Kung Fu w Bydgoszczy ?
Napisano Ponad rok temu
No i druga rzecz... ogolnikowo - czym wyroznia sie Kung Fu sposrod reszty technik ? Na co kladzie sie w tym nacisk ? Sile czy moze szybkosc ? Jak znacie jakies dobre kompendium w sieci to mozecie mi podac Info o "podstylach" tez mile widziane ...
Dzieki i pozdrawiam ! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kung-fu (w Chinach używana jest nazwa wushu, a na Tajwanie Kuo-shu) jako takie nie ma "ogólnej charakterystyki" i nie ma "podstyli". Jest to ogólne pojęcie obejmujące wszystkie chińskie style/szkoły walki, które są bardzo różne. Tak więc pytanie o kung-fu w ogóle jest zbyt ogólne. To tak jakby zapytać o "sztukę walki". A o jaką sztukę walki chodzi? W tym przypadku o jaką chińską sztukę walki (czyli tzw. styl kung-fu) chodzi. A w obrębie niektórych styli mogą występować podstyle o różnej charakterystyce.
Bardzo ogólna informacja wprowadzająca:
KUNG-FU/WUSHU
Ogół chińskich sztuk walki przyjęło się na Zachodzie określać nazwą kung-fu. Kung-fu oznacza jednak nie sztukę walki, a wysoki poziom umiejętności osiągnięty w wyniku ciężkiej, długotrwałej nauki. Może to dotyczyć wielu różnych dziedzin. Jeśli chodzi o chińskie sztuki walki, to bardziej prawidłowa jest nazwa używana w Chinach - wushu, czyli dosłownie: sztuki wojenne. Termin wushu zapisuje się takimi samymi znakami jak japoński termin bu-jitsu.
Wushu dzieli się na xiandai wushu (współczesne wushu) lub jingsai wushu (sportowe wushu) oraz chuantong wushu (tradycyjne wushu), inaczej nazywane minjian wushu (ludowe wushu). Używany na Zachodzie termin kung-fu pokrywa się w zasadzie raczej z chuantong wushu/minjian wushu, nie obejmuje natomiast xiandai wushu/jingsai wushu.
Xiandai wushu/jingsai wushu to przede wszystkim dyscyplina sportowa o aspiracjach olimpijskich. W konkurencji form (taolu) stosuje się podział przede wszystkim na changquan (długa pięść - formy zwykle bardzo akrobatyczne, o ruchach stosunkowo płynnych i dużej dynamice), nanquan (południowa pięść - bardziej stabilne pozycje, mniej akrobacji, dużo fizycznej siły) i taijiquan (ruchy miękkie, pełne gracji, w większości
wykonywane powoli). Uprawiana jest także konkurencja sanda/sanshou, czyli rodzaj walki w rękawicach i ochraniaczach (m.in. na korpus) zbliżona do kick-boxingu, ale z szerokim wykorzystaniem rzutów i zepchnięć z podestu na którym odbywają się walki. W wariancie zawodowym stosuje się mniej ochraniaczy, natomiast wykorzystuje się uderzenia kolanami. Obecnie istnieje tendencja w wariancie zawodowym do dopuszczenia także uderzeń łokciami.
Chuantong wushu/minjian wushu lub w terminologii bardziej popularnej na Zachodzie kung-fu, to nie jedna, określona sztuka walki, a ogromne bogactwo rozmaitych systemów, opartych na bardzo różnych koncepcjach i zasadach. Jest to bogactwo tak duże, że powszechnie stosowane klasyfikacje stanowią nadmierne uproszczenie. Jednak wspomnimy tu o nich ze względu na to że są dość rozpowszechnione.
Chińskie sztuki walki dzieli się zwykle na północne i południowe. Mówi się przy tym, że style północne opierają się na kopnięciach, a południowe na technikach ręcznych. Jednak zarówno na południu Chin spotyka się style zawierające dużo kopnięć, jak i na północy uprawia się wiele systemów nie przywiązujących do kopnięć dużej wagi.
Stosuje się też podział ze względu na związek danego systemu z jednym z głównych ośrodków które wpływały na rozwój sztuk walki, np.: Shaolin (funkcjonuje podział na Shaolin północny i południowy), Wudang, czy Emei. Wiele systemów nie mieści się w tej uproszczonej klasyfikacji.
Popularny jest podział na style zewnętrzne (waijia) i wewnętrzne (neijia). Do zewnętrznych zalicza się zdecydowaną większość, a tylko nieliczne do wewnętrznych. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że style zewnętrzne koncentrują się bardziej na typowym treningu fizycznym, i typowym wykorzystaniu siły, a wewnętrzne bardziej na pracy nad koordynacją pomiędzy umysłem i ciałem, i nad specyficznym sposobem generowania siły przy użyciu całego, stosunkowo rozluźnionego ciała. Podział ten jednak jest bardzo dyskusyjny i stosowany jest głównie z przyczyn historycznych - na początku XX wieku grono mistrzów xingyiquan, baguazhang i taijiquan w Pekinie uznało, że systemy te mają wiele cech wspólnych i w związku z tym zdecydowano o zaliczaniu ich do jednej rodziny neijia. Trzeba zwrócić uwagę, że podziału na systemy zewnętrzne (waijia) i wewnętrzne (neijia) nie należy mylić z podziałem na metody treningowe zewnętrzne (waigong) i wewnętrzne (neigong). W niemal wszystkich bowiem systemach klasyfikowanych jako zewnętrzne
wykorzystuje się bowiem w mniejszym lub większym stopniu trening neigong.
Określony styl kung-fu to nie tylko zestaw technik, czy form. To zawsze pewien system wzajemnie z sobą związanych metod treningowych (gongfa) i koncepcji (quanli). Wszystkie metody treningowe, łącznie z wykorzystywanymi w wielu stylach formami, stanowią ilustrację teorii danej szkoły, służąc poznaniu i praktycznemu opanowaniu jego koncepcji i rozwinięciu charakterystycznych dla danego stylu umiejętności. To jest pewien wyróżnik
szkół autentycznego kung-fu (chuantong wushu).
Organizowane są zawody sportowe w których startują przedstawiciele tradycyjnego kung-fu/wushu. Różnica w stosunku do jingsai wushu polega jednak na tym, że w chuantong wushu rywalizacja sportowa nie jest głównym celem, któremu całkowicie podporządkowany jest proces treningowy, a stanowi tylko pewien element znacznie szerszej całości. Kung-fu (chuantong wushu) nie jest zatem tylko dyscypliną sportową, w której liczą się wyniki na zawodach i odbywa się proces selekcji tych, którzy rokują w tym kierunku największe nadzieje. Kung-fu jest dla każdego i może być uprawiane przez całe życie. Odpowiedni
system można dobrać w zależności od indywidualnych upodobań, predyspozycji i warunków fizycznych.
W kung-fu przywiązuje się wagę nie tylko do rozwinięcia umiejętności walki wręcz, czy z bronią, ale także do wszechstronnego rozwoju adepta. Wzorcem wojownika kung-fu jest ktoś, kto nie tylko potrafi walczyć, ale posiada szeroką wiedzę. Dla adeptów spoza Chin nauka kung-fu to często także poznawanie bogatej kultury Kraju Środka. W wielu szkołach naucza nie tylko sztuki walki, ale także tradycyjnych metod leczenia (akupresura, akupunktura, ziołolecznictwo) bądź ćwiczeń służących kultywowaniu zdrowia (neigong, qigong). Niektóre systemy kung-fu słyną z walorów zdrowotnych, np. taijiquan i yiquan, w których te same
metody treningowe służą zarówno rozwojowi umiejętności walki jak i zdrowiu ćwiczącego. Wielki nacisk kładzie się także na postawę etyczną adepta – wude (dosłownie: cnoty wojownika). Mówi się: "Ucząc się sztuki walki, przede wszystkim uczysz się być dobrym człowiekiem".
