..o wyzszosci balisonga nad...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie ciekawe - jaka jest różnica (oprócz tego, że droższy motylek = lżejszy portfel) pomiędzy poszczególnymi "zabawkami", jeśli podstawowym celem jest pomachać sobie rekreacyjnie, a nie używać noża do ratowania życia czy wyważania okien...
I po cichutku bym jeszcze dodał, że u nas można nabyć (widziałem!) za
jakieś 15PLN, a przypuszczam że i taniej, jak ktoś ma ochotę poszukać i się potargować...
Z tym, że rozwiązania w tej cenie są, oględnie mówiąc, low-endowe
Ja takie kupuje za 10 zł (Rondo Wiatraczna, śniady sprzedawca). A czy chcę lepszy, pewnie. Jak ktoś zauważył na Urban Survival, dwa BM42 ważą tyle co jeden Herbertz. Pewnie, że chciałbym mieć dwa zamiast jednego :-) i tak samo wypchane kieszenie. Tyle daje tytan na rekojesci, inna stal i jakość ostrza to wiadomo. Ale np. taki "drobiazg" podkładki z fosforo-brązu między ostrzem a rekojeściami., pewnie się otwiera od samego pomyślenia. Ehh, kiedyś kupię BM42 (pewnie dokonam samoamputacji palców :-( )
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam się na zakupem jakiegoś lepszego balisonga, ale jak na razie nie stać mnie na produkty Microtecha'a i Benchmade'a. Czy jest sens kupować coś gorszego, czy też lepiej pozostać przy ruskim tępym i ciężkim balisongu, który kupiłem sobie za radą Seikena żeby zobaczyć czy mi się takie kręcenie spodoba. Czy są jakieś dobre balisnogi z nieco niższej półki niż BM42?? I czy różnica pomiędzy dajmy na to takim Herbertz'em a bazarowym balisongiem jest na tyle duża by warto było kupić ten pierwszy (który jest znacznie droższy)??
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję Seiken za radę. Pozostaje tylko pytanie czy różnica jakościowa pomiędzy tanimi (kilka czy kilkadziesiąt dolarów) balisongami z Knifezilla, a takimi bazarowymi jest na tyle duża by warto je było kupić. Czy ktoś z forumowiczów kto miał okazję porównać tanie, ale markowe balisongi z takimi za 15 zł , mógłby coś na ten temat napisać ?? RobertP - z postów wynika że miałeś do czynienia z Herbertzem i pewno nie tylko z nim. Czy mógłbyś napisać czy warto sobie sprawić coś takiego, czy pozostać przy ruskich balisongach i po wygraniu w totka zafundować sobie BM42 czy MT Tachyon??
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Witam
Czy ktoś z forumowiczów kto miał okazję porównać tanie, ale markowe balisongi z takimi za 15 zł , mógłby coś na ten temat napisać ?? RobertP - z postów wynika że miałeś do czynienia z Herbertzem i pewno nie tylko z nim.
Mam Herbertza, tanto, chisel (lubie tanto, chisel mi nie przeszkadza). Do kupienia jest za 80-100 zł. Cięzkie bydle (oj mocno). Luzy i klekotanie jak w dobrze wybranym bazarowym, ale ostrze jest dużo lepsze. Po ruskim rzadko byłem poważniej skaleczony, tym się kiedyś mocno zajechałem, dwa paluchy na raz., dość głęboko. A i jak dobrze poszukasz to kupujesz z firmową pochwą (szaszetką) do noszenia wzdłuż paska, taką co umożliwa zabawę w szybkie wyjmowanie. Moim zdaniem warto zaryzykować, za 25$ i tak nic nie sprowadzisz (koszty przesyłek, błe).
Napisano Ponad rok temu
O takie informacje mi chodziło.
Dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Adam, ja z nozem nie chodze - machalem i macham troche od czasu do czasu balkiem dla zabawy, kiedys troszke bawilem sie w sparring z atrapami. Ale z nozem nie chodze, wiec mozesz spokojnie nie wazyc slow (choc przypominam, ze mam znaczna sile... przebicia :wink: )
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MOD Razor
- Ponad rok temu
-
Timberline Kelly Worden Folder vs. CRKT Crawford/Kasper
- Ponad rok temu
-
Wakacyjne wyjazdy zagraniczne a sprawa przewożenie broni