Bushido - mit i legenda???
Napisano Ponad rok temu
Obecnie mozna przeczytac doskonaly artykul na ten temat tutaj po polsku, chyba jeden z pierwszych:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
wasze uwagi?
Napisano Ponad rok temu
wasze uwagi?
Bardzo ciekawy artykul, jednakze autor przyjal pewna metode dowodzenia, z ktora nie moge zgodzic sie do konca.
Oczywistym faktem jest, ze bushido bylo pewnych postulowanym "stanem idealnym" a nie powszechna praktyka w sredniowiecznej (i nie tylko) Japonii. Nie mozna jednak twierdzic, ze bylo tylko "mitem i legenda". Nikt przeciez nie kwestionuje istnienia sredniowecznego europejskiego etosu rycerskiego czy pozniejszego pojecia "honoru oficera", pomimo ze istnieli osobnicy ktorzy sie do w/w kodeksow nie stosowali.
O ile jestem zwolennikiem demaskowania pojedynczych "legend" o wyczynach dawnych mistrzow, to nie budzi mojego zachwytu "odbrazowianie" pozytywnych pojec i symboli.
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś może ma ten artykuł, bo link nie działa? Próbowałem szukać na googlu, ale nic interesującego nie znajdywałem, oprócz blogów z notkami o masażu pośladków... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Problem polega raczej na czym innym, moim zdaniem dzielo to bylo dawniej uzywane jako cos w rodzaju naszego Pana Tadeusza czyli zbiur bujd ku pokrzepieniu serc. Ale podczas IIWW zostalo ochoczo podchwycone przez nacjonalistuw i naduzywane. I to z tamtych lat przedostalo sie do naszej swiadomosci i funkcjonowac zaczelo bezkrytycznie i bezrefleksyjnie.
A to ze przecietny samuraj byl brudasem ledwo umiejacym czytac i lubujacym sie w mordowaniu jak znany wszem i wobec Musashi Miyamoto, ktury byl po prostu wielkim (jak na japonskie realia) rzeznikiem z perfekcyjnie wyuczona technika nie powinno zadnego fana japonskich sztuk walki ani szkokowac ani dziwic.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Red Eax.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym gdyby nie bylo bushido malo kto by sie zachwycal japonia i jej rycerzami bo by byli nudni jak reszta swiata a to by byla duza strata. Po to wlasnie powstaja ruzne opowiesci a to 4 muszkieterowie a to trylogia a to simbad rzeglarz i tak dalej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 najnowszych tematów
-
Jakie feromony moglibyście polecić?
- 2 tygodni temu
-
Tabletki Penilarge
- 4 tygodni temu
-
Brak ochoty na seks po treningu
- Miesiąc temu