Skocz do zawartości

Zdjęcie

BAS-3 kontra Combat 56

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

budo_vitamina 1
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: BAS-3 kontra Combat 56
proszę bardzo - ja też biłem się z psem i z krową raz nawet zatakował mnie kogut - szczerze mówiąc myślę że bas to sobie można o dupe potłuc
a pisanie że ktoś jest twardy i zabija śmiechem też jest śmieszne
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

combat kalaki to nie sztuka walki bryla
w krakowie są zajęcia chyba na hutniku-to filipińska sztuka walki trenował ją dan inosanto przyjaciel brucea-w dzienniku polskim były nawet relacje z MŚ

Bez zartow. Dan Inosanto ma tyle wspolnego z kalaki, ze ludzie
z kalaki zaprosili go swego czasu na seminarium do Polski. Mistrzostwa
swiata tez nie odbywaja sie w kalaki, a ogolnie w eskrima-kali-arnis
(pod patronatem WEKAF). Jakos tak sie czasem sklada, ze ludzie
z kalaki "zapominaja" dodac, ze to nie mistrzostwa stylowe.

Generalnie kalaki w Polsce zaczelo sie od niejakiego pana
Nasilowskiego z Australii za posrednictwem Jana Nycka i Andrzeja
Bryla. Potem Nasilowski obrazil sie na Nycka i zalozyl sobie druga
organizacje - z tym, ze wiekszosc ludzi zostala z Nyckiem. O ile wiem,
na swiecie kalaki jest uprawiane jedynie w Australii, Polsce, Wlk.
Brytanii i byc moze jeszcze w Niemczech (chociaz slyszalem, ze tam juz
w strone modern arnis skrecili).

Sorki za wtret off-topic, ale uwazam, ze wokol kalaki i tak juz
w Polsce zostalo zrobione wystarczajaco duzo sciemy, zeby nadal powtarzaly sie
mylace informacje.

A swego czasu w ramach seminarium kalaki w Olesnicy bylo nawet jakies szkolenie
BAS-3 z Jaroslawem Bielanem w roli glownej. Akurat wtedy nie bylem,
ale kumpel byl i podobalo mu sie. Tyle ze on jest w ogole jak fadroma
i szafa trzydrzwiowa z lustrem, wiec podoba mu sie wszystko, co
odpowiada jego wzrunkom fizycznym... ;)

Pozdrowka - Gizmo
  • 0

budo_agent
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do Dan`a Inosanto - z tego co jest mi wiadome, trenował on Escrimę a nie Kalaki.
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a pisanie że ktoś jest twardy i zabija śmiechem też jest śmieszne

Czytaj uważnie, ze zrozumieniem - zwłaszcza kto-kogo zabija śmiechem.
Stawianie przez Ciebie Bryla w jednym szeregu z osozłomstwem od tsunami :)

Odpowiedz sobie na dwa pyt.
a)wyskoczyłbyś do kogoś z tsunami karate
b)wydskoczyłbyś do Bryla
(zastanów się dobrze, są na forum ludzie, co go widzieli w akcji)
  • 0

budo_vitamina 1
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak z czystej ciekawości z psem czy z człowiekiem
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak z czystej ciekawości z psem czy z człowiekiem

Patrz na moje usta
Czytaj ze zrozumieniem
Odpowiedz (po namyśle) na pytanie
P.S. Roy Harris też dusił pieski, a kiedyś pisał, że raz gryzie jak żółw a raz jak pitbull. Co oczywiście czyni Go łgarzem i pozerem :?:
  • 0

budo_vitamina 1
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie porównój harrisa do bryla on ma osiągnięcia
a poza tym czy nie wydaje ci się że z tym gryzieniem jak żółw to robił sobie z kogoś jaja
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bynajmniej. O ile dobrze pamietam, to opisywal dwa sposoby gryzienia - raz gwaltownie i "szarpiaco" - jak pitbull, a raz dlugo i z naciskiem - jak zolw wlasnie.

