Shidokan - z czym to sie je?!?
Napisano Ponad rok temu
Forum jest jeszcze w miare puste i korzystajac z okazji postaram sie je troche rozruszac zadreczajac tym samym MRada:).
1. Na stronie PSSK styl Shidokan jest opisany jako polaczenie trzech formul. Jest napisane, ze walki odbywaja sie wlasnie na trzech plaszczyznach, ale tak ze ze mozna skoncetrowac sie na jednej (turniejowo).
W zwiazku z tym nasuwa mi sie pytanie czy sa organizowane jakies zawody w formie czystego graplingu wylaczajac pozosstale formuly?
Jezeli tak to czy pan prezes PSSK planuje w blizszej badz dalszej przyszlosci zorganizowac jakies turnieje wylacznie w graplingu.
2. Czy PSSK ma prawo organizowac MP w Shidokanie, i czy kiedys bede u nas organizowane takie imprezy?
3. Czy sa organizowane ME oraz MS w Shidokanie?
4.Wiem ze PSSK wspolpracuje w duzym stopniu z litwa i ze nasi przedstawiciele sa zapraszani na rozne gale na wschodzie.
Czy wspolpracujemy tak ze z Europa zachodnia w takim stopniu jak ze wschodem? I jakie mamy stosunki z Niemcami, Francja, Co o nas mysla Francuzi?
Jak wypadamy na tle innych krajow, co o nas mysla? Jak wypadamy na tle Niemiec, Wielkiej Brytani, Wloch?
5.W swiecie MA jak w zyciu, niektorzy sie lubia inni mniej. Czy Swiatowa organizacja ma jakis wrogow? A moze z kims scisle wspolpracuje?
6.Czy Pan Mariusz planuje wystawiac swoich zawodnikow na arenie miedzynarodowej, i bedzie w tym kierunku ksztaltowac przyszlych zawodnikow?
7. Jezeli tak, to jak Pan ocenia ich szanse? Wygralismy turniej w Egipcie, czy to zapowiedz swietlanej przyszlosci, czy tylko slepy los?
8. Shidokan jest kompletnym stylem jezeli chodzi o laczenie stojki z parterem na dodatek jest bardzo twardym stylem, mozna wrecz powiedziec ze zostal stowrzony na potrzeby K1 laczac w sobie wszystko co najlepsze. To czyni go bardzo dobrym stylem jezeli chodzi o samoobrone i plansujacym go w czolowce, mozna zatem powiedziec, ze poczesci zostal stoworzony do obrony na ulicy. Czy zatem przewiduje Pan prowadzic zajecia pod katem ulicy, naprzyklad uczac podstaw walki z kilkoma przeciwnikami?
9. Czy Shidokan ma jakies slabosci? Jest polaczeniem tego co najlepsze, twardej stojki, oraz solidnego parteru, ale czy wszystkie te elementy zostaly idealnie dopasowame? A moze pomimo tego ze ten styl zapewnia taka uniwersalnosc, na niektore elementy zostal polozony slabszy nacisk przez co traca na skutecznosci?
Czy ten styl ma jakies slabosci, czy cos co trzeba uzupelnic czyms innym (oczywiscie pomijajac aspekty fizyczne oraz psychiczne, biorac pod uwage czysta technike)?
10. Wiadomo ze trudno jest powalic przeciwnika przewyzszajacym nas masa. Sa style dopasowane specjalnie pod walke z przeciwnikami silniejszymi pod wzgledem fizycznym.
Czy Shidokan tez nam cos oferuje na takich "koksow"?
11. Wiekszosc styli tradycyjnych charakteryzuje sie tym, ze sa trudne w opanowaniu dla poczatkujacych, i dlugo czeka sie na efekty, przez co trzeba czekac nieraz dlugie lata na mozliwosc skutecznej obrony na ulicy.
Czy Shidokan zostal tak ze pod tym wzgledem udoskonalony, ile czasu trzeba czekac na jakis efekt?
Narazie juz nie bede zameczac MRada moimi banalnymi pytaniami, wszak musze sie jeszcze wyspac przed nastepnym treningiem 8) . Mam nadzieje ze moje pytania nie sprawia trudnosci, jezeli jednak Mariusz nie moze odpowiedziec na jakies pytanie ze wzgledow organizacyjnych to przepraszam za problem. Wydaje mi sie ze poruszylem sprawy dosc interesuace, na ktore odpowiedzi moga rozjasnic nieco pojecie o tym
stylu, bowiem sa to sprawy dosc ciekawe, ktore moga interesowac zaciekawionych tym stylem.
zapraszam wszystkich do Polemiki.
P.S Przepraszam za wszelkie literowki.
Napisano Ponad rok temu
Chcesz abym zrezygnowal z prowadzenia dzisiejszych treningow na rzecz dokladnej odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania? :wink:
A powaznie: troche tego jest, wiec jak nie zdarze dzisiaj to odpowiem jutro - czekaj cierpliwie (z pewnoscia odpowiem na kazde pytanie).
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
1. W zwiazku z tym nasuwa mi sie pytanie czy sa organizowane jakies zawody w formie czystego graplingu wylaczajac pozosstale formuly?
Jezeli tak to czy pan prezes PSSK planuje w blizszej badz dalszej przyszlosci zorganizowac jakies turnieje wylacznie w graplingu.
[/quote]
Tak, w Europie i na swiecie sa organizowane gale / walki tylko w grapplingu.
Jak najbardziej planujemy organizacje takich gal - o szczegolach bedzie mozna jednak dowiedziec sie w odpowiednim czasie.
[quote]
2. Czy PSSK ma prawo organizowac MP w Shidokanie, i czy kiedys bede u nas organizowane takie imprezy?
[/quote]
Na dzien dzisiejszy nie ma w polskim prawie sportowym usankcjonowania prawnego dotyczacego organizacji MP. Organizacja MP nie moze byc zatem zabroniona. Jednak zgodnie z wykladnia przepisow, ktora dysponuje (korespondecja z MENiS) rywalizacja sportowa, ktora organizowana jest poza zwiazkami sportowymi nie jest po prostu respektowana przez wladze sportowe. Co za tym idzie: MP zorganizowane nie przez zwiazek sportowy nie daja zwyciezcom mozliwosci otrzymywania stypendiow sportowych czy klas mistrzowskich.
Polskie Stowarzyszenie Shidokan Karate w chwili obecnej nie jest zrzeszone w zadnym ze zwiazkow sportowych. Majac jednak na wzgledzie dobro organizacji i swoich zawodnikow, wladze PSSK od pewnego czasu czynia starania, aby ten fakt zmienic. W przyszlym, badz w 2004 roku mamy szanse na organizacje MP z prawdziwego zdarzenia, organizowanych juz w strukturach polskiego zwiazku sportowego.
[quote]
3. Czy sa organizowane ME oraz MS w Shidokanie?
[/quote]
Do tej pory organizowane byly wylacznie Puchary Swiata i Puchary Europy.
W 2003 roku maja odbyc sie 1 ME oraz 1MS.
[quote]
4. Czy wspolpracujemy tak ze z Europa zachodnia w takim stopniu jak ze wschodem? I jakie mamy stosunki z Niemcami, Francja, Co o nas mysla Francuzi?
[/quote]
Mamy dobre stosunki ze wszystkimi krajami. W organizacji Shidokan panuje bardzo serdeczna, przyjacielska atmosfera, ktora sprzyja dobrym kontaktom. Z racji odleglosci od nas poszczegolnych panstw, wiadomym jest, ze czesciej przebywamy z naszymi litewskimi przyjaciolmi, niz np. z Francuzami. Jednak osobiscie z shihan Navickasem i shihan Richardem widze sie prawie jednakowo - co najmniej raz w miesiacu.
[quote]
Jak wypadamy na tle innych krajow, co o nas mysla? Jak wypadamy na tle Niemiec, Wielkiej Brytani, Wloch?
