Muela
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia....wieczorowa pora...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlatego mozna spokojnie oprzec się na opisach i ...wyobrażni.
jeżeli potrzebujesz noża do walki to wazne jest uchwycenie go w rękę ale w moim przypadku to nie będzie nóż do walki tylko nóż-towarzysz...
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
witam po powrocie z naszych piknych Tater... miały być narty, ale na Kasprowym było 19cm śniegu. Załamka. Dobrze, że Nosal w miarę naśnieżyli...
Ale do rzeczy! Pytał ktoś o nóż biwakowy w okolicach 400zł. Spokojnie znajdą się takowe i sprawdzają się świetnie. Typowy przykład to ColdSteel SRK. Nie za ciężki, ale na biwak idealny. Wytrzymałą stal, wygodna rękojeść. Nieco rdzewieje, ale w nożu roboczym do wyciągania kartofli z ogniska, rąbania drewienka i sprawiania właśnie złowionej rybki rdzewienie to nie jest specjalnie duży problem. Z resztą, wystarczy na koniec dznia go umyć, wytrzeć i przeciągnąć odsłoniętą krawędzią tnącą (bez powłoki epoksydowej) np. po chlebie z masełkiem - takie lekkie natłuszczenie prewencyjne... SRK poniżej:
Co jeszcze? Ano wspomniany BKT-7 (dla mnie ciut ciężkawy...), oraz choćby coś od John'a Greco jako kompan do paska na wypawę leśną.
Jeżeli ktoś woli nierdzewną stal, to wystarczy niedużo dołożyć i kupić dużego Fallkniven;'a ze satli VG-10. Mocna i nierdzewna. Mają w ofercie noże od 4 do zdaje się 8 cali ostrza. Jest w czym wybierać...
Napisano Ponad rok temu
czy muelą (tornado stal 440 mol-vanad) zrobię to samo co Striderem ?
czy warto wydawać trzy razy tyle kasy ?
Napisano Ponad rok temu
a) czy Oplem Frontera Sport przejadę takie same bagna co Hummer'em?
czy Iskrą dogoniłbym F15?
c) czy zapalniczką zespawam kraty jak palnikiem acetylenowo-tlenowym
Napisano Ponad rok temu
[quote]Przegladałem te noże kabar ale mi nie pasuja. Nie lubie takich stylizowanych w drewnie. Może coś innego i namiar gdzie można ewentualnie to dostać w W-wie.[/quote]
To moze zamiast Ka-Bar cos Beckera ? Np Utility 7" ? Za przyzwoita cene dostajesz noz moim zdaniem lepszy nawet od SRK.
A, widze, ze juz Piter wspomnial o nim
Wojtek[/quote]
Napisano Ponad rok temu
a ja ugryze temat...z ciut innej strony.......banalna prawda jest bowiem taka, ze nie kazdy potrzebuje stridera.........jesli mialby to byc nozyk noszony przy sobie.......coz.... to by oznaczalo zwykle marnotrastwo pieniedzy i potencjalu tego sprzetu......tak samo jak zabieranie go na "lajtowe" wyjazdy i wypady w teren............mowiac krotko: jezdzenie hummerem po bulwarze w sloneczny dzien....
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Zna ktoś konkretne przypadki zastosowania noża o dużej wytrzymałości? Takich sytuacji w których muela nie poradzi?
Napisano Ponad rok temu
Muela jest slaba. To nie jest noz, ktory mozesz sobie wziac na rajd po terenie bo moze sie zdarzyc, ze tam gdzie inny by sie tylko poszczerbil ona peknie.
A oto cytat konkretnego przykladu PiteraM:
Ja niestety podobne rzeczy slyszalem od sprzedajacego te noze.ale byłem świadkiem, jak na wyprawie na mazury nożyk muelli stracił czubek (około 1cm) przy, uwaga... podważaniu kory na starym, suchym sosnowym pniu. Nóż wszedł niecały centymetr w drewno pod korą, lekkie pociągnięcie za rękojeść i... trach. Po czubku. A wewnątrz stal wyglądałą jak szare żeliwo, co niestety świadczy o tym, że stal nie była prawie wcale walcowana!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego przyjaciel chce kupic stridera jak muela mu wystarczy w zupełności.
Jak Muella mu wystarczy, to niech broń Boże nie kupuje Stridera... proste
A poniżej takie dwie miłe fotki. Na jednej gość pruje Striderem metalową szafkę biurową, a na drugiej ktoś postanowił postrugać trochę imadło albo coś w tym stylu. Jak widać ostrze nie ucierpiało jakoś szczególnie...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A tu jest link do tematu SOG X42 Recondo a w nim fotki jak wyglądają BusseCombat (klasa Strider'a), Strider i SOG X42 po "porąbaniu" stalowej rurki... [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
... i więcej już nie szukam bo muszę wracać do roboty. Pa!
Napisano Ponad rok temu
Na Hummera możesz wyrwać jakąś laskę. Znacie laski co lecą na striderajezdzenie hummerem po bulwarze w sloneczny dzien....
Napisano Ponad rok temu
Na Hummera możesz wyrwać jakąś laskę. Znacie laski co lecą na stridera ?
Neeeeeee
Ale moze to i lepiej ?
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cold Steel Recon 1, tanto - ?
- Ponad rok temu
-
noz wedlug Roya Harrisa
- Ponad rok temu
-
najlepszy noz do ice pick
- Ponad rok temu
-
Walka z czworonożnym przeciwnikiem.
- Ponad rok temu
-
CZY i gdzie kupić Smith & Wesson HRT2 Badge Knive
Guest_budo_Fighter_28_* - Ponad rok temu
-
Neck knife - zabawka czy narzędzie do obrony ?
- Ponad rok temu
-
Wielki przegląd NECK KNIVES - BARDZO DUŻO ZDJĘĆ!!!
- Ponad rok temu
-
Mania nienaostrzonego noza.
- Ponad rok temu
-
Kupiłem nożyk
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie wybrać necka !!
- Ponad rok temu