to za ogolniki? konkretnie to na czym innym opierasz? Jakiej innej drogi?
Napisano Ponad rok temu
Ogólonie poszukuje mozliwosci dobrego cwiczenia bez powiazania z mieczem.
Co do miecza - nie cwicze zadnej szkoly miecza - choc przymierzam sie do tego - bardziej mialem na mysli ogolniki wlasnie, czyli to ze wszystko w aikido powiazane jest z mieczem, a to nie do konca pozwala na swobode, ktora w aikido najbardziej jest dla mnie wartosciowa
Napisano Ponad rok temu
co do drogi - nie umiem powiedziec lepiej, bo dopiero szukam, jak znajde to Ci chętnie odpowiem.
Ogólonie poszukuje mozliwosci dobrego cwiczenia bez powiazania z mieczem.
Co do miecza - nie cwicze zadnej szkoly miecza - choc przymierzam sie do tego - bardziej mialem na mysli ogolniki wlasnie, czyli to ze wszystko w aikido powiazane jest z mieczem, a to nie do konca pozwala na swobode, ktora w aikido najbardziej jest dla mnie wartosciowa
.......acha...rozumiem.....
Oczywiscie nie mam zadnego zamiaru sie wtracac do twoich poszukiwan, ale osobiscie uwazam ze aikido(jak kazda SW ktora ma korzenie w tradycyjnym jujutsu) jest nierozerwalnie zwiazane z mieczem.
Wszyscy uczniowie Dziadka, mimo ze moze nauczaja aikido bez miecza, maja w swojej historii jakies osobiste cwiczenie mieczem.
Nawet Syn, zwany drugim Doshu albo poufale Uszatkiem, cwiczyl iaido, dasz wiare? Mam stary film na ktorym robi pokaz serii shoden z MSR przed Dziadkiem i innymi dygnitarzami.
Mysle ze jesli zechcesz powaznie cwiczyc aikido to predzej czy pozniej wyladujesz w jakiejs szkole miecza.
...ale te moje uwagi maja wartosc okolo 2 centy kanadyjskie :wink:
Napisano Ponad rok temu
tak to czulem.. ciekwe co by powiedzial sensej Yokota ( notabene 6 dan) ktory uważa,ze miecz i jo jest bee..
Akurat, Yokota jak ma tylko możliwość to prowadzi zajęcia z bronią w Hombu Dojo. Robił to nawet podczas tygodniowego stażu w Warszawie.
Negatywnie o jo i bokkenie wyrażał się M. Fuijta podczas swojej pierwszej wizyty.
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze jesli zechcesz powaznie cwiczyc aikido to predzej czy pozniej wyladujesz w jakiejs szkole miecza.
Myslę, ze jesli powaznie zechcesz cwiczyc aikido, to predzej czy pozniej zrozumiesz co mam na mysli i do czego doaze...
Tylko wtedy byc moze bedziesz mial daleka droge...
Ale moje uwagi sa wrte tyle co 2 grosze - polskie, dla odmiany
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dopuszczac do uchwytu czy nie?
- Ponad rok temu
-
Na Sylwestra w Hakamie???
- Ponad rok temu
-
Iaido.com na sprzedaz