[/quote]
O tym ciezko w tej chwili mowic, poniewaz z jednej strony nie wiem przeciez dokladnie co o nas mysla :wink: , a z drugiej nie ze wszystkimi znamy sie dobrze (szczegolnie z areny sportowej) - jednak dosyc krotko funkcjonujemy w swiatowej organizacji, bylismy do tej pory ledwie na dwoch wiekszej rangi turniejach.
[quote]
5.W swiecie MA jak w zyciu, niektorzy sie lubia inni mniej. Czy Swiatowa organizacja ma jakis wrogow? A moze z kims scisle wspolpracuje?
[/quote]
Nie ma jakichs wrogow. Trzeba sobie jasno powiedziec, ze wszelkie antagonizmy miedzy stylami spotkac mozna chyba wylacznie w Polsce. Nigdzie na swiecie nie spotkalem dotychczas podobnych relacji. Organizacje najczesciej ze soba wspolpracuja, albo po prostu nie utrzymuja jakichs powazniejszych kontaktow, natomiast nie sa do siebie wrogo nastawione. Pod wzgledem mentalnosci zostalismy w tym przypadku jeszcze gleboko w PRLu i do Europy czy swiata duzo nam brakuje.
[quote]
6.Czy Pan Mariusz planuje wystawiac swoich zawodnikow na arenie miedzynarodowej, i bedzie w tym kierunku ksztaltowac przyszlych zawodnikow?
[/quote]
Mowa konkretnie o moim klubie?
W wyjazdach na zawody miedzynarodowe biora udzial (czy beda brali udzial w przyszlosci) najlepsi zawodnicy w kraju. Nie moge wykorzystywac (i nie bede tego robil) mojej pozycji w organizacji do tego, aby moi zawodnicy jechali na turniej zamiast innych - jezeli znajda sie lepsi.
Z drugiej strony jednak Grzegorz Lenart i Agnieszka Radlinska zakwalifikowali sie do wyjazdu na miedzynarodowy turniej na Litwie, a wiec jeszcze w tym roku nasi zawodnicy pojada walczyc za granice.
[quote]
7. Jezeli tak, to jak Pan ocenia ich szanse? Wygralismy turniej w Egipcie, czy to zapowiedz swietlanej przyszlosci, czy tylko slepy los?
[/quote]
Na licznych zgrupowaniach kadry, obozach, seminariach budujemy silna ekipe do udzialu w turniejach miedzynarodowych. Czas pokaze jak bedziemy sie spisywac, ja jednak jestem gleboko przekonany, ze w przeciagu kilku najblizszych lat znajdziemy sie w czolowce europejskiej, byc moze nawet swiatowej. Polska ma przeciez swietnych zawodnikow we wszystkich dyscyplinach sztuk walki.
[quote]
8. Shidokan jest kompletnym stylem jezeli chodzi o laczenie stojki z parterem na dodatek jest bardzo twardym stylem, mozna wrecz powiedziec ze zostal stowrzony na potrzeby K1 laczac w sobie wszystko co najlepsze. To czyni go bardzo dobrym stylem jezeli chodzi o samoobrone i plansujacym go w czolowce, mozna zatem powiedziec, ze poczesci zostal stoworzony do obrony na ulicy. Czy zatem przewiduje Pan prowadzic zajecia pod katem ulicy, naprzyklad uczac podstaw walki z kilkoma przeciwnikami?
[/quote]
Nie przewiduje, nie chce robic combatu z Shidokanu tylko dlatego, ze to akurat jest obecnie modne. Najbardziej istotna w moim klubie jest rekreacja i sport. To, ze trening Shidokan swietnie nadaje sie do samoobrony powinno wystarczyc - nie trzeba tworzyc specjalnych grup pod tym katem i jakos specjalnie zmieniac metodyki treningu.
Wyjatek do tego co powiedzialem jest jeden - jezeli jakies instytucje (Straz Miejska, wladze Miast itp) zaproponuja mi zorganizowanie tego typu zajec dla mieszkancow (na zasadach, ktore beda dla mnie akceptowalne), z pewnoscia ten temat jeszcze raz przemysle.
