Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tendencje w judo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tendencje w judo
Czy jest szansa, że judo pójdzie bardziej w stronę sztuki walki niż sportu (większa gama stosowanych technik, niekoniecznie przydatnych w sporcie, a w samoobronie jak najbardziej; powrót do walki w parterze)?

Jakie jest podejście waszych trenerów? Czy tylko sport i wyniki zawodników się dla nich liczy? No i jak z dostępnością judo dla osób starszych? Podobno nie chcą przyjmować osób mających więcej niż kilkanaście lat...
  • 0

budo_kuba5z
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 192 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Tendencje w judo
starsi sie nieuczom zbut szybko tzn starsi po 40 - i chciałbym aby judo było sportem a nie szyukom walki
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

NIE :P
  • 0

budo_kuba5z
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 192 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do czego ta odpowiec nie że starsi sie uczom wolniej czy że judo ma by7c sztukom
  • 0

budo_mafox_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 746 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

judo to sport i sportem pozostanie, zadna to _Sztuka :) Walki :) ) :twisted:
  • 0

budo_carlos
  • Użytkownik
  • Pip
  • 26 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Soory chlopaki ze sie wtrace ale glupoty gdaja ci ktorzy mowia ze Judo nie jest sztuka walki. Jest to totalna bzdura. Obecne judo ktore jest w polsce juz nie jest przystosowane do walki poniewaz tu wchodza wyniki sportowe. Ale cofnoc sie troche do tylu i zobaczyc co sie w Judo dzalo to byla istan masakra. Popytajcie sie straszych trenerow taki pod 50 lat opowiedza wam jaie toczone byly walki i parter obowiazywal. Nawet jezeli cofniecie sie do histori Judo niby takie spokojne ale tez musialo zaslynac uczniowie Kano walczyli z innymi sztukami walki zeby zdobyc szacunek i renome. A kto nauczal Helio Gracie na poczatku, uczeni Kano - Majeda choc zosta on wykruczony przez kano z federacji ale to nadal jego uczen.
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Carlos, zaprzeczasz sam sobie.
Owszem, kiedyś judo było bardzo rozwinięte, ale pod wpływem sportu nastąpiło jego zubożenie. Nie chodziło mi o to, co było, a o to, co jest i będzie.
  • 0

budo_carlos
  • Użytkownik
  • Pip
  • 26 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Owszem masz racje. Obecne Judo jest malo skuteczne w realnej walce. I male szanse sa na to zeby cos sie zmienilo. Jedyne wyjscie zeby utrzymac dawny styl trzeba uczyc sie od starszych trenerow ktorzy pamietaj dawene sztuczki i inny niz obecnie sposub uczenia zawodnikow. Niesadzisz!!!!
  • 0

budo_voyzzek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 225 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

Skok o tyczce w realnej walce też jest mało skuteczny.

Judo sportowe to przecież dyscyplina sportowa.
Chodzi w tej dyscyplinie o to, że dwóch gości spotyka się na określonym terenie i w określonym czasie jeden drugiego stara się generalnie rzucić na plecy (lub wykonać coś innego co spowoduje wygranie walki). Wszystko co robią ci goście jest w miarę dokładnie opisane przepisami, a żeby nie było wątpliwości oceniają to wszystko osoby postronne (sędziowie).
W związku z tym, że pieniądze na sport pochodzą głównie z tv i z budżetu pańśtwa lub sponsora to walka powinna być:
-jasna i zrozumiała dla widza - niekoniecznie znawcy judo,
-szybka i widowiskowa (najlepiej rzuty mało parteru i statyki)
-najlepiej powinna rozstrzygać się przed czasem
-łatwa do pokazania w tv (niebieska - białą judogi)- niebieski to ten zły, biały dobry lub na odwrót
-itd......
Generalnie judo sportowe to już nie sztuka walki.

Oczywiście to moje zdanie.

pozdr
voyzzek
  • 0

budo_robaq
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 640 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Generalnie judo sportowe to już nie sztuka walki

A jaka jest definicja sztuki walki :?:

Obecne Judo jest malo skuteczne w realnej walce

Nie wiem czemu uwazasz ze jest malo skuteczne ... wg.mnie jest bardzo skuteczne, a jezeli patrzymy na VT to judo wcale nie zostalo zeszmacone jak wszystkie karate(bez urazy) itd. nawet najwiekszy fanatyk czyli Boruta uwaza Judo za skuteczne ...

Obecne judo ktore jest w polsce juz nie jest przystosowane do walki poniewaz tu wchodza wyniki sportowe

Hmm, to jezeli ktos jest dobrym sportowcem to nie umie sie bic ? ja uwazam ze sport uczy tak samo dobrze bicia sie na ulicy.
  • 0

budo_sventevith
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oczywisne ze Judo nadal jest skuteczne w walce. Nawet takie usportowiene moze mniej ale jednak. Z tego co mi wiadomo to w porzadnych klubach, parteru zawsze troche jest przynajmej jeden trening w tygodniu.
Wiec z tego podu napewno jest skutecznejsze od tradycyjnych systemow uderzajacych.
  • 0

budo_robaq
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 640 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Judo w okresie startowym jest nastowione bardziej na stojke, lecz miedzy zawodami (sezonem) mamy zazwyczaj wiecej parteru ... nie musimy sie meczyc rzutami a w parterq sie pokulamy :)
  • 0

budo_sventevith
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nom, Judo napewno skutecze jest bez dwoch zdan ....
Gdyby nie bylo to Yoshida nie walczyl by z Roycem :)
  • 0

budo_robaq
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 640 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja osobiscie nie lubie za bardzo Yoshidy ... wolalbym zeby z Roycem walczyl np. Kosei Inoue ... uwazam ze mialby szanse rozwalic Royce`a. A Yoshida to nie wiem ... jush jest troche stary...lecz jestem za nim oczywiscie 8)
  • 0

budo_voyzzek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 225 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W sumie o to mi chodziło!
Mamy jakąś dyskusję, a nie tylko ........

