Zawody miedzystylowe
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale musze przyznac ze jaja byly superowe. Powiedziano wszystkim ze dozwolone sa ataki na glowe ( to byly zawody shotokanu, po tych zawodach odszedlem od tego stylu ). I brutale z Oyama i Kyokushin strasznie zlali shotokanistow a potem przecierali oczy ze zdumienia, jak sie dowiedzieli ze zostali zdyskwalifikowani bo to jest semikontakt, tylko nikt im tego jakos nie powiedzial Nie pytaj sie co to byly za zawody bo nie powiem. Nie ma sie czym chwalic
Moge tylko powiedziec ze mnie juz tam od dawna nie ma
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotre
Napisano Ponad rok temu
Każdy trenuje to, na co ma ochotę. Nie każdy pójdzie na Muay -Thay, mimo iż jest to bardzo skuteczna sztuka walki. Niektórzy przychodzą dla wyżycia się, niektórzy kochają wszelkiego rodzaju formy. O gustach się nie dyskutuje. Dyskusje na temat skuteczności danej sztuki walki czy jej stylu proponuje przenieść na ULICĘ.
Napisano Ponad rok temu
IMHO sport w karate przynosi więcej wad niż zalet. Zostaje ograniczony repertuar technik, człowiek skupia się tylko na tych, które mu najlepiej wychodzą i w ogóle dokonuje się specjalizacja... bynajmniej nie pozytywna. Owszem, taki zawodnik jest dynamiczny, ale jego techniki z reguły zostają znacznie ograniczone i przyzwyczaja się on do pewnego schematu walki, dystansu i sposobu wykonywania technik.CO z tego ze sa techniki x,y,z jezeli sa zabronione przez przepisy to powoli zaczynaja schodzic na margines i zapomina sie o nich,podobnie jezeli zawody wymagaja tylko jednego ciosu czlowiek nabiera nawyku jeden strzal i sie zatrzymuje, itp. Jak Wy to odbieracie?
Karate ćwiczone ten sposób (pod kątem sportu) zostaje jeszcze bardziej zubożone. Pal sześć, jeśli ktoś ćwiczy normalnie (tzn. ma szerokie horyzonty :grin: ) i czasem pojedzie na zawody, ale jeśli treningi są ukierunkowane na osiąganie wyników w zawodach, to jest to moim zdaniem krok w złym kierunku.
Jeśli ktoś chce poczytać o rozważaniach shiai vs. ju-kumite (bo o tym mówimy), to polecam książkę "Karate dla czarnych pasów" - Roland Habersetzer; CIA-Books-SVARO, Ltd., Poznań 1994.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakiś czas temu odbyły się zawody pt. Roamer Challenge czy jakoś tak, gdzie - o dziwo!- startowali jednocześnie ludzie z Oyama i PZK. Oby więcej takich inicjatyw...
Zawsze zastanawiałem się, jak by tu si "wkręcić" na zawody PZK i powalczyć z ich zawodnikami. Zasady rozgrywania ich zawodów mówią, ż istnieje możliwość udziału ludzi z innych szkół karate. Niestety - podobno shihan Drewniak nie zezwala na starty "konkurencji"
A przecież gdyby zebrać całe towarzystwo parające się knockdown karate (wszystkie IKO, IFK, Oyama i Shidokan z ich bare knuckle) to można by zrobić NAPRAWDĘ fantastyczną imprezę! Ech... marzenia...marzenia...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
... również shorin-ryu i shotokan...
MOJ BLAD!!!
Nie Shito ryu tylko Shorin Ryu! O Shotokanie zapomnialem, dzieki Giro.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Byle się tylko z tych zawodów PFK nie zrobiło "mydo i powidło", byle później nikt nie mówił "chcieliśmy dobrze i zasadniczo plan był OK, ale wyszła kicha".
Ja liczę raczej na wspólne staże i seminaria. Fajnie było by się pouczyć kata Shotokan, Shorin-ry czy Kyokushin - ale na codzień nie ma na to czasu, a i istruktorów brak... Mam nadzieję, że PFA stanie się forum do wymiany poglądów i zdobywania nowych doświadczeń.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście żartowałem. Karateka1 - bez urazy
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem w pazdzierniku ma zostac ustalony terminaz zawodow wg. formulu knockdown. Czyli bez zbednych udziwnien
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szanowni forumowicze
- Ponad rok temu
-
Jaki styl i gdzie...
- Ponad rok temu
-