Głównych odmian chińskich sztuk walki można wyróżnić kilkadziesiąt, a ze stylami mniej znanymi i podstylami co najmniej kilkaset (w klasyfikacji Chińskiego Związku Wushu jest ich nieco ponad 300). Tutaj tylko niewielka część (wybór dość przypadkowy). Nazwy podane zostały w transkrypcji pinyin w wymowie języka ogólnochińskiego; w nawiasach podano nazwy w innych transkrypcjach lub pochodzące z lokalnych dialektów.
Baguazhang (Pakua Chang)
Baihequan (Pak Hok Kuen)
Bajiquan
Cailifoquan (Choy Lee Fut Kuen)
Chuojiao fanzi
Hongjiaquan (Hung-gar Kuen)
Mizongquan (znany też jako Yanqingquan)
Taijiquan (T'ai Chi Ch'uan, Tai Chi)
Tanglangquan (styl modliszki)
Tantui
Xingyiquan (Hsing-i ch'uan)
Yiquan (I-ch'uan), znany również jako Dachengquan (Ta Ch'eng Ch'uan)
Yongchunquan (Wing Chun Kuen, Wing Tsun Kuen, Ving Tsun Kuen)
Zhoujiaquan (Chow-gar Kuen)
Napisano Ponad rok temu
Pytaj na priva Chrisa (bywa na Vortalu, albo znajdziesz Go na Gorinkan Forum (adres w linkach). Jego kumpel uczy?(moze juz nie) w Bydgoszczy.Witka ! Zanim zaczne chce powiedziec ze jestem w temacie Martial Arts totalnie zielony wiec badzcie wyrozumiali... Chodzi mi o znalezienie jakiegos DOBREGO osrodka szkoleniowego w Bydgoszczy
Napisano Ponad rok temu
Dzieki, pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Pytaj na priva Chrisa (bywa na Vortalu, albo znajdziesz Go na Gorinkan Forum (adres w linkach). Jego kumpel uczy?(moze juz nie) w Bydgoszczy.Witka ! Zanim zaczne chce powiedziec ze jestem w temacie Martial Arts totalnie zielony wiec badzcie wyrozumiali... Chodzi mi o znalezienie jakiegos DOBREGO osrodka szkoleniowego w Bydgoszczy
Hi Robert,
uczy, uczy... :wink:
nara
Chris
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze - Darek - kolega Chrisa nadal uczy Wing Chun wg szkoły Cheunga/Didiera (smile zastanawiający sie kogo właściwie uznawać za głowę szkoły) - a niech będzie tradycji zadość wg Cheunga. Trenengi odbywają się poniedziałki 18:30 poza tym srody i piątki 19:00. Ponadto dostępny jest jeszcze trening w niedziele tam cwiczymy judo z elementami walki w parterze. Aaa najważniejsze trenengi odbywają sie w Szkole Podstawowej nr 56 w Bydgoszczy (adres znajdziesz w każdej książce telefonicznej). Wpadnij - pierwszy trenieng jest darmwy - sam zdecydujesz czy ci to odpowiada.
po drugie ze slyszenia wiem jeszcze ze w Bydgoszcyz są szkoły tai chi (nie wiem jaki autorytet to prowadzi) heh z kung fu - wu shu jest jeszcze vo-quen (ponoc styl rodzinny - jakies wietnamskie moze Dung Tien alias MR Jóźwiak sie o tym wypowie) oraz jakis Shaolin Dju Su - swego czasu instruktorzy tej szkoły nauczali Vo quen hehehe niestety na temat powyższych szkło no abla i pojęcia zielonego nie mam czy jest cos ponadto
A do nas - wing chun - szczerze zapraszam - nie dowiesz się lepeij jak nie spróbujesz. Heh no dobra nie zapraszam sam decyduj skoczek
I to by było na tyle dupa co i na przedzie :peace:
Lee
Napisano Ponad rok temu
dotyczy wypowiedzi dachenga Chcialbym w takim razie zapytac : co polecasz komus kto dopiero zaczyna z wushu ? Chodzi mi glownie o rozwoj techniki oraz o rozwoj fizyczny
Jedyne rozwiązanie to samemu pójść i spróbować. Róznym osobom różne rzeczy odpowiadają. Rozwój techniki i rozwój fizyczny jest we wszystkich stylach.
