Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co jest lepsze Zapasy, Sambo czy BJJ ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
64 odpowiedzi w tym temacie

budo_etiopczyk
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 56 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co jest lepsze Zapasy, Sambo czy BJJ ?
Jasne, że tak. Nie mowię, że to jest banalne. Darzę zapasy szacunkiem , chodziło mi jedynie o przepisy sportowe, ciekawe jak by wygladały zawody gdzie położenie na łopatki nie kończyłoby walki.
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czolem Etiopczyk,
Czy mi sie zdaje czy tez probujesz podwazyc skutecznosc zapasow patrzac poprzez pryzmat regul sportowych tegoz?
Przypomne tylko iz "plecy" w judo przewaznie takze koncza walke.

Przyznam sie ze o zapasach mam mgliste pojecie. Powod ? Nie mam mozliwosci trenowania zapasow. Stanowisko "przywodcow" bjj w polsce nie jest rownoznaczne z tym jakie reprezentuja zawodnicy. Prawda jest ze wiele osob o malej wiedzy z zakresu sztuk i sportow walk idzie na bjj, po przeczytaniu pozytywnych opinii na forum, w nadzieji i przekonaniu ze po 3 miechach nikt im nie da rady, jezeli nie wstojce to przynajmniej w parterze.
Takich ludzi jest od groma. Lecza oni sie z tego wczesniej czy pozniej. Jest nawet lepiej. Nie tyle wywyzszaja swoje male przewaznie umiejetnosci co dodatkowo maja sie za "ekspertow" w dziedzinie sztuk walk i z wielka kompetencja wypowiadaja sie na temat zapasow tudziez judo czy sambo.
Ktora sztuka , sport jest leprza ? Nie mi decydowac o tym. Trenuje swoje.
  • 0

budo_etiopczyk
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 56 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czołem
Nie staram się niczego podważyć, ani skuteczności samych zapasów ani przepisów - sport to sport, każdy ma swoje reguły, choć z drugiej strony przepisy się zmieniają. Rywalizacja sportowa ma być bezpieczna i dobrze, ale czasmi szkoda, że jest koniec choć walczący mogliby jeszcze powalczyć i pokazać coś jeszcze widowiskowego i interesującego.
A ja osobiście nie trenuję chwytów.
  • 0

budo_oprych
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aby walka była rostrzygnięta muszą istnieć jasne przepisy.

A czy po plecach powinno się dalej kontynuować ?
Raczej nie, gdyż takie zakończenie jest najbardziej efektowne i bezdyskusyjne.
  • 0

budo_bronson
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_^Hast^ napisał

. Stanowisko "przywodcow" bjj w polsce nie jest rownoznaczne z tym jakie reprezentuja zawodnicy.

A jakie jest to stanowisko?
  • 0

budo_pietrass
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W zapasach w grupie seniorow czy juniorow walka bardzo rzadko konczy sie przed czasem, a jesli tak jest to przewaznie swiadczy o duzo wiekszych umiejetnosciach jednego z zawodnikow. Wiec czy walka w ktorej jeden koles niszczy drugiego jest widowiskowa?
Raczej nie.
Najciekawsze to te z akcjami technicznymi, ale w miare wyrownane.
  • 0

budo_mkimura
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Myślę, że ta dyskusja nabierze sensu, kiedy "mistrzowie" od BJJ w polsce osiągną choć promil tego co osiągnęli zapaśnicy. Kiedy wychowają choć kilku zawodników, którzy dotrzymają na macie kroku czołówce zapaśników. A do tego czasu będą to tylko akademickie dyskusje, najlepiej po kilku piwkach.
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mkimura:
Chcialbym zauwazyc iz Zapasy w stylu wolnym w polsce licza sobie bez mala 100 lat tradycji. Bjj obecne w polsce jest od jakis 5 lat.
Kadra instruktorska sie dopiero szkoli, tak samo jak zawodnicy. Pomimo krotkiego czasu jaki minal od zalozenia pierwszej sekcji bjj w polsce, polscy zawodnicy juz pokazali czego sie nauczyli w tak krotkim czasie na kilku miedzynarodowych turniejach europejskich.
Dodatkowo powiedziec tylko moge ze stawiajac bardzo mlode polskie Bjj obok zapasow ktore licza sobie bez mala wiek na polskiej ziemi to bardzo duze wyroznienie dla tegoz stylu ( a przynajmniej ja tak uwazam ).
  • 0

budo_mkimura
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zdaję sobie z tego sprawę, i to jest właśnie powodem, że trudno oba style porównywać. Szczególnie w wymiarze krajowym. :wink:
  • 0

budo_karim
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 350 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

WITAM WSZYSTKICH....

