Łuk
Napisano Ponad rok temu
Grzesiek
Napisano Ponad rok temu
Ja widuję łuki (te z cięciwą przez bloczki) w sklepach myśliwskich. Dawno temu Ćwiczyłem krótko srzelanie w Warszawskim Drukarzu, ale to co widziałem przekonało mnie jak groźna i potężna to była broń.Dojrzewam coraz bardziej do zakupu luku - dla wlasnej przyjemnosci, ale nie wiem nawet gdzie zaczac szukac, w sklepie z militariami w moim miescie na haslo "luk" facet zrobil okragle oczy i powiedzial ze on tu handluje bronia palna, i gadaj tu z takim Orientuje sie ktos w temacie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze strona [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Cytat "nie macie pojecia jak swietnie moze sie sprawowac prymitywny luk zrobiony z kawalka galezi " racja, jednakże moim zdaniem lepsze uczucie wywołuje świst wypuszcznej strzały . Jeśli masz jakieś pytania to służę doświadczeniem i pomocą
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak kształt ma znaczenie, tzw. "refleks" nadaje łukowi inną dynamikę strzału, przy wypuszczeniu strzały z łuku refleksyjnego, przez te "pogięcia" strzała dostaje dodatkowego "kopa" i ma większą prędkość początkową niż ze zwykłego łuku. Jednak przy łuku o naciągu 20 kg nie odczujesz za bardzo tej różnicy, mówię tu oczywiście o łukach Bisoka, bo oryginalny "turek" czy "mongoł" jest nieco różny od bisokowego (przede wszystkim konstrukcją i materiałami).NO OK. Ale ja mam pytanie. Czy luk refleksyjny posiada wieksza sile razenia i donosnosc niz luk prosty o takiej samej siele naciagu (np.:20 kg)? Innymi slowy czy sam ksztalt luku (refleks lub prosty) ma znaczenie
Co doniosłości to ja mam anglika z małym refleksem o naciągu 23 kilo a mój kumpel anglika prostego 24 i jego strzałki idą trochę inaczej niż moje, co do zasięgu to mówie tu o strzelaniu na dystansie około 25 metrów gdzie przy sile mojego łuku strzały idą po prostej linii. Nie strzelałem z refleksa na więcej niż 30 metrów ale z mojego można spokojnie "puknąć" na jakieś 200 metrów, oczywiście nie po prostej lecz pod kątem, i nie oznacza to bynajmniej zmniejszonych właściwości penetrujących, moje strzałki niezależnie od odległości wchodzą w drzewka (trenuję w lesie) na jakieś 3 - 4 cm. a często przechodzą przez gruby kulochwyt na wylot. Co do granicy zasięgu to nigdy nie miałem wystarczającego pola aby zmierzyć zasięg swojego łuku, ale sądzę że bije swobodnie na 350 metrów, sprawa celności na taki dystans to osobna historia. (będę się musiał kiedyś wybrać na lotnisko i to zmierzyć)
Moim zdaniem łuki refleksyjne są najlepszą konstrukcją łuczniczą jaka została wymyślona w dziedzinie łucznictwa tradycyjnego, nie tylko można je trzymać cały czas napięte ( napiąć łuk to nałożyć nań cięciwę, naciągnąć łuk to wprowadzić cięciwę w stan umożliwiający wyrzucenie strzały) to jeszcze mają lepsze osiągi niż łuki proste, oraz są mniejsze co nie jest bez znaczenia, jednakże mam na myśli te robione przez prawdziwych mistrzów w tym fachu i kosztujące od 500 dolców w górę
.A tak nawiasem mówiąc to rekord świata w odległości strzału z łuku wynosi około 850 metrów i został ustanowiony właśnie z tureckiego refleksa poklon .
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za odpowiedz.
A co do luku to docelowo mierzylem w 20-25 kg. naciagu. Ale nadal pozostala kwestia "ksztaltu". Czy przy tej twardosci (20-25 kg.) jest duza roznica miedzy lukami angielskimi, angielskimi z refleksem, krymskimi i refleksyjnymi?
