Rany kłute, cięte, postrzałowe
Napisano Ponad rok temu
Jeśli ktoś widział gdzieś w necie strony o takiej tematyce to poprosiłbym o linki, jeśli ktoś ma swoją sprawdzoną wiedzę to niech coś napisze, ja dla przykładu z pięć lat temu na kursie prawa jazdy dowiedziałem się, że gdy delikwent ma przebite płuco i w ranie na klatce piersiowej pojawiają się bąbelki powietrza to przed owinięciem go bandażem należy włożyć pod opatrunek kawałek folii, która wraz z wypływającą krwią powinna uszczelnić chwilowo płuco. Tylko że zaraz potem dodali, że należy zacząć się modlić o szybkie przybycie karetki i raczej od tych modlitw zależy życie gościa ...
Działając w myśl zasady: "Mieczem wojujesz, od miecza giniesz" każdy kto nosi nóż lub broń ostrą powinien takie rzeczy wiedzieć (takie jest przynajmniej moje zdanie), prawdopodobnie jeśli mi się coś stanie, to nie będę sobie w stanie pomóc i będę liczył na innych, więc im więcej ludzi wie o co chodzi tym lepiej. Natomiast jeśli w moim otoczeniu stanie się takie coś, to wiedząc co robić będę się starał pomóc, a nie zgadywać jak nie zabić tego człowieka co leży obok. Może mi się wydawać, ale chyba wszyscy w razie wypadku są zobowiązani do udzielania pierwszej pomocy do czasu przyjazdu karetki? Lekarze dowolnej specjalności chyba nawet pod karą pozbawienia wolności?
Jeszcze jedno na koniec: co sądzicie o medic kitach sprzedawanych na niektórych stronach internetowych? Co powinno znaleźć się w apteczce, kiedy wybieramy się w góry/ nad jezioro/ w tropiki/ na wycieczkę na lodowiec, a co powinniśmy nosić zawsze przy sobie?
Pozdrawiam
AK
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W skrócie będzie mi ciężko objaśnić zasady I pomocy ale postaram się.
Po pierwsze wszystko zależy od tego gdzie została zadana rana: przy kończynach nalezy ucisnąć miejsce powyżej rany (główne naczynia krwionośne kończyn: tętnice ramieniową lub udową) i założyć opatrunek na raną; przy ranach na korpus: próbować zatamować krwawienie jeśli jest dostęp do lodu obłożyć brzuch rannego (ważne przede wszystkim przy krwawieniach wewnętrznych). Przy poważnych ranach, szybkim wypływie krwi (nieudane proby tamowania) należy zapewnić poszkodowanemu ciepło (organizm w wyniku szoku pourazowego wychładza sie bardzo szybko), krew należy np. unieść nogi w miare możliwości ponad głowę rannego ( może znależć się tam nawet 2,5l krwi), utrzymywać kontakt słowny z poszkodowanym: podtrzymywać go na duchu rozmawiać z nim (o byle czym tematy dowolne poza domem, szkołą dziewczyną itp.mogące powodować negatywne skojarzenia np. możemy spytać się "Jak tam u dziewczyny" a okaże się że go zostawiła dwa dni temu), kondycja psychiczna ma duże znaczenie dla przeżycia pacjenta. Najważniejsze nie wyciągać z rany żadnych ciał noży szkła itp. działa to jak natyralny korek. Tyle w wielkim skrócie i jeszcze adres [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam dowiecie się wiecej ale to praktyka czyni mistrza :-) . To o tej foli to sie nazywa odma płucna zatykając dziurę powoduje się wyrównanie ciśnienia i możliwość oddychania bez tego poszkodowany dusi się powoli (przy jednym uszkodzonym płucu można przeżyć pracuje drugie gorzej jest przy dwóch)
Napisano Ponad rok temu
Czytałem kiedyś książke, gdzie murzyn-sanitariusz, miał zwyczaj określać stan pacjenta następującą zagrywką.podtrzymywać go na duchu rozmawiać z nim (o byle czym tematy dowolne poza domem, szkołą dziewczyną itp.mogące powodować negatywne skojarzenia np. możemy spytać się "Jak tam u dziewczyny" a okaże się że go zostawiła dwa dni temu), kondycja psychiczna ma duże znaczenie dla przeżycia pacjenta.
-Skąd jesteś?
-Z .....
-Jeden białas zgwałcił kiedyś moją siostrę w mieście ...
Jak facet uruchamiał adrenaline i zaczynał się wypierać, że on to nigdy, to znaczyło, że się wyliże. Jak mu wisiało, to raczej nie wytrzymywał drogi na tyły.
Napisano Ponad rok temu
[/code]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wiatrowki - Baikal
- Ponad rok temu
-
Bron pneumatyczna - grozna ?
- Ponad rok temu
-
Niekonwencjonalne "gadżety" (trochę fotek)
- Ponad rok temu
-
Katana vs Rapier
- Ponad rok temu
-
Pytanie o strzelnice w Polsce
- Ponad rok temu
-
Wiatrowki Gładkolufowe
- Ponad rok temu
-
Stluczenia , ciecia - jak leczyc?