Shuriken
Napisano Ponad rok temu
Jeśli tak, to chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy na ten temat:
-czy ciężko nauczyć się tego "fachu"?
-gdzie można zamówić gwiazdki i jak się kształtują ich ceny?
-czy jest to broń niebezpieczna? (nie pytam, czy komuś się stanie krzywda, jak go trafię w krtań, tylko co by się stało np. jakby komuś shurikenem przez plecy rzucić )
-jaki toto ma zasięg?
-czy różne typy gwiazdek (np. moon star i wave star) różnią się czymś oprócz kształtów, czy rzuca się nimi inaczej itp?
-shurikenem rzuca sie od góry czy "od siebie w przód"?
Special for Lord Von Banan: z ustawy dot.broni wynika, że gwiazdka nie jest bronią, czyli mogę zapodawać przez miasto z plecakiem pełnym shurikenów i nikt nie ma prawa mnie zgarnąć, tak?
(chyba się w ninję pobawię 8) )
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś znający się na rzeczy
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
tak tzn. po prostu wymaga to treningu i tyle. dobra praca nadgarstka to cały sekret :wink:-czy ciężko nauczyć się tego "fachu"?
w USA - wszędziegdzie można zamówić gwiazdki i jak się kształtują ich ceny?
w Polsce - widziałem tylko jedno miejsce:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ( patrz kat. MIKOV )
-czy jest to broń niebezpieczna? (nie pytam, czy komuś się stanie krzywda, jak go trafię w krtań, tylko co by się stało np. jakby komuś shurikenem przez plecy rzucić
wiesz, legendy mówią że w czasach swej świetności shurikeny były tak diabelnie ostre, że kiedy trafiały to nie przestawały sie kręcić i piłując chowały sie w ciele obecnie są robione np. modele ze stali chirurgicznej ostre jak skalpel, dosyć ciężkie ( miałem jeden w ręku) takim czymśna pewno zrobisz krzywdę ale nie zabijesz ( wyłączając to o czym mówiłeś) . po prostu wbije mu sie 3cm stali w plecy. wtedy rzucasz jeszcze dwa i osłabionego tniesz mieczem ( tak to pewnie działąło )
to już od twojej krzepy i techniki zależy ( i war atmosferycznych )-jaki toto ma zasięg?
nie jestem pewien. rzuca sie wszystkimi zapewne tak samo. różnica to zdolności robienia krzywdy , no i uroda rzecz jasna ( konkretne kształty shakenów były swego czasu znakiem rozpoznawczym klanu - jak mówią )-czy różne typy gwiazdek (np. moon star i wave star) różnią się czymś oprócz kształtów, czy rzuca się nimi inaczej itp?
najłatwiej rzucać trzymając go pionowo i rzucając "od góry" - nie jest to poprawna technika według źródeł pisanych ( z drugiej strony ciężko nazwać ją niepoprawną skoro doskonale sie sprawdza, nie? )-shurikenem rzuca sie od góry czy "od siebie w przód"?
według tych właśnie źródeł należy trzymać 'gwiazdkę' poziomo między kciukiem a indexem i rzucać z wykorzystaniem tego sekretnego ruchu nadgarskiem w którym drzemie esencja techniki
Napisano Ponad rok temu
Pomogliście mi niezmiernie - teraz sobie zapodam gwiazdkę i będę rzucał, w co popadnie :-)
Czy ta gwiazdka z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest dobra (bo jest dość tania)?
I czy gwiazdki w stylu np. tych z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] mogą się nadawać do treningu czy to tylko siakieś amerykańskie kity?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8) Jedyny sklep, jaki znam, to ten podany przez Narcyza. Tam zamówiłem gwiazdkę już pod koniec listopada i ani widu, ani słychu po niej , także na razie sobie nie porzucam :roll:I jak Ci idzie MrSzalabab z tym rzucaniem Znasz jakieś sklepy z tymi "zabawkami" :twisted:
Jak będę miał przypływ gotówki, to zamówię jeszcze raz - do dwóch razy sztuka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
E tam, co się będę głupotami denerwował - zawsze mogę sobie jakiegoś chomika czy myszkę kupić do rzucania w zastępstwie 8)He he ja juz bym sie zdenerwowal :twisted: , ale teraz to i tak lipa bo troszki rączki przymarzają i można razem z całą ręką rzucić :wink:
Co do ręki - rzeczywiście bez niej byłoby niefajnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo chetnie se poczytam cos nowego na ten temat
Bede wdzieczny 8)
Napisano Ponad rok temu
ja kiedys poszedlem do faceta, ktory pracuje w hucie, czyli ma dostep do blachy i rozmaitych narzedzi i zamowilem sobie gwiazdki sztuk 30:) za 30 zl calosc. oplaca sie, bo latwo takie cos zgubic, a jak juz sie zgubi to przynajmniej nie zal.
co do techniki, to podpatrzylemnna jakims filmie o ninja:) i rzucalem od gory, jak to mowicie, tylko inaczej trzymajac. trzymalem cala dlania, a wskazujacy palec za ostrze od gory, tak ze po wyrzuceniu krecila sie w odwratna strone "do tylu". ale wydaje mi sie, ze tak mozna rzucac mocnej. no i w drewno wchodzily swietnie, mimo, ze byly tepe, niedoskonale i nie zbyt ciezkie.
giro, mozesz mi tez podeslac ten podrecznik w pdf? na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Prosiłbym, prosiłJakby Ciebie interesowało mogę mailem tobie podesłać podręcznik rzucania shuriken w pdf-ie niestety english ale dużo w nim zdjęć.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
BTW: Może zna ktoś jeszcze jakieś inne sklepy w necie z gwiazdkami?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardzo chętnie, tylko jak zwykłego shurikena od 3 miesięcy nie mogę dostać, to co dopiero z tonkami... 8)Hmm.. a dlaczego tylko shuriken ? A moze by tak sprobowac rzutow tonkami ? Jest to zdecydowanie trudniejsze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A żebym nie był gołosłowny, to i linka zapodam 8)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
kup 10-calowy gwozdz, chwila pracy pilnikem i osełką i można się bawić za 2 złote
Dzięki. Wygląda na to, że w najbliższym czasie w moich okolicach pojawi się nowe niebezpieczeństwo 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kastet
- Ponad rok temu
-
SZKOŁA KEN JITSU
- Ponad rok temu
-
jak strzelać zimą w rękawicach...
- Ponad rok temu
-
-ŻW-
- Ponad rok temu
-
Katana!!!
- Ponad rok temu
-
Kijki do escrimy
- Ponad rok temu
-
Noszenie pistoletu przeładowanego i nie przeładowanego.
- Ponad rok temu
-
Jak podrasować starą wiatrówkę?
- Ponad rok temu
-
Palka teleskopowa
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś wie gdzie w wawie mozna trenować iaido?
- Ponad rok temu