K.
  • 0

budo_vitamina 1
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

chyba sam sobie odpowiedziałeś
  • 0

budo_ukasz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 469 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czytam tak tutaj o Brylu i jego Bas-3, i sam nie wiem co mysleć. Czy ktoś z Was naprawdę go zna, lub widział co potrafi ? Bas-3 powstał ponoć na podstawie taekwondo, którego to Bryl uczył sie u twórcy systemu gen. Choi Hong Hi, oraz mistrza Park Jung Tae. A tymczasem macie tutaj cytat ze strony PZTKD:

"Gen. Choi Hong Hi w imieniu Międzynarodowej Federacji Taekwon-do zaprosił przedstawiciela Polski na dwumiesięczny kurs instruktorski do Instytutu Taekwon-do w Kanadzie, Toronto. Na wyjazd został wybrany przez Krzysztofa Jasińskiego nikomu nie znany zawodnik wrocławskiej sekcji karate kyokushinkai, posiadacz trzeciego kyu, Andrzej Bryl. Po ukończeniu kursu otrzymał stopień I Dan i miał sprawować funkcję koordynatora Taekwon-do w Polsce. W związku z faktem, że zarówno Krzysztof Jasiński nie mógł poświęcić należytej uwagi Taekwon-do ze względu na pracę zawodową, a także Andrzej Bryl nie spełnił pokładanych w nim nadziei, z wyjątkiem założenia sekcji Taekwon-do we Wrocławiu w 1979 r., próby założenia organizacji ogólnopolskiej w oparciu o w/w osoby nie powiodły się."

W zawartym na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] wywiadzie Bryl mówi o tym jak to mistrz Park Jung Tae chciał go zabić, a potem Bryl chciał zabić Parka itd. W tym wywiadzie, w jego danych pisze że był "pierwszym mistrzem z Europy Wschodniej", co również nie jest prawdą. Pisze tam również że jest posiadaczem IV Dana w taekwondo ITF, a tymczasem ma III. Moim zdaniem Andrzej Bryl to ściemniacz (przynajmniej jeśli chodzi o fakty z jego życia), chociaz jego system może być ciekawy. A może się mylę ? Nie wiem. Proszę o odpowiedzi.

Pozdrówka.
  • 0

budo_vitamina 1
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ciekawe rzeczy piszesz
dwa miechy od 3kyu w karate do 1 dan w tkd
z tego co napisałeś możesz sam wywnioskować że bas to nie najlepszy pomysł, jak chcesz coś polskiego i dobrego spróbój combat 56 ale najpierw sprawdź czy instruktor nie podszywa się pod ten system
  • 0

budo_fanatyk
  • Użytkownik
  • Pip
  • 27 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wogule ja nie wiem za kogo oni tego Bryla mają na jakiegoś anioła że jakiś niezniszczalny i niepokonany???Wedłóg mnie nie jest nikim nadzwyczajnym.Potrenował tkd potem se wymyślił pare tricków z palcami w oczy i co to ma być miszcz nad miszcze?Naparwde dobrzy wymiatacze to Bjj ,zapasy itp a nie jakiś Bryl.Więcej w nim mitu niż prawdy.
  • 0

budo_yak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1087 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

taki tyson to tez wymiatacz na ten przyklad :)
  • 0

budo_vitamina 1
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 79 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no stawiam na tysona - ma pociąg do prawdziwych walk bez reguł (ucho evandera)
a przy okazji przeczytałem wczoraj wywiad z brylem (90 to cytaty jego książki) i moge z całą pewnością stwierdzić że facet jest chory psychicznie
  • 0

budo_dohap
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 209 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wogule ja nie wiem za kogo oni tego Bryla mają na jakiegoś anioła że jakiś niezniszczalny i niepokonany???Wedłóg mnie nie jest nikim nadzwyczajnym.Potrenował tkd potem se wymyślił pare tricków z palcami w oczy i co to ma być miszcz nad miszcze?Naparwde dobrzy wymiatacze to Bjj ,zapasy itp a nie jakiś Bryl.Więcej w nim mitu niż prawdy.

k0ochany, ile lat ćwiczysz? co wiesz o Brylu? Byłeś na Włościejewkach? Walczyłes z Brylem, Dzikim albo Bielanem? popróbuj a potem dyskutuj.
Dla porządku - nie jestem od Bryla... A BAS-3 to nie tkd...
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

k0ochany, ile lat ćwiczysz? co wiesz o Brylu? Byłeś na Włościejewkach? Walczyłes z Brylem, Dzikim albo Bielanem? popróbuj a potem dyskutuj.
Dla porządku - nie jestem od Bryla... A BAS-3 to nie tkd...