[quote]
9. Czy Shidokan ma jakies slabosci? Jest polaczeniem tego co najlepsze, twardej stojki, oraz solidnego parteru, ale czy wszystkie te elementy zostaly idealnie dopasowame? A moze pomimo tego ze ten styl zapewnia taka uniwersalnosc, na niektore elementy zostal polozony slabszy nacisk przez co traca na skutecznosci?
Czy ten styl ma jakies slabosci, czy cos co trzeba uzupelnic czyms innym (oczywiscie pomijajac aspekty fizyczne oraz psychiczne, biorac pod uwage czysta technike)?
[/quote]
Shidokan jest przekrojowym stylem walki. Technika i taktyka walki jest spojna, wszystkie elementy dobrze ze soba wspolgraja.
Wydaje mi sie, ze osoba, ktora solidnie uczeszcza na zajecia nie bedzie miala powodu do tego aby uzupelniac sobie trening czyms innym.
Co nie znaczy, ze nie warto urozmaicac sobie treningu. Kazde nowe doswiadczenie pomaga nam w rozwoju, takze z pewnoscia nie odradze nikomu uczeszczania na cos dodatkowo. Moge jedynie odradzic pewnych instruktorow lub raczej pseudoinstruktorow, u ktorych trening to po prostu nieswiadome niszczenie sobie zdrowia.
Warto zwrocic uwage na fakt, ze czasem osoba instruktora moze byc wazniejsza niz sam styl, ktorego uczy.
Co do slabosci Shidokanu: nie ma w nim (i nie bedzie) walki z bronia. Do samoobrony takie treningi doskonale sie nadaja, wiec jezeli ktos chce tak cwiczyc, musi szukac ich w innych stylach, ktore sie w tym specjalizuja.
[quote]
10. Wiadomo ze trudno jest powalic przeciwnika przewyzszajacym nas masa. Sa style dopasowane specjalnie pod walke z przeciwnikami silniejszymi pod wzgledem fizycznym.
Czy Shidokan tez nam cos oferuje na takich "koksow"?
[/quote]
Shidokan cechuje sie bogactwem rozwiazan taktycznych w walce. Sa wsrod nich takie, ktore pozwola Ci wygrac z "koksem". Tylko jak w przypadku kazdej innej walki wszystko zalezy od Ciebie. To Twoja psychika walczy i Twoje umiejetnosci - nie styl. Tzn. chodzi o to, ze ja Ci moge przekazywac na treningu swietna wiedze z zakresu sztuki walki ale jak Ty ta wiedze wykorzystasz, zalezy wylacznie od Ciebie. Ja za Ciebie trenowal nie bede i nawet najlepszy styl nie pomoze, gdy osoba po prostu nie bedzie ciezko trenowac.
[quote]
11. Wiekszosc styli tradycyjnych charakteryzuje sie tym, ze sa trudne w opanowaniu dla poczatkujacych, i dlugo czeka sie na efekty, przez co trzeba czekac nieraz dlugie lata na mozliwosc skutecznej obrony na ulicy.
Czy Shidokan zostal tak ze pod tym wzgledem udoskonalony, ile czasu trzeba czekac na jakis efekt?
[/quote]
Nie da sie udoskonalic procesu szkolenia w sztukach walki tak, aby w 3 miesiace zrobic z zupelnie swiezej osoby super fightera. Ktos kto zapewnia i gwarantuje taka mozliwosc po prostu klamie. Na wyniki trzeba ciezko pracowac i czekac.
Powiem nawet, ze na pelne wyniki w Shidokan trzeba czekac wrecz dluzej - musisz tu bowiem dopracowac zarowno stojke, jak i parter. Zarowno uderzenia i kopniecia, jak i chwyty. To dyscyplina bardzo trudna i skomplikowana technicznie - wymagajaca. Trening ukierowany jest jednak na walke, przez co mozesz byc pewien, ze z kazdym treningiem posuwasz sie do przodu.