W jakim kierunku pójdzie judo tak naprawdę zależy od działaczy (podkreślam judo sportowe) i sponsorów.

Tradycyjna "szkoła judo" pozostanie jednak sztuką walki.

Co do skuteczności w prawdziwej walce to najwięcej zależy od osoby walczącej. Nikt przecież nie ogranicza tam ilości i różnorodności technik.

Pozdr.
voyzzek

P.S.
Podziwiam Robaq-a za wytrwałość w odpisywaniu i udział w każdej dyskusji
....... nawet tej bez większego sensu.

• 0

budo_sventevith
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Heh nie mozna stwac tylko na osobe, nawet geniusz ze slabym narzedziem cudu nie zrobi.

Styl to narzedzie a teraz jak sie go wykorzysta to zalezy od czlowieka.
Jednak tak jak japonczycy z mieczmi nie mili sznas z europejczyjkami z bronia palna, tak czlowiek ze slabym stylem nie da rady, komus ze stylm lepszym.

A judo napewno jest zaliczan do tych lepswzych, zaznacze ze kiedy starsznie lekcewazylem judo i systemy chwytackei nie uwazajc je za przydaten do walki.

Wszystko sie zmienia...
  • 0

budo_robaq
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 640 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

P.S.
Podziwiam Robaq-a za wytrwałość w odpisywaniu i udział w każdej dyskusji
....... nawet tej bez większego sensu.

Dziękuje voyzzek ... miło się coś takiego czyta :)
  • 0

budo_mar.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 314 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

>Czy jest szansa, że judo pójdzie bardziej w stronę sztuki walki niż sportu (większa gama stosowanych technik, niekoniecznie przydatnych w sporcie, a w samoobronie jak najbardziej; powrót do walki w parterze)?

Jak jest taka widoczna roznica osoby ktory cwiczy
a) sport walki
B) sztuke walki
Jeden to wojownik drugi nie??? To chyba jakis stereotyp.
Ktory z mich ma wieksze szanse w rzeczywistosci ten stosujacy "smiertelne" techniki, czy ten ktory poprzez zdobyta wiedze stosuje techniki nabyte poprzez walki z aktywnym przeciwnikiem( i tez dobrych umiejetnosciach). Wiadmo ze rzeczywistosc rzadzi sie swoimi prawami do ktorych trzeba sie dostosowac, ale nie niedocenialbym "zawdonikow"(zreszta nie jeden sie o tym niemile przekonal) :D .

Pozdro
  • 0

budo_kosei
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Macie racje panowie ze z judo w polsce nie jest dobrze, a dzieje sie tak poniewaz trenerzy na ogol nie maja ukonczonych studiow trenerskich.
Na ogol sa to byli zawodnicy klubow do ktorych uczeszczali i jedyne co potrafia to techniki ktore sami stosowali czyli na ogol seoi nage i troche parteru.
Drugim problemem jest duza liczba startow w roku, wiekszosc zawodnikow nastawia sie na wyczyn i na to by cos osiagnac a nie na to by sie czegos nauczyc.

Mamy juz niewielu prawdziwych fachowcow od judo w Polsce wiec trzeba uczyc sie od nich jak najwiecej by judo jako sztuka walki nie zginelo.

Pocieszajacy jest fakt ze to dostrzegacie :)
  • 0

budo_silvio
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 829 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Macie racje panowie ze z judo w polsce nie jest dobrze, a dzieje sie tak poniewaz trenerzy na ogol nie maja ukonczonych studiow trenerskich.
Na ogol sa to byli zawodnicy klubow do ktorych uczeszczali i jedyne co potrafia to techniki ktore sami stosowali czyli na ogol seoi nage i troche parteru.
Drugim problemem jest duza liczba startow w roku, wiekszosc zawodnikow nastawia sie na wyczyn i na to by cos osiagnac a nie na to by sie czegos nauczyc.

Mamy juz niewielu prawdziwych fachowcow od judo w Polsce wiec trzeba uczyc sie od nich jak najwiecej by judo jako sztuka walki nie zginelo.

Pocieszajacy jest fakt ze to dostrzegacie :)

Kilka lat temu, mając lat może 24 zapragnąlem poznać Judo. Jako sztukę walki, no nie wiem, chciałem trenować bo mi się podobało (chyba jakaś olimpiada wtedy była i oglądałem zawody).
Ale trener zaczał kręcić nosem, powiedział że na pierwsze zajęcia mogą do niego przychodzić tylko 10-latki i odesłał mnie z kwitkiem.
Zrozumiałem że judo to przede wszystkim sport i dla trenera najważniejsze są wyniki młodych zawodników a nie sztuka no i poszedłem sobie.
Kilka lat później zacząłem trenować Brazylijskie Ju Jitsu i niesamowicie mi się to podoba. Może to nie judo, ale przynajmniej mogą tam trenować 30-latki. A może jest jakieś dojo Judo, gdzie 30-latek może przyjść i rozpocząć treningi?
Silvio
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024