No nareszcie ktoś dorosły i bez błedów ortograficznych ;-) , ja już się poddałem, Oni nie chcą wiedzieć, Oni nawet już diagnoze przez net postawili
  • 0

budo_ukasz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 469 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No nareszcie ktoś dorosły i bez błedów ortograficznych ;-) , ja już się poddałem, Oni nie chcą wiedzieć, Oni nawet już diagnoze przez net postawili

Ćwiczę tkd, i naprawde chce się czegoś więcej dowiedzieć o Brylu i jego systemie. Wiem że BAS-3 to nie jest tkd, ale został stworzony na jego podstawie. Poza tym taekwondo kształtowało się i powstawało w armi koreańskiej, więc było systemem militarnym, dlatego jak przypuszczam być może wyglądało podobnie do systemu Bryla (palce w oczy itp. to typowe rozwiązania tkd). W obecnych latach tkd zostało bardzo "zhumanizowane", aby być bardziej dostępne dla ludzi. Takie gadanie że Bryl "jest najlepszy bo widziałem go w telewizji" albo "kolega mi opowiadał ..." do niczego nie prowadzi. Więc jeśli ktoś naprawdę go zna, lub widział go w akcji to niech coś napisze, bo mnie to naprawdę interesuje.

Pozdrówka.
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ćwiczę tkd, i naprawde chce się czegoś więcej dowiedzieć o Brylu i jego systemie. Wiem że BAS-3 to nie jest tkd, ale został stworzony na jego podstawie.

OK, masz tu linki do postów kolegi WARa (jest na Budo) zamieszczonych na Gorinkan Forum. Szanuje WARa i mam zaufanie do tego co pisze.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Polecam ten
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_ukasz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 469 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W sumie pisze tam jeden gość co widział Bryla, ale jakoś wolałbym opinie kogoś kto go zna. Jeden forumowicz pisze jak to podczas prezentacji swojego systemu wojskowym, Bryl rozwalał każdego "chętnego" komandosa, ale drugi już dementuje tę wypowiedź mówiąc że rozwalał on tam młode "koty". A tak w ogóle to skąd są informacje o tym że Bryl zaprezentował BAS-3 przed jakąś komisją ? Czy to słowa samego Bryla, czy też pewna informacja od osób które to widziały ?
Wogóle to Bryl jest jakiś ninja chyba, bo każdy o nim słyszał a mało kto go widział, i naprawdę go zna :wink: .

Pozdrówka.
  • 0

budo_goran
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pozwolę sobie wtrącić kilka zdań do tej ciekawej (?) dyskusji.
Pana Bryla znam osobiście .W jego firmie ochroniarskiej pracowałem prawie 5 lat. Trenowałem z nim ,bywałem na Włościejewkach .Na kilka pytań tu postawionych spróbuję odpowiedzieć .
1) BAS-3
To pierwszy system typu combat ,który pojawił się w Polsce .Charakteryzuje go walka w zwarciu i dążenie do "założenia" przeciwnikowi techniki kończącej np.duszenia, ucisku na gałki oczne itp. Nie ma sensu pisać więcej o aspektach technicznych ,ponieważ BAS-3 to był przede wszystkim trening psycho-mentalny.Nie liczyło się dla Bryla czy czysto wykonywałeś techniki ,czy wytrzymywałeś kondycyjnie .Ważniejsze było twoje ciągłe dążenie do walki ,gotowość do przełamywania barier bólu i strachu .Jednym słowem BAS-3 to było coś co miało ci siedzieć w głowie(psychice) .Umiejętności techniczne były zdecydowanie na drugim planie .
Tu posłużę się przykładem jak niektórzy to pojmowali .Na obozie we Włościejwkach podczas przeprawy przez bagna zaczął topić się chłopak. Zauważono to niemal w ostatniej chwili i uratowano go. Cały pic polegał na tym ,że chlopak topił się w kompletnej ciszy, bez wzywania pomocy. Na pytanie dlaczego tak postąpił odpowiedział ,że nie chciał wyjść na mięczaka .Wszyscy uznali to za coś oczywistego i już więcej do tego zdarzenia nie wracano .
Na razie to tyle. Pózniej będzie część 2 .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

2 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024