Tendencje w judo
Napisano Ponad rok temu
Jakie jest podejście waszych trenerów? Czy tylko sport i wyniki zawodników się dla nich liczy? No i jak z dostępnością judo dla osób starszych? Podobno nie chcą przyjmować osób mających więcej niż kilkanaście lat...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Owszem, kiedyś judo było bardzo rozwinięte, ale pod wpływem sportu nastąpiło jego zubożenie. Nie chodziło mi o to, co było, a o to, co jest i będzie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Judo sportowe to przecież dyscyplina sportowa.
Chodzi w tej dyscyplinie o to, że dwóch gości spotyka się na określonym terenie i w określonym czasie jeden drugiego stara się generalnie rzucić na plecy (lub wykonać coś innego co spowoduje wygranie walki). Wszystko co robią ci goście jest w miarę dokładnie opisane przepisami, a żeby nie było wątpliwości oceniają to wszystko osoby postronne (sędziowie).
W związku z tym, że pieniądze na sport pochodzą głównie z tv i z budżetu pańśtwa lub sponsora to walka powinna być:
-jasna i zrozumiała dla widza - niekoniecznie znawcy judo,
-szybka i widowiskowa (najlepiej rzuty mało parteru i statyki)
-najlepiej powinna rozstrzygać się przed czasem
-łatwa do pokazania w tv (niebieska - białą judogi)- niebieski to ten zły, biały dobry lub na odwrót
-itd......
Generalnie judo sportowe to już nie sztuka walki.
Oczywiście to moje zdanie.
pozdr
voyzzek
Napisano Ponad rok temu
A jaka jest definicja sztuki walkiGeneralnie judo sportowe to już nie sztuka walki
Nie wiem czemu uwazasz ze jest malo skuteczne ... wg.mnie jest bardzo skuteczne, a jezeli patrzymy na VT to judo wcale nie zostalo zeszmacone jak wszystkie karate(bez urazy) itd. nawet najwiekszy fanatyk czyli Boruta uwaza Judo za skuteczne ...Obecne Judo jest malo skuteczne w realnej walce
Hmm, to jezeli ktos jest dobrym sportowcem to nie umie sie bic ? ja uwazam ze sport uczy tak samo dobrze bicia sie na ulicy.Obecne judo ktore jest w polsce juz nie jest przystosowane do walki poniewaz tu wchodza wyniki sportowe
Napisano Ponad rok temu
Wiec z tego podu napewno jest skutecznejsze od tradycyjnych systemow uderzajacych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdyby nie bylo to Yoshida nie walczyl by z Roycem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mamy jakąś dyskusję, a nie tylko ........
W jakim kierunku pójdzie judo tak naprawdę zależy od działaczy (podkreślam judo sportowe) i sponsorów.
Tradycyjna "szkoła judo" pozostanie jednak sztuką walki.
Co do skuteczności w prawdziwej walce to najwięcej zależy od osoby walczącej. Nikt przecież nie ogranicza tam ilości i różnorodności technik.
Pozdr.
voyzzek
P.S.
Podziwiam Robaq-a za wytrwałość w odpisywaniu i udział w każdej dyskusji
....... nawet tej bez większego sensu.
Napisano Ponad rok temu
Styl to narzedzie a teraz jak sie go wykorzysta to zalezy od czlowieka.
Jednak tak jak japonczycy z mieczmi nie mili sznas z europejczyjkami z bronia palna, tak czlowiek ze slabym stylem nie da rady, komus ze stylm lepszym.
A judo napewno jest zaliczan do tych lepswzych, zaznacze ze kiedy starsznie lekcewazylem judo i systemy chwytackei nie uwazajc je za przydaten do walki.
Wszystko sie zmienia...
Napisano Ponad rok temu
P.S.
Podziwiam Robaq-a za wytrwałość w odpisywaniu i udział w każdej dyskusji
....... nawet tej bez większego sensu.
Dziękuje voyzzek ... miło się coś takiego czyta
Napisano Ponad rok temu
Jak jest taka widoczna roznica osoby ktory cwiczy
a) sport walki
sztuke walki
Jeden to wojownik drugi nie??? To chyba jakis stereotyp.
Ktory z mich ma wieksze szanse w rzeczywistosci ten stosujacy "smiertelne" techniki, czy ten ktory poprzez zdobyta wiedze stosuje techniki nabyte poprzez walki z aktywnym przeciwnikiem( i tez dobrych umiejetnosciach). Wiadmo ze rzeczywistosc rzadzi sie swoimi prawami do ktorych trzeba sie dostosowac, ale nie niedocenialbym "zawdonikow"(zreszta nie jeden sie o tym niemile przekonal) .
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Na ogol sa to byli zawodnicy klubow do ktorych uczeszczali i jedyne co potrafia to techniki ktore sami stosowali czyli na ogol seoi nage i troche parteru.
Drugim problemem jest duza liczba startow w roku, wiekszosc zawodnikow nastawia sie na wyczyn i na to by cos osiagnac a nie na to by sie czegos nauczyc.
Mamy juz niewielu prawdziwych fachowcow od judo w Polsce wiec trzeba uczyc sie od nich jak najwiecej by judo jako sztuka walki nie zginelo.
Pocieszajacy jest fakt ze to dostrzegacie
Napisano Ponad rok temu
Macie racje panowie ze z judo w polsce nie jest dobrze, a dzieje sie tak poniewaz trenerzy na ogol nie maja ukonczonych studiow trenerskich.
Na ogol sa to byli zawodnicy klubow do ktorych uczeszczali i jedyne co potrafia to techniki ktore sami stosowali czyli na ogol seoi nage i troche parteru.
Drugim problemem jest duza liczba startow w roku, wiekszosc zawodnikow nastawia sie na wyczyn i na to by cos osiagnac a nie na to by sie czegos nauczyc.
Mamy juz niewielu prawdziwych fachowcow od judo w Polsce wiec trzeba uczyc sie od nich jak najwiecej by judo jako sztuka walki nie zginelo.
Pocieszajacy jest fakt ze to dostrzegacie
Kilka lat temu, mając lat może 24 zapragnąlem poznać Judo. Jako sztukę walki, no nie wiem, chciałem trenować bo mi się podobało (chyba jakaś olimpiada wtedy była i oglądałem zawody).
Ale trener zaczał kręcić nosem, powiedział że na pierwsze zajęcia mogą do niego przychodzić tylko 10-latki i odesłał mnie z kwitkiem.
Zrozumiałem że judo to przede wszystkim sport i dla trenera najważniejsze są wyniki młodych zawodników a nie sztuka no i poszedłem sobie.
Kilka lat później zacząłem trenować Brazylijskie Ju Jitsu i niesamowicie mi się to podoba. Może to nie judo, ale przynajmniej mogą tam trenować 30-latki. A może jest jakieś dojo Judo, gdzie 30-latek może przyjść i rozpocząć treningi?
Silvio
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bjj czy Vale tudo?
- Ponad rok temu
-
BJJ w Azji
- Ponad rok temu
-
grrrrr acie : )