Moja wypowiedz tyczy sie wszczególnosci pana bongo ktory zabil mnie swoja nie wiedzą(na ogół ludzie sa madrzy jednostronnie ale glupi wielostronie),nie wiem ile wiesz o bjj ale gówno mnie to obchodzi...

Po pierwsze jak mozesz wystawiac opinie o ogole na podstawie 2 ,3 osob?
po drugie cwiczylem chodzilem na treningi zapasnicze,znam czolowke polskich zapasnikow a sam trenuje w szczecinie bjj,vale tudo...
I wierz mi znam tez ludzi w bjj którzy sa lepiej rozwinieci kondycyjnie,silowo od zapasnikow itd
Po trzecie nie wiem tez z jakich klubow sa ci goscie ktorzy nie zrobia 50 pompek Ty pewne tez nie wiesz,powiem Ci tyle ze trenowalismy z zapasnikami i trenujemy dalej a po treningu to oni zdychaja co nie pozwala mi sugerowac ze zapasnicy nie sa ogolnie rozwinieci...
Poczytaj sobie wypowiedz hasta,bardzo ladnie to wyargumentowal,nie porownoj np zapasnika ktory trenuje 13,14 lat do koleisa ktory trenuje bjj 3,4 miesiace bo to absurd.Z twojej wypowiedzi wychodzi jeden wniosek
ludzie ktorzy trenuja bjj maja zamiast kondycji technike,zamiast sily kimona,zamiast oczu pomarancze i parowki zamiast palcow.... jeden wielki stek bzdur...
A co do gloryfikacji stylu bjj to np ja widzialem jak jeden z naprawde lepszych zapasnikow ze łzami w oczach stwierdzil cytuje" żałuje ze nie trenuje bjj tylko te ..... zapasy..." jak wyglada rozgrzewka? coz to zalezy zkim trenujesz najczesciej u nas w sekcji powtarza sie taki typ rozgrzewki 300 bzuchow,300 damskich pompek,300 grzbietow,300brzuchow nogami w górze .300 swiec z brzuszkiem kazda,pozniej cwiczenia w parach np unoszenia kolesia nogami do gory,kolejna masakryczna liczba brzuchow w parch ,itd ta czesc treningu jest bardzo obszerna i niechce mi sie jej zabardzo opisac pozniej gimnastyka,skoki tygrysie,gwiazdy,rundaki,wymostkowywania,karuzele,kolyski,przewroty gimnastyczne w przod w tyl,przez stanie na rekach,przez barki i td itd itd... sama rozgrzewka trwa prawie godzine,techniki pol godziny,moze wiecej i pol godziny walk.dodatkowo jeden trening w tygodniu to same walki.Przepraszam ze sie troszke rozpisalem reasumujac powiem tylko ze mimo uwielbiam bjj itd to mam nadal trzezwe podejscie do sprawy i zgadzam sie z twierdzeniem ze zapasnicy sa i zawsze byli zajebiscie wysportowani,silni itd ale uwazam rozwniez ze nie znaczy to wcale ze bjj-owcy sa słabsi i mniej sprawni kondycyjnie,czy silowo.gdzies czytale takia zloto mysl WALCZ W SPOSOB W JAKIM CWICZYSZ,CWICZ SPOSOB W JAKI WALCZYSZ.. (sorki jesli cos przejezyczylem)

WALKE WYMYŚLILA NATURA,
NIENAWISC WYMYSLILI LUDZIE.
  • 0

budo_combo
  • Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"A co do gloryfikacji stylu bjj to np ja widzialem jak jeden z naprawde lepszych zapasnikow ze łzami w oczach stwierdzil cytuje" żałuje ze nie trenuje bjj tylko te ..... zapasy...""

brzmi conajmniej dramatycznie.... :roll: :wink:
  • 0

budo_telex
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cytat

" jak wyglada rozgrzewka? coz to zalezy zkim trenujesz najczesciej u nas w sekcji powtarza sie taki typ rozgrzewki 300 bzuchow,300 damskich pompek,300 grzbietow,300brzuchow nogami w górze .300 swiec z brzuszkiem kazda,pozniej cwiczenia w parach np unoszenia kolesia nogami do gory,kolejna masakryczna liczba brzuchow w parch ,itd ta czesc treningu jest bardzo obszerna i niechce mi sie jej zabardzo opisac

o kurcze...
a we wtorki i czwartki lamiecie w rekach podkowy ? :peace: :rofl:
  • 0

budo_mazepa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 410 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_telex napisał

" jak wyglada rozgrzewka? coz to zalezy zkim trenujesz najczesciej u nas w sekcji powtarza sie taki typ rozgrzewki 300 bzuchow,300 damskich pompek,300 grzbietow,300brzuchow nogami w górze .300 swiec z brzuszkiem kazda,pozniej cwiczenia w parach np unoszenia kolesia nogami do gory,kolejna masakryczna liczba brzuchow w parch ,itd ta czesc treningu jest bardzo obszerna i niechce mi sie jej zabardzo opisac

o kurcze...
a we wtorki i czwartki lamiecie w rekach podkowy ? :peace: :rofl:

Az mi go żal hehe.
  • 0

budo_karim
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 350 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do lamania podkowy to wybacz nie znam kolesia....:)byc moze inni go lamia...
w sumie co do treningu i rozgrzewki bjj to moge mowic tylko z klub w ktorym cwicze,nie wiem jak ona wyglada w innnych miastach moze faktycznie gdzie indziej nie przyklada sie zbyt duzej uwagi do rozgrzewki....chco razcej wydaje mi sie ze rozgrzewka jest podstawa treningu,kondycji itd ale moge sie mylic,co do liczb kazdego cwiczenia to jest ona zroznicowana powiedzialem ogolnie,czasem jest to wieksza liczba czasem mniejsza ale napewno liczona w setkach...:)
musze podkreslic ze nie jestesmy z klasztoru shaolin,i nie stoimy na glowach 3 godziny dziennie ale z cala pewnoscia przezylibysmy w patagonskiej dzungli,w Hebziu kolo Pacza czy w kolejce po piwo....
dodam jeszcze tylko ze cala rozgrzewka to dopiero gra wstepna przed walkami.....:)
z pozdrowieniami dla wszyskich fighterow a wszczegolnosci dla bjj-owcow ,i zapasnikow.SZACUNECZEK...

WALKE WYMYSLILA NATURA,
NIENAWIS WYMYSLILI LUDZIE.
  • 0

budo_sakurai
  • Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przyjdzie na boks to zobaczycie co to jest dostac w dupe kondycyjnie.
  • 0

budo_mkimura
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przyjdzie na boks to zobaczycie co to jest dostac w dupe kondycyjnie.

Przyjdź do nas na BJJ.
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Przyjdź do nas na BJJ.

Bede dzisiaj. Wez tv i wideo :wink:
  • 0

budo_mkimura
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bede dzisiaj. Wez tv i wideo :wink:

Hehe, wezmę, fajnie wyszło, gość tu nawija o wycisku aty " weź tv i video", klub dyskusyjny, :) . Po zawodach jest!!! Dla wyjaśnienia... :wink:
  • 0

budo_leszekbubka
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

co do pytania ktory styl jest lepszy odp. nie ma styli lepszych i gorszych sa tylko zawodnicy lepsi i gorsi ja sam cwicze zapasy (amatorsko)a juz dosc dlugo karate i uwarzam ze zapasy sa super uzupelnieniem a napewno nie jest to styl dla matolow pozdrowionka dla wszystkich trenujacych sztuki walki
:twisted:
  • 0

budo_mazepa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 410 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

popierwsze... p i s z e m y o d d z i e l n i e :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025