Głębokie oddychanie -Matt Furley
Napisano Ponad rok temu
W 2000 r. rozpoznano u mnie astme w stopniu lekkim.Za pomocą spirometru miałem mierzyć pojemność oddechową płuc.Zauważyłem że gdy przez 10 minut oddycham głęboko ,w pozycji leżącej ,zatrzymując powietrze w płucach przez pare sekund pojemność płuc zwieksza mi się nawet o 50 jedonostek.To było dawno,teraz może bedzie lepiej ,musze to sprawdzić.
Matt Furey mówim że: "Znacznie poprawiła mi się wydolność pluc i ogolna kondycja(...)Wzrosła moja szybkość i polepszył timing"
Piszcie co o tym wszystkim sądzicie
Napisano Ponad rok temu
Srednio humanitarne doswiadczonko, no ale czego sie nie robi dla nauki...
W kazdym razie w jakims stopniu astma ma takie podloze a jak wiadomo wlasna praca nad zaburzeniem o psychiczej (przynajmniej czesciowo) genezie zawsze przynosi efekty.
Napisano Ponad rok temu
W kazdym podreczniku o astmie jest historyjka, o ataku dusznosci w nocy, zdesperowana (lub jej maz) rzuca czyms twardym w okno, zeby wybic szybe i poczuc powiew swiezego powietrza. Brzdek, czuje ulge, atak mija. Rano sie budzi i widzi zbite lustroPiszcie co o tym wszystkim sądzicie
Te sprawy mozna kontrolowac w dosc sporym zakresie (patrz nurkowie, Jaques Mayol (ten z filmu "Wielki Blekit" zyje i ma sie swietnie), albo Umberto Pelizzari.
Mnie bardzo wzrosla pojemnosc pluc, gdy uruchomilem (cwiczeniami) zablokowane przez chorobe (ZZSK) górne zebra.
Ale timeing ???
Napisano Ponad rok temu
Według mnie najgorsza jest taka postawa-"mam astme albo alergie to nie moge ćwiczyć" a przecież sport może w pewnym stopniu pomóc,a nawet jak nie pomoże to nie powinien zaszkodzić, oczywiście wszystko z umiarem i pod kontrolą
Napisano Ponad rok temu
Co to jest ZZSK?Mnie bardzo wzrosla pojemnosc pluc, gdy uruchomilem (cwiczeniami) zablokowane przez chorobe (ZZSK) górne zebra.
I jakbys mógł podaj jaki9es przykdy cwiczen na górne żebra.OK?
Nie wiem czy znasz te uczucie kiedy siedzisz caly czas w zamknietym dusznym pomieszczeniuI(przed kompem ofkoz i wychodzisz na 15 minut na świeże powietrze.Mówi się że świerze powietrze uderzyło do głowy tzn.lekkie zawroty głowy,ospałość,ale nie wiem dlaczego czuje wtedy jakby lepiej wyostrzyły sie zmysl orientacji(postrzegania sytlacji).Ale timeing ???
Podobne uczucie mam przy stosowaniu głebokiego oddychania (nie tylko przy mostkowaniu).Książkowa definicja Timingu to synchronizacja własnych ruchów z ruchami przeciwnika lub wykonanie w odpowiednim momencie danej techniki.(jeżeli tak nie jest poprawcie mnie)
Więc wysotrzenie zmysłu orientacji chyba w tym pomaga.
Napisano Ponad rok temu
Obie odpowiedzi sa tuCo to jest ZZSK?
I jakbys mógł podaj jaki9es przykdy cwiczen na górne żebra.OK?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Sa tam zestawy cwiczen dla chorych na ZZSK, mozesz tez robic cwiczenia yogi na oddech górnozebrowy (brzuszny i dolnozebrowy tez). Ale ja koncentruje sie na górnozebrowym, bo te choroba uposledza.
Ciekawostka, na szkole rodzenia robi sie podobne cwiczenia kontroli oddechu :-)
Jak dla mnie w polowie, lepszy zmysl potrzegania to tylko czesc timeingu.Książkowa definicja Timingu to synchronizacja własnych ruchów z ruchami przeciwnika lub wykonanie w odpowiednim momencie danej techniki.(jeżeli tak nie jest poprawcie mnie)
Więc wysotrzenie zmysłu orientacji chyba w tym pomaga.
Napisano Ponad rok temu
Najlepszym cwiczeniem na oddech jest oczywiscie nurkowanie.
Ostatnio, gdy mierzylem wstrzymany oddech, to mialem 2 minuty 49 sekund...
Na razie jest slabo, ale bedzie lepiej...
pozdro papieros
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlaczego pod woda wychodzi gorzej niz na powietrzu?
Generalnie to z fizjologiczno-biologicznego (i z mojej praktyki tez) punktu widzenia powinno byc lepiej bo pod woda dziala tzw. "odruch na nurkowanie" ... ale to nie jest temat na to forum (chyba)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pod woda jest "gorzej" bo plyniesz (ruch spalanie roznych takich jak Energia etc.) a na powierzchni przykladowi siedzisz i patrzysz na stoper :-) sprobuj chodzic/ biegac na bezdechu
Ja mialem na mysli wlasnie takie siedzenie i patzrenie na stoper tyle ze pod woda. A co do chodzenia i biegania na bezdechu to swego czasu robilem to nagminnie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych