Muela
Napisano Ponad rok temu
A Muele jednak kupilem ... sie nie moglem powstrzymac
To ten noz oznaczony nr 1.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzikki, to opisz wrażenia z użytkowania.
Ciezko jest tak opisac po jednym dniu ale sie postaram ...
Po pierwsze to co zauwazylem jest doskonale wywazony .. tzn z jednego chwytu moge przejsc do innego bez zadnego nacisku na rekojesc.
B.dobrze sprawdza sie jednoczesnie w forward jak i w reverse .. sprawdzalem troche przy flow-drills kadeny de mano i czuje sie z nim pewnie. Rekojesc jest wykonana starannie a przystosowany chwyt na palce jest w miare gleboko zlobiony ( to sie przydaje gdy reka sie spoci - wiem bo jak to robilem to bylo w miare goraco) . Ogolnie rekojesc jest lekko zakrzywiona na koncu co zapewnia pewniejszy chwyt i np przy uzywaniu w chwycie odwrotnym (sopel lodu) mozna uzyskac przez nacisk kciukiem wieksza sile przy pchnieciu oraz wieksza kontrole podczas ciec). Krawedz tnaca posiada przy samej nasadzie specjalny metalowy wystep bedacy integralna czescia ostrza a uniemozliwiajacy nozowi przeciwnika zeslizgniecie sie na palce ( duzy plus ).
Ogolnie ta Muela jest wykonana z 440 ze stopu molibdenu i vanadu , czyli jak to ocenil gosc w sklepie mozna nia ciac , przecinac , uderzac ostrzem ale ... wszekie proby podwazania i rzucania moga skonczyc sie uszkodzeniem ostrza ( oczywiscie to nie jest noz do rzucania).
To chyba tyle spostrzezen .. ogolnie ocena pozytywna.
Napisano Ponad rok temu
Teraz sie rozgladnac bede chcial za Fallkniven o ktorym mowiles ...
Napisano Ponad rok temu
Gosc z salonu b. lubi ten rodzaj ... kabura jak dla klamki
Napisano Ponad rok temu
Dużo na rynku, ładne - ceny bez przesady. Taaaki ładny toporek. Qpa. Balik drzewa sosnowego o średnicy ok 30cm. Kumpel chciał go rozpłatać, toporek wszedł ale drewno nie pękło do końca, więc znanym sposobem złapał za balik i gruchnął nim, i zarazem toporkiem o pniak. A potem to tylko Kurrr......!!! i rączka z resztą ostrza poleciała do rzeki. Amen.
Nic nie twierdze - raz na tysiąc to nawet najlepszym się bubel trafi.
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
W mojej orientacji jak dzisiaj sprawdzalem noz ( ten moj oczywiscie ) tnie gume ( ok 5mm) twarda , alumioniowa puszke , przebija sie przez kilka warstw skory i ostrze nie ucierpialo.
Chociaz jak juz mowilem nie rzucilbym nim ani nie wsadzil pod gwozdz by go podwazyc. Do takich sztuczek kombinatorskich-mechanicznych to mam Leathermana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co czytam to stal mueli raczej nie odpiowiada temu zastosowaniu ale jak to jest z praktyką? i jeszce jedno: czy wszystkie noz tej marki robione sa z jednej stali ?
Napisano Ponad rok temu
Co do drugiej - nie, nie wszystkie noze Mueli sa robione z jednej stali - 440, 420C, 420 i 440 Moly-Vanad.
Co do zastosowania to uczciwi sprzedajacy radza tak jak pisalem wczesniej - ciac, wbijac ale nie podchodzic zbyt pewnie do tych produktow tzn nie podwazac niczego bo mozna sie oszukac.
Napisano Ponad rok temu
nieeeeeee, to nie to
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
ty wiesz WAR co mnie interesuje...na pewno nie muela....
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jest to Kobun Stainless firmy cold steel. Co o nim myślisz warto kupić?
Napisano Ponad rok temu
A ja mam pytanie do PiteraM
Jest to Kobun Stainless firmy cold steel. Co o nim myślisz warto kupić?
Co prawda nie jestem Piter, ale mialem kilkakrotnie ten nozyk i troche go znam. Do czego go chcesz uzywac ? Bo jesli do zastosowan "survivalowych" to daj sobie lepiej spokoj. Jesli do noszenia na codzien, to jest niewygodny. Ogolnie nic nadzwyczajnego, poza ladnym wygladem.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1.nóż na wyjazdy poza miasto to inny nóż niż ten na codzień...
2.nóz poniżej 400 zł nie spełnia moich oczekiwań bo...jest za słaby...
musze więc wydac prawdopodobnie ok.700 zł na porządny nóż...i to własciwie niekoniecznie nadający sie na surwiwalowy...
Napisano Ponad rok temu
po konsultacjach z ekspertem (nie będę robił kryptoreklamy ale to był akurat WAR..i Seiken ;-) doszedłem do wniosku, że nóż dla mnie to Buck Strider...co do tych tańszych to w porównaniu (dzieki Seikenowi zobaczyłem to jak na dłoni) z tym nożem nawet Benchmade Axis AFCK wygląda jak niedorozwiniety młodszy brat..;-).
ale oprawda jest tez taka , że każdy ma inne potrzeby więc sam musi wybrac odpowiedni dla siebie nóż...no i cenę..
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cold Steel Recon 1, tanto - ?
- Ponad rok temu
-
noz wedlug Roya Harrisa
- Ponad rok temu
-
najlepszy noz do ice pick
- Ponad rok temu
-
Walka z czworonożnym przeciwnikiem.
- Ponad rok temu
-
CZY i gdzie kupić Smith & Wesson HRT2 Badge Knive
Guest_budo_Fighter_28_* - Ponad rok temu
-
Neck knife - zabawka czy narzędzie do obrony ?
- Ponad rok temu
-
Wielki przegląd NECK KNIVES - BARDZO DUŻO ZDJĘĆ!!!
- Ponad rok temu
-
Mania nienaostrzonego noza.
- Ponad rok temu
-
Kupiłem nożyk
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie wybrać necka !!
- Ponad rok temu