![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
![:(](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/sad.png)
Grzesiek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja widuję łuki (te z cięciwą przez bloczki) w sklepach myśliwskich. Dawno temu Ćwiczyłem krótko srzelanie w Warszawskim Drukarzu, ale to co widziałem przekonało mnie jak groźna i potężna to była broń.Dojrzewam coraz bardziej do zakupu luku - dla wlasnej przyjemnosci, ale nie wiem nawet gdzie zaczac szukac, w sklepie z militariami w moim miescie na haslo "luk" facet zrobil okragle oczy i powiedzial ze on tu handluje bronia palna, i gadaj tu z takim
Orientuje sie ktos w temacie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak kształt ma znaczenie, tzw. "refleks" nadaje łukowi inną dynamikę strzału, przy wypuszczeniu strzały z łuku refleksyjnego, przez te "pogięcia" strzała dostaje dodatkowego "kopa" i ma większą prędkość początkową niż ze zwykłego łuku. Jednak przy łuku o naciągu 20 kg nie odczujesz za bardzo tej różnicy, mówię tu oczywiście o łukach Bisoka, bo oryginalny "turek" czy "mongoł" jest nieco różny od bisokowego (przede wszystkim konstrukcją i materiałami).NO OK. Ale ja mam pytanie. Czy luk refleksyjny posiada wieksza sile razenia i donosnosc niz luk prosty o takiej samej siele naciagu (np.:20 kg)? Innymi slowy czy sam ksztalt luku (refleks lub prosty) ma znaczenie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak, przy naciągu 23-25 powinieneś odczuwać różnicę, zresztą zajrzyj na tą stronę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam są specjaliści, którzy ci doradzą i odpowiedzą na pytania, ja nie uważam się za eksperta, mam na razie za małe doświadczenie w tym temacie bo nie mam własnego refleksaA co do luku to docelowo mierzylem w 20-25 kg. naciagu. Ale nadal pozostala kwestia "ksztaltu". Czy przy tej twardosci (20-25 kg.) jest duza roznica miedzy lukami angielskimi, angielskimi z refleksem, krymskimi i refleksyjnymi?
Z powodu materiałów z których jest wykonany, tzn. róg, ścięgna, itp. nie wiem jak to będzie z refleksem Bisoka, ale normalny napięty łuk, traci swoją sprężystość i słabnie jego naciąg jeśli zapomnimy przez dłuższy czas zdjąć cięciwę, "turki" przynajmniej te dawniejsze i te lepszej jakości nie mają tego problemu, poza tym trudniej je napinać przez refleks właśnie, musisz pokonać dodatkowy opór jaki stawiają ramiona podgięte w drugą stronę, "turek" bez cięciwy powinien wyglądać jak litera C przy czym przy napinaniu ramiona musisz odgiąć w odwrotną stronę, to wymaga więcej siły, ale przez to własinie masz lepsze osiągi, już w napiętym łuku masz zgromadzone więcej energii potrzebnej do wypuszczenia strzały.A czemu orginalnego "turka" mozna trzymac caly czas napiety i nie wlpywa to ujemnie na luk?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miło spotkać frontowca...też jestem samoukiem,
A ja się uczyłem na mojej 23 i tyz pikniemam 14 kg, płaski do spółki z żoną, i ja się na nim nauczyłem
Absolutnie się zgadzam, dobry strzał po paraboli to jak orgazm :wink: ale chodzi mi o to że ja lubię strzelać do 30 metrow po prostej a dopiero powyżej 30 wchodzę z moim łukiem na delikatną parabolę.Walimy w fosie warszawskiej cytadeli więc powyżej 40 m nie ma miejsca, a dopracować strzał balistyczny to też radość
Chyba żle się wyrazilem, nie chcę nikogo obrazić, każdy strzela jak i z czego umie/ma.strzelanie z 14 kilo to nuda
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu