Skocz do zawartości

Zdjęcie

boks + kick

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

budo_mrhole
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 189 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

boks + kick
witam!
cwicze niby boks. kumpel mnie uczy, a on sam trenuje kicka. tylko ze teraz wyjechal na cale wakacje i nie bardzo wiem jak dolaczyc nogi do treningu.
wyglada on tak:
rano ok 11:00 albo 12
-rozgrzewka obreczy barkowej (+ pompki na kosciach 3-4x25, brzuszki)
-500 skokow na skakance
-walka z cieniem: ciosy proste (Lewy; LPrawy; LPL...LPLPL)- serie po 20 powtorzen
-kombinacje ktore sam wymyslilem(np. Lp,Lp,Ppk => Lewy prosty na twarz,Lewy prosty na twarz, Prawy prosty na korpus,etc.)
-worek: duzy i gruszka na lugim sznurze

popoludniu
-biegam na 3,5 km truchcikiem
a wieczorem gram w kosza tak ok 2-3 godzin

z biegiem czasu zwiekszam ilosc cwiczen

co kilka dni mam sparing (lejemy sie w samych rekawicach - bez ochraniaczy - dlatego nie ma hakow i ciosy nie sa z calej sily) - przy najblizszej okazji kupie sobie ochraniacz na gorna szczeke

chcialbym dolaczyc do tego nogi. rozciagalem sie. nie mialem zakwaasow wiec kumpel ("trener") powiedzial, ze zle sie rozciagalem. polecil mi taka metode:
noga na parapet, dlon dotyka palcow i wytrzymac jak najdluzej (u mnie ok 30 s) - chodzi mi o miesnie nog. potem jeszcze wymachy nogi wykrocznej i zakrocznej. po 5 seriach na kazda noge potem 3 dni ledwo wstawalem z lozka, albo krzesla - troche to chyba zle robilem...

wiem ze to nie jest jakis super trening bokserski, ale pisze o tym, aby pokazac, jak pracuje nad swoja kondycja. prosze o jakies sugestie co do treningu.moze ktos z was trenuje boks i moglby podac mi jakies kombinacje ataku, bo pomysly mi sie koncza. a jesli ktos potrafi kopac to moglby opisac mi rozciaganie (techniki kopniec mniej wiecej znam - ale sam nie bede sie ich uczyl, bo jak mam zle to robic , a potem sie oduczac...).

takze prosze o rady dotyczace treningu bokserskiego i rozciagania miesni nog.
dzieki
pozdrawiam
  • 0

budo_toster_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 187 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: boks + kick

witam!
...takze prosze o rady dotyczace treningu bokserskiego i rozciagania miesni nog.
dzieki
pozdrawiam

Z rozciaganiem to jest tak:
Im wolniej tym szybciej.
Unikac sprzezynowania.
  • 0

budo_yayami_omate
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 187 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Inne sympatyczne kombinacje ataku :
lewy proty-prawy prosty-lewy sierp
lewy prosty-lewy-sierp prawy prosty
lewy prosty-prawy sierp
lewy podbródek na korpus - prawy podbródek na korpus - sierp na głowę

Zresztą można sobie chyba do woli wymyślać różne kombinacje.
A z nogami np.:
kopnięcie proste z wykrocznej-lewy prosty-prawy prosty
lewy prosty-prawy prosty-lowkick z zakrocznej

Co do rozciągania to mamy dwa rodzaje: statyczne i dynamiczne (wymachy). Najlepiej połączyć oba.

Przy wymachach ( do przodu i na boki) ścięgna mają być na luzie, żeby poddawały się pod ciężarem nogi ( nie napinać się, tylko wyrzucić nogę i spokojnie patrzeć jak leci do góry i opada :) :) )
Przy wymachu na bok ( najlepiej to robić przy ścianie, ławce itp.) stopa powinna być skierowana poziomo a nawet w dół ( piętą do góry).

Jeżeli chodzi o rozciąganie statyczne, to mamy 100 tysięcy sposobów, a większość opiera się na pogłębianiu rozkroku w stójce albo w siadzie i wykonywaniu skłonów do każdej z nóg i na środek.
Dobre są też skłony do nogi w siadzie płotkarskim.
Nie należy przekraczać granicy silnego bólu, bo raz, że grozi to kontuzją, dwa że potem nie można z bólu się rozciągać i cały efekt idzie na marne.
Chociaż trochę to musi boleć :) :)
Warto przed rozciąganiem się porządnie rozgrzać, zwłaszcza biodra.

A z tymi wymachami to trochę przesadziłeś jak na pierwszy raz. :)

Zresztą rozciągnięcie służy bardziej do poprawienia kontroli, uniknięcia kontuzji itd niż do bardzo wysokiego kopania, którego nie stosuje się za często w kickboxingu.
  • 0

budo_mrhole
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 189 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiem , ze przesadzilem. dzieki za odpowiedz, ale powaznie - skonzcyly mi sie pomysly...:)
  • 0

budo_mrhole
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 189 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a te kombinacje to cwiczyc w powietrze czy na worku?? a moze tak i tak?? bo na razie to robilem tak i tak, a dodatkowo to jeszcze z 1kg ciezarkami w rekach
  • 0

budo_yayami_omate
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 187 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I tak i tak. Walka z cieniem ( uderzanie w powietrze + chodzenie na nogach, balans, uniki ) ćwiczy wyżej wymienione, a worek - no to wiadomo - siła + wyczucie dystansu.
Warto to rozbić na rundy (2-5 min).
BTW polecam też skakankę. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024