Wybor noza
Napisano Ponad rok temu
Na Oławskiej będziesz miał niedługo konkurencję bo otwierają oddział military.pl
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do przegladania, czyzby to byla sugestia, ze moja strona badziewna jest ? Pewnie tak, bo to druga ktora w zyciu robilem, i na niej sie html-a ucze.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Podobnie jak mój kolega szukam noża. Ja jednak, jak już kilka osób, zdecydowałem się na necka. Jeszcze nie wiem, jakiego, myślę, że ogólnym wyznacznikiem będzie granica ceny 200 zł. Nie mógłby być zbyt krótki - długość ostrza min 2,5 cala. Po przeczytaniu kilku postów na tym forum zdałem sobie sprawę, że nóż to coś, co miec przy sobie muszę zawsze i wszędzie. A z dostępnych w domu jest tylko 3 letnia Muela Tornado, która ma długość ostrza ok 7 calia długość całkowitą ponad 12 cali, a ponad to jest delikatnie mówiąc "wysłużona" (odkrecanie szekli na jachtach, ścinanie drzew do srednicy ok 25 cm, przecinanie kabli, wbijanie gwoździ i wkręcanie śrub, i inne, których już nie pamiętam). Dlatego zacząłem szukać i nie spocznę puki nie znajdę odpowiedniego noża dla siebie.
Ponadto kieruję pytanie do osób z trójmiasta, gdzie można dobrze naostrzyć nóż (sam nie dysponuję kamieniem, a nie będę jeszcze bardziej niszczył Mueli) i, jeśli to warte ceny, czy da radę naostrzyć ten nóż laserowo (jeśli tak, to gdzie)?
Trzy(tak, gdybym nie znalazł tego neckaa szukał dalej małego i poręcznego noża), co sądzicie o nożach Gerbera, a konkretnie o tych dwóch:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Liczę na wasze opinie...
Z góry dziękuję za czytanie tak długiego posta...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
1. wiem, gdzie naostrzyć dobrze nóż w Łodzi
2. laserowe ostrzenie to wymysł marketingowców z tele-zakupów
3. jaki neck? Do 200zł to proponuję BearClaw firmy CRKT
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Przede wszyskim bear claw nadasie sie tylko do obrony i raczej nie widze wielu mozliwosci jego uzycia poza tym. A nawet w walce chwyt odwrotny wydaje mi sie nielatwym.
Skoro wiec zdecydowales sie na necka proponowal bym Ci to co WAR.
A co do tych gerberow, to ja nei wiem, bo osobiscie nei moge otworzyc okienek - maja jakiegos bleda.
A z fajnych survivali i/lub combatow to ka-bar ma kilka fajnych propozycji. Zajrzyj do sklepu WAR'a jak sam powiedzial strona jest kiepska ale asortyment interesujacy
Aha WAR i jak bys chcial strone profesjonalna, to wal na priva dogadamy sie jakos.
Napisano Ponad rok temu
Ja za to polece rowniez z CRKT takiego "falszywego" necka, czyli Polkowski/Kasper. IMO jest bardziej praktyczny od sporego grona "neck".
Ja tam sobie nie wyobrażam tak dużego noża pod koszulką w lecie.
Słuchajcie, ja noszę niesmiertelnik i mi się pod koszulką odznacza, co dopiero taki nóż!
Napisano Ponad rok temu
Bear Clawa trzyma sie w ten sposób baardzo wygodnie...A nawet w walce chwyt odwrotny wydaje mi sie nielatwym.
Napisano Ponad rok temu
Np. CRKT jest z AUS6 lub AUS8. I teraz pytanie czy te stale w wykonaniu CRKT zagwarantuja dluga i satysfakcjonujaca prace bez konecznosci ciaglego ostrzenia .. czy jednak typ stali przesadza o wszystkim bez wzgled na wykonawce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
JAk bardzo sugerowac sie typem stali z jakies sa wykonane powyzsze noze.
Np. CRKT jest z AUS6 lub AUS8. I teraz pytanie czy te stale w wykonaniu CRKT zagwarantuja dluga i satysfakcjonujaca prace bez konecznosci ciaglego ostrzenia .. czy jednak typ stali przesadza o wszystkim bez wzgled na wykonawce.
A co zamierzasz tym neckiem robic ? bo jesli chcesz go uzytkowac jako noz roboczy, to pewne nieporozumienie, nie od tego przeciez ma byc, a jesli tylko , zeby byl w razie czego ... To czym ma sie stepic ?
Maverick, Bear Claw czy LaGriffe maja te zalete, ze jak przelozysz palec przez otwor, to reka ci sie nie zeslizgnie na ostrze, ani teg ostrza z reki ci nie wytraca. Wiekszosc neckow jest za mala do porzadnego uchwytu, stad trzymanie ich sila rzeczy jest troche "koslawe"
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Maverick
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zabawki od Kaspersky'ego - (uwaga duzo zdjec)
- Ponad rok temu
-
Jakie atrapy?
- Ponad rok temu
-
Zranienia podczas walki
- Ponad rok temu
-
Nowosci (?) Stridera ciag dalszy
- Ponad rok temu
-
Measaurus