A czemu orginalnego "turka" mozna trzymac caly czas napiety i nie wlpywa to ujemnie na luk?
PS. Tak wlasnie myslalem ze te "podgiecia" cos dadza...
Napisano Ponad rok temu
Tak, przy naciągu 23-25 powinieneś odczuwać różnicę, zresztą zajrzyj na tą stronę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam są specjaliści, którzy ci doradzą i odpowiedzą na pytania, ja nie uważam się za eksperta, mam na razie za małe doświadczenie w tym temacie bo nie mam własnego refleksaA co do luku to docelowo mierzylem w 20-25 kg. naciagu. Ale nadal pozostala kwestia "ksztaltu". Czy przy tej twardosci (20-25 kg.) jest duza roznica miedzy lukami angielskimi, angielskimi z refleksem, krymskimi i refleksyjnymi?
Z powodu materiałów z których jest wykonany, tzn. róg, ścięgna, itp. nie wiem jak to będzie z refleksem Bisoka, ale normalny napięty łuk, traci swoją sprężystość i słabnie jego naciąg jeśli zapomnimy przez dłuższy czas zdjąć cięciwę, "turki" przynajmniej te dawniejsze i te lepszej jakości nie mają tego problemu, poza tym trudniej je napinać przez refleks właśnie, musisz pokonać dodatkowy opór jaki stawiają ramiona podgięte w drugą stronę, "turek" bez cięciwy powinien wyglądać jak litera C przy czym przy napinaniu ramiona musisz odgiąć w odwrotną stronę, to wymaga więcej siły, ale przez to własinie masz lepsze osiągi, już w napiętym łuku masz zgromadzone więcej energii potrzebnej do wypuszczenia strzały.A czemu orginalnego "turka" mozna trzymac caly czas napiety i nie wlpywa to ujemnie na luk?
A gdy będziesz ewentualnie kupował u Bisoka to nie przesadzaj z twardością łuku, mój kumpel kupił u niego 35 kilo a potem 45 i oba pękły, powyżej 25 kilo bisok robi łuki "eksperymentalne" tzn "pękalne"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
P.S. Uwielbial strzelac z luku. To chyba lepsze od yogi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Naciąg ma być taki by oddać na jednym treningu 200 strzałów bez większego zmęczenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Walimy w fosie warszawskiej cytadeli więc powyżej 40 m nie ma miejsca, a dopracować strzał balistyczny to też radość.
Napisano Ponad rok temu
Miło spotkać frontowca...też jestem samoukiem,
A ja się uczyłem na mojej 23 i tyz pikniemam 14 kg, płaski do spółki z żoną, i ja się na nim nauczyłem
Absolutnie się zgadzam, dobry strzał po paraboli to jak orgazm :wink: ale chodzi mi o to że ja lubię strzelać do 30 metrow po prostej a dopiero powyżej 30 wchodzę z moim łukiem na delikatną parabolę.Walimy w fosie warszawskiej cytadeli więc powyżej 40 m nie ma miejsca, a dopracować strzał balistyczny to też radość
Chyba żle się wyrazilem, nie chcę nikogo obrazić, każdy strzela jak i z czego umie/ma.strzelanie z 14 kilo to nuda
P.S. Na dniach moj kumpel ma dostać 70 kilowego anglika 8O , ale będzie fajnie postrzelać, chociaż to prawie kusza w pionie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Katana i inne miecze
- Ponad rok temu
-
do Seikena
- Ponad rok temu
-
Sklep dla gliniarzy
- Ponad rok temu
-
gdzie się uczyć?
- Ponad rok temu
-
Broń biała w ciemności.
- Ponad rok temu
-
teleskop raz jeszcze (prawdziwa historia)
- Ponad rok temu
-
Miecze chinskie
- Ponad rok temu
-
teleskopy -- analiza porównawcza
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Wawie FMA ???
- Ponad rok temu
-
INFI - co to jest?