Oczywiscie zmiany w wytrzymalosci, sile, gibkoci, technice i psychice po pierwszym roku treningu sa widoczne bardzo dobrze. Pod tym wzgledem efekty widac wyraznie. Nie oznacza to, ze po tym czasie jestes dobrym zawodnikiem.
Pozdrawiam,
MR.
Napisano Ponad rok temu
CO i JAK będziecie tam nauczać,
Serdecznie pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mozna tam pobrac plik zgloszenia, w ktorym znajdziesz rowniez wiecej szczegolow.
Co do kadry - jezeli chodzi o prowadzenie zajec to bede to robil ja.
Istnieje mozliwosc przyjazdu na oboz Litinow - w takim wypadku wiekszosc treningow poprowadzi shihan Romas Navickas.
Co do ilosci treningow - 2 lub 3 treningi dziennie. Oczywiscie bedzie trenowany Shidokan.
Pozdrawiam,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie trenowalem kiedys Shotokan, ale bardzo krotko bo rok i na dodatek mailem przerwe 3 letnia, wiec moge powiedziec ze jestem zielony.
Natomiast w sekcji koledzy z ktorymi przychodzi mi trenowac mieli nieraz wieloletni kontakt z MA.
Jedna osoba bedzie teraz zdawac na stopien mistrzowski w Takewondo. Kilka osob z Hapkido. Jest tez kilka osob zaawansowanych z Kyokushin.
Ogolnie czesc osob zaczyna od shidokanu, ale znajdziesz tak ze wiele takich ktorzy maja juz duzy staz, i zetknely sie z wieloma systemami.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Pytania Kazamy i odpowiedzi Mariusza R są bardzo ciekawe, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Czy zaczynając trening Shidokan trzeba poczynić jakieś zakupy typu kimono (lub coś podobnego), rękawice itp.? Czy np można dokonać tych zakupów trochę później (np. po miesiącu treningów, gdy stwierdzi się że ten sport odpowiada)?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do rekawic to z poczatku beda podstawy pewnie, i na pierwszych paru treningach da sie obejsc bez. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale stary topic wypłynął na wierzch.
Tak jak Kazama napisał: nie jest to obowiązkowe i możesz pomyśleć o gi i sprzęcie wtedy, gdy będziesz uważał, że trenujesz to co Ci odpowiada.
Powodzenia!
Pozdrawiam,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Nie zauważyłam, że topic był aż tak stary
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie zauważyłam, że topic był aż tak stary
Nie szkodzi. To nie ma znaczenia. :wink:
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
to ja tez mam pytanie - wiem ze sparingi sa wazna czescia treningu Shidokanu, ale czy to jest full kontakt? i czy osoba o srednim wzroscie i dosc lekka moze wogole marzyc o trenowaniu tego? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie ze takie osoby moga trenowac Shidokan, oraz startowac na zawodach z powodzeniem, po to sa kategorie wagowe.
Napisano Ponad rok temu
dzieki za odpowiedz, pomysle o tym..
Napisano Ponad rok temu
Witam,
to ja tez mam pytanie - wiem ze sparingi sa wazna czescia treningu Shidokanu, ale czy to jest full kontakt? i czy osoba o srednim wzroscie i dosc lekka moze wogole marzyc o trenowaniu tego? :roll:
Zapraszam na treningi - myślę, że to rozwieje wszelkie wątpliwości w tej kwestii.
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
chodzilo bardziej o to, zebym nie musial sie sparingowac z kims o glowe wyzszym i o polowe ciezszym 8O
dzieki za odpowiedz, pomysle o tym..
A ja Ci powiem tak ze lepiej sparowac z przeciwnikami o roznym wzroscie i wadze. Zreszta sam po jakims czasie zobaczysz jaki to daje efekt. Tak nabierzesz po prostu doświadczenia.
Przyzwyczajajac sie do partnera o tej samej masie i wzroscie bedziesz robil wiele rzeczy rutynowo a to nie zawsze jest dobre.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Witam na forum
- Ponad rok temu
-
sens tego forum
- Ponad rok temu
-
Yoshida vs Frye - ustawiona ?