full contact
Napisano Ponad rok temu
a co do full contact- podpisuje sie reakmi i nogami!
[w ramach wyjasnien- jest to kontynuacja watku rozpoczetego w temacie o smierci gen Choi]
Napisano Ponad rok temu
tylko ze musza byc to "czyste" techniki a nie cepy
A co to takiego te 'czyste techniki'?
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
tzn wykonane porawnie technicznie
Czyli wykonane 'po boksersku' czy moze jeszcze inaczej? Jacys bokserzy to oceniaja?
Doobra, czepiam sie
W walce raczej ciezko wykonac cos poprawnego technicznie...
A jak taki 'cep' wejdzie na glowe i rzuci goscia na kolana to hmmm... czyz nie byl poprawny?
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiekszosc zawodnikow z kadry napewno dało by sobie rade w ful contact i byloby nadal w kadrze.Ale co by było wtedy z nami (tymi troche nizej), wychodzilibysmy do zawodow i konczyli nokautowani. Co by było z dzieciakami w TKD - czy myslisz ze rodzice by puszczali swoje pociechy na treningi dla "rzezimieszkow"? Mozna by dzielic oczywiscie grupy dla dzieci, dla tych co lubią full, dla tych co wolą semi .No ale trenerzy to nie są jakies tam maszyny ktore chodzą non stop - tez zapewne maja rodziny, sprawy ktorymi musza sie zajmować.Zresztą ja mam opory co do startow w seniorach w naszym systemie, jest na tyle twardy ze ciagle sie nad tym zastanawiam bo nie chce być jakims tam chłopcem do bicia. Teraz ostro zbijam wage zeby walczyc w kat. do 71kg . Ale jak patrze na tamtejszych zawodnikow to to jest przeciez istna masakra 8O .Niestety wyrownanie mojego poziomu z ich jest wątpliwe - fuul juz napewno wykluczy mozliwosc dorownana im.Lubie czasem sobie powalczyć z lepszymi , sprawdzic sie . W moim klubie jest naprawde wielu utytuowanych zawodnikow, nie sadze zeby full stanowil dla nich jakas przeszkode - są strasznie twardzi i wytrzymali - kilku wymienie (G.Jężak , T.pilarz . T.Golis . Ł.Murawiecki .Ł. i R. Chyra , M.Lulek . E. Gromek K.Żołedziewska.) nie sądze iz mogłbym sie sprawdzać z nimi na treningach w full (a do najsłabszych nie naleze)- to by byla walka o przetrwanie :? .
Mozna by tez powiedziec zeby organizowac zawody w dwóch systemach ale TKD byłoby zupełnie rozszczepione.Takie mam na ten temat zdanie , przytocze jeszcze słowa mojego trenera "Zeby okazac sie dobrym w twardej walce , trzeba byc juz wczesniej dobrym w tej miekszej" (troche przeinaczyłem ale mysle ze sens został przynajmniej podobny :wink:
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
dam Ci tez inny przyklad- w TKD im walki odbywaja sie na wyzszym poziomie [mp MŚ] coraz mniej przypominaja walke! zawodnicy nie trzymaja gardy, nastawiaja sie tylko na swoja najszybsza technike i czekaja az przeciwnik zblizy sie na tyle zeby mozna go bylo klepnac. po trafieniu czesto gestykuluja zamiast walczyc...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i tyle, ja jestem za "bardziej".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-nie napisalem ze walka sportowa przygotwywuje do walki na ulicy.nedzna ale najwartosciowsza namiastka prawdziwej walki jest walka sportowa
Napisano Ponad rok temu
"moro nedzna ale najwartosciowsza namiastka prawdziwej walki jest walka sportowa. zadzac sie pewnymi zasadami walka sportowa moze bardziej lub mniej PRZYGOTOWAC do starcia na ulicy.
i tyle, ja jestem za "bardziej".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gen. Choi Hong Hi nie zyje ??
- Ponad rok temu
-
tkd + boks
- Ponad rok temu
-
ri myong chol
- Ponad rok temu
-
1 cup
- Ponad rok temu
-
witaam waaaakacje :)
- Ponad rok temu
-
czy mnie jeszcze pamiętasz?
- Ponad rok temu
-
To moze sie przywitam :)
- Ponad rok temu
-
na każdy temat
- Ponad rok temu
-
IKA- napisz prosze....
- Ponad rok temu
-
moze wreszcie sie uda z tymi zdjeciami :)
- Ponad rok temu