Strona
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podoba sie?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
zaj... zabawa byla ach.. te wspomnienia
Napisano Ponad rok temu
Ano nie jest tak. Soke Thamby Rajah jest Malajczykiem i tez tak mowi.u nas sie mowi (fon.) IKADŻO, NIKADŻO, SANKADŻO itp.. (wywodzi sie to z jezyka anglieskiego od naszych mistrzow.. im trodno powiedziec ikjo tak mi sie zdaje.. taisho.. jest tak czy nie? bo to tylko moje przypuszczenia) a nie tak jak w japonskim sie powinno mowic tj. IKJO, NIKJO, SANKJO ..
niech ktos mnie poprawi, jesli zle sobie przypuszczam.. :roll:
Ikajo to sare nazewnictwo a jego "skrót" to ikyo. Jak dla mnie to tylko nazwa.
A jesli chodzi o angielsko-japonski to czasem sie mozna usmiac.
Napisano Ponad rok temu
Dopiero co sie pojawil.
Napisano Ponad rok temu
to racje ma (jak qrde zwykle ) Aiki - okreslenia staromodne, ale (tu nastepuje wyciagniecie wskazujacego palca prawej reki do gory) zachowane w niektorych szkolach - jak yoshinkan, ktorego tworca Shioda, dawno temu (w czysach gdy O'Sensei jeszcze uzywal takich staroci) odlaczyl sie od glownego nurtu, by podazac wlasna sciezka ku nieznanej przyszlosci...
I wlasnie tak sie pisze/mowi w owych szkolach. A poniewaz Shudokan wywodzi sie z lini Yoshinkanu to i tam sie tak mowi i nie ma to nic wspolnego z japonsko-angielskim.
Ale co do jap-ang. to najlepsze jest : hajime GO! rotfl
to Uchidashi: naszywki nie wyszly w calej polsce z uzycia, okazuje sie... , nie generalizuj...
Napisano Ponad rok temu
to Uchidashi: naszywki nie wyszly w calej polsce z uzycia, okazuje sie... , nie generalizuj...
Przyznam się ze od jakiegoś 1995 roku o stosowaniu naszywek nie słyszałem wogóle....A tu sie okazuje.... :wink:
Rozwiń myśl _LM_.... Zaciekawiłes mnie
Napisano Ponad rok temu
taka to jest w Shudokanie juz tradycja - i kolory i emblematy... mnie osobiscie to pasuje, identyfikacja najlepsza z mozliwych
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
prośba
- Ponad rok temu
-
Coś dla maniaków i fanatyków....
- Ponad rok temu
-
Odwalając kawał nikomu cieżkiej,nikomu niepotrzebnej roboty
- Ponad rok temu