Napisano Ponad rok temu
oraz jakis Shaolin Dju Su - swego czasu instruktorzy tej szkoły nauczali Vo quen
A w tym temacie, to pytajcie Starszego Mistrza PL-G.
Napisano Ponad rok temu
polecam p. Darka i jego szkola, poniewaz swego czasu jak cwiczylem pracowano tam ostro. Darek jest dobrym pedagogiem, ma spor wiedze na temat sztuk walki, zaznaczyl sie na stale w mojej edukacji sztuk wali. Uczy Wing Chun, szkola powiazana aktualnie z Didier Beddar (Paryz) bezposredni uczen Wiliama Chuenga. Didier ma bardzo bogata podroz przez sztuki walki, ropoczynal u pioniera kung fu we Francji, kung fu raczej ogolne jk na tamte czasy, a w efekcie specjalizuje sie w Wing Chun, i jestem chyba najlepszym reprezentatem tej formy na Europe...
Jest w Bydzi rowniez nauczane Vo Quen i Shaolin Dju Su, co jak mi sie wydaje jest jedna i ta sama szkola. System wprowadzony do Bydgoszczy przez Wietnamczyka, ktory dzis nadal jest glowna postacia szkoly, lecz juz nie naucza poza najblizszymi uczniami.
Wing Chun i Vo Quen to dwie rozne sztuki, oby dwie powoluja sie na pochodzenie z Shaolinu, ale w formie nie przymoinaja sie w cale.
Uczniow Darka prosze o przekazanie pozdrowien Darkowi od jego dawnego ucznia Jarka, ktory wyjechal, ale nie zdecydowal sie na sledzenie Didier Beddar, choc jest mi blisko...
Napisano Ponad rok temu
styl nauczany przez Darka jest totalnie wysportowiony, w kazdym razie byl, co nie znaczy ze brakuje walk, dosc wczesnie zaklada sie ochraniacze by poczuc rzeczywistosc, swego czasu byli bardzo dobrzy fighterzy...
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wysportowiony? nie zrobiz kariery sportowej u Darka,jesli chodzi o kung fu, poniewaz (przepraszm nie mam najswiezszych wiadomosci) trening Wing Chun nie jest ukieronkowany na zawody, jest zbyt wiele technik na zakazane punkty ciala, jesli chodzi o walke. Co nie oznacza, ze ludziska nie walcza ze soba na treningach. moim zdaniem sa style ktore sie nadaja na sport, i sa style ktore kiepsko sie adoptuja na sport, bo jesi sie je wsadzi w reguly, to zabierze im sie bron!
Aaaa, ok. Jakbys napisal "odsportowiony" to byloby mi latwiej zrozumiec o co chodzi :wink:
A BTW to w sumie wiekszosc styli chinskich raczej sie na sport kiepsko apdaptuje.
Pozdrawiam
K.
Napisano Ponad rok temu
Przykro mi Lee ale ares jest bledny podaj jeszcze raz twoj adres...Heh Jarek mozesz cos wiecej o sobie może byc na priv [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - coś mi sie kołacze po głowie ale .......
dieki
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hung Gar: Proszę o wasze opinie....
- Ponad rok temu
-
video - low kick (500kB)
- Ponad rok temu
-
Video - MMA vs KF
- Ponad rok temu
-
Video - walka yiquan
- Ponad rok temu
-
pytanie
- Ponad rok temu
-
Video - Wing Chun free fighting
- Ponad rok temu
-
"gdzie we wrocławiu...
- Ponad rok temu
-
Qigong w prasie lokalnej
- Ponad rok temu
-
Forum kung-fu a autentyczność styli-czyli co można tu pisać.
- Ponad rok temu
-
Co mozecie mi powiedziec o tej odmianie kung - fu?
- Ponad rok temu