"Zwykłe" Jiu Jitsu
Napisano Ponad rok temu
A jednak Bjj nie jest takie nowe...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W brazylijskim jiu-jitsu metody dojscia do owych technik konczacych sa znacznie lepiej opracowane. W dodatku bjj moze sie poszczycic opracowaniem kilku nowych rodzajow gardy jak np. motyla.
Techniki konczace jak te ktore wymieniles wystepuja w judo, jiu-jitsu, bjj i jeszcze kilku innych systemach. Twierdzenie jakoby byly to wynalazki bjj jest nieprawdziwe.
AA juz sobie przypomnialem. Autorem jest przypuszczalnie nie kto inny jak Kondratowicz. Co do technik obrony przed nozem czy karabinkiem. Nie znam sie na technikach obrony przed w/w wiec nie bede sie wypowiadal.
Napisano Ponad rok temu
To nie tak,że chciałem powiedzieć,że:"A widzicie,że Bjj to nic nowego?"Techniki jakie pokazal pochodza z jiu-jitsu. Nikt nie twierdzi iz pozycje jak trzymanie boczne, czy techniki kanczace jak balacha czy kimura zostaly opracowane przez rodzine Gracie.
W brazylijskim jiu-jitsu metody dojscia do owych technik konczacych sa znacznie lepiej opracowane. W dodatku bjj moze sie poszczycic opracowaniem kilku nowych rodzajow gardy jak np. motyla.
Techniki konczace jak te ktore wymieniles wystepuja w judo, jiu-jitsu, bjj i jeszcze kilku innych systemach. Twierdzenie jakoby byly to wynalazki bjj jest nieprawdziwe.
Wręcz ucieszyłem się wiedząc,że to,co najskuteczniejsze,było już wykorzystywane prawdopodobnie przez wojsko(Wydawnictwo wojskowe).
Ktoś wie z którego dokładnie jest to roku???Bo u mnie nie ma podane.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie moge sie mylic. Jezeli sie myle to prosze mnie poprawic.
Odnosnie pana kondratowicza i jego ksiazeczek. Wydaje mi sie iz glownym odbiarca tych publikacji mialy byc osoby cywilne. Dla potrzeb wojska raczej potrzebny bylby 1, dobrze opracowany, podrzecznik walki wrecz a nie parenascie malych ksiazeczek. Co dokladnie jest nauczane w Wojsku Polskim nie wiem.
Dzwignia [np. balacha] sama w sobie jest obecna w wielu systemach. W poszczegolnych systemach sa roznice w sposobie wykonania danej techniki jak i w sposobie osiagania pozycji z ktorej wykonanie danej techniki ma najwiekrze szanse powodzenia. Stare dobre powiedzenie tutaj pasuje jak ulal: "diabel tkwi w szczegolach" i o nie najczescniej sie rozchodzi.
Napisano Ponad rok temu
Techniki tam zawarte byly juz publikowane w ksiazkach przedwojennych i broszurkach walki wrecz dla wojska przed wojna. Po wojnie rowniez w podrecznikach dla MO np Pawluka
Tak samo jak technika ktora teraz nazywacie Taktarow ma odpowiednik japonski nazwy i stosowana byla od .... a kto to wie
Tak jak Hast napisal diabel tkwi w szczegolach i najwazniejsza jest umiejetnosc dojscia do techniki a potem dopiero jej zastosowanie.
Dwie osoby moga wykonywac te sama technike jednej wychodzi drugiej nie - jesli nie zna sie szczegolow to tak jakby nie znalo sie techniki - no chociaz laik bedzie uwazal ze juz ja zna.
A teraz uzywane nazwy no coz latwiej zapamietac nazwe taka jak np balacha niz ude-hishiji-juji-gatame czy tez gyaku-ude-hishiji-juji-gatame
Napisano Ponad rok temu
Każde wydanie to kolejny stopień trudnośći. W pierwszym jest rozgrzeweczka, podstawowe uderzenia oraz podstawowe "Sposoby Obron"- głównie wyswobodzenia rąk z uchwytu oraz obrony przed duszeniem. W następnych kolejne techniki samoobrony w stójce jak również w parterze. W więkrzości technik występuje atemi, ale są też techniki typowo chwytane- szczególnie w "Zeszycie 3". Jest tam też wspomniana dźwignia na łokieć w kilku formach. Są też dżwignie na nogi duszenia i inne. Oprucz tego mamy obrony przed nożem pistoletem,... a nawet sztachetą :-) Ogólnie mnóstwo technik, bardzo dużo zdjęć. Spotkaliście się z tą pozycją- co o niej sądzicie?
wrzuciłbym foty, ale nie mam skanera.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zboczenie Zawodowe!!!
- Ponad rok temu
-
Sambo w Warszawie
- Ponad rok temu