plaskacze Basa Ruttena
Napisano Ponad rok temu
W jakiś dziwny sposób uderza ten sympatyczny fajter.
W stójce uderza takie nietypowe sierpy w okolice ucha wewnętrzną częścią dłoni chyba wpół zaciśniętej pięści.
Czy mi się wydaje czy jest to jakaś specjalna technika?
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To samo dzieje sie w amerykoanskim pro wrestlingu , nawet markowane uderzenie piescia moze sie przypadkowo zakonczyc polamaniem , wiec wszyscy wola uderzac z otwartej.
Napisano Ponad rok temu
słyszałem że chodzi o to by przeciwnika oszołomić lub wytrącić z równowagi gdyż niedaleko ucha środkowego znajdują się jakieś kanały półkuliste czy jakoś tak , odpowiedzialne za równowagę.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Nie widzialem walki o której piszecie, więc korzystam jedynie z opisu na początku tematu.
Techniki wykonywane na okolicę ucha tzn. - samo ucho, potylica tuż za uchem, mięszień szyjny poniżej ucha, tetnica poniżej szczęki, przestrzeń pomiędzy tyłem szczęki a mięśniem szyi; jak również okolica obojczyka są miejscami bardzo wrażliwymi na ataki i niebezpiecznymi.
W dawnych okinawskich/chińskich szkołach techniki m.in. na te miejsca nosiły miano Kyusho Jitsu/Chin Na. Nie wiem czy ten zawodnik akurat z tej wiedzy korzystał, ale jak jest jakieś nawiązanie to napiszę.
Atak otwartą dłonią na ucho może w istocie być - atakiem na ucho środkowe poprzez nagłe wtłoczenie powietrza do ucha otwartą dłonią, powodujące również pęknięcie bębenka i zakłucające pracę błędnika. Może być atakiem na szczękę nasadą dłoni i wygląda to również jak atak na ucho, a efekt jest zbliżony do sierpa. Może być atakiem nasadą kciuka na mięsień szyi co jest bardzo bolesną techniką, powodującą również mocna wstrząśnienie głowy, a w skrajnym przypadku wykonane nieco bardziej z tyłu, może powodować uszkodzenie w szyjnym odcinku kręgosłupa. Uderzenie z przedniej części szyi poniżej szczęki może być atakiem na aortę, co na moment powoduje zakłucenie dopływu krwi do mózgu i powoduje chwilowe zamroczenie - mocno wykonana technika może uszkodzić aortę co prowadzi do śmierci. Atak nieco za i poniżej ucha może być w zasadzie uderzeniem na dolną częćś potylicy co powoduje wstrząs mogący nokautować przeciwnika.
Otwarta dłoń w tego typu technikach jest zdecydowanie skuteczniejsza od pięści - jej powierzchnia umożliwia uderzenie większego obszaru co może powodować wiekszy wstrząs jak i daje możliwość pchnięcia np. szczęki w sposób skrętny co moze sie skonczyć nie zbyt przyjemnie.
Okolica obojczyka równiez jest wrażliwa ale jeą się atakuje raczej palcami (to też otwarta dłoń chociać inaczej).
Ostatecznie Karate to była pusta, otwrta dłoń skądś się to wzięło nie koniecznie, że bez broni.
Na naszej stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] w dziale GALERIA są filmiki, na których są 4 techniki tego typu - oczywiście to są pokazy i są one wykonywane lekko, ale nieco dają do myslenia.
1 film z Festiwalu w Warszawie obj. 308 kB (podaje objętości bo nie mają nazw)- Atak na syję poniżej ucha (wtym wypadku zewnętrzną częścią dłoni)
2 film z Festiwalu w Warszawie obj. 246 kB - Atak dłonią na potylicę io szyję (shematycznie pokazany)
W czasie treningów jeszcze kilka razy Renshi na mnie demonstrował technik Kyoshu Jitsu właśnie z atakiem na szyję w okolicy ucha.
3,4 filmy z Festiwalu w Waszyngtonie 486 kB i 752 kB - Ataki na okolicę obojczyka.
Taika Oyata (10 dan Ryu-te) demonstruje techini na Renshim Ciećwierzu.
Wiem, że nie jest to dokladnie to o czym mówicie, ale co tam.
Pozdrawiam
Ludwik Orthwein
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co powiecie na to: The Midweek Grind - UFC Grand Prix 2002
- Ponad rok temu
-
kto to jest Chris Dolman?
- Ponad rok temu
-
czy to prawda?
- Ponad rok temu
-
Belfort - pytanie do Seikena (ale nie tylko do niego:))
- Ponad rok temu
-
The Lion Fight Videos
- Ponad rok temu
-
Wile federacji MMA, tez nie za dobrze :( (ang)
- Ponad rok temu
-
Remco powraca...
- Ponad rok temu
-
niewiedza i bezmyślność
- Ponad rok temu
-
Zapaśnicy w vale tudo
- Ponad rok temu
-
Zdjecie z konferencji :)