Re: Kolacja? :) we Dwoje... ?
salatka z kurczakiem i ananasami
1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasa (najlepiej pokrojonego w plastry)
1 puszka kukurydzy
10 dkg rodzynek
majonez
sól i pieprz
2 łyżki oleju
Filet z kurczaka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na rozgrzanym oleju tak, żeby był ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu przestudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. W dużej misce wymieszać kukurydzę, kurczaka, rodzynki i drobno pokrojonego ananasa (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ananas w plastrach, ponieważ ten "w kawałkach" jest zbyt duży do sałatki, a niewygodny do krojenia). Następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym chlebem, najlepiej ciemnym.
Nalesniki w pomaranczowym sosie
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka śmietany
1 szklanka wody mineralnej
1 opakowanie cukru waniliowego
300 g twarogu
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka skondensowanego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
2 pomarańcze
sól
sok i skórka starta z 1 cytryny
listki melisy
Żółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietaną. Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, pianę z 3 białek, cukier waniliowy i 1 łyżkę stopionego i ostudzonego masła. Z ciasta usmażyć 8 grubszych naleśników. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i twarogiem, doprawić sokiem i skórką z cytryny. Nadzieniem smarować naleśniki, złożyć 2 razy i układać w wysmarowanym resztą masła naczyniu. Mleko zagotować ze szczyptą skórki z pomarańczy (wcześniej należy ją sparzyć). Doprawić cukrem i likierem. Sosem polać naleśniki. Zapiekać 10 minut w 180 st. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy i listkami melisy.
Kurczak na kolorowym ryżu
15 dag ryżu
sól
pieprz
słodka papryka
cebula
strąk czerwonej papryki
pęczek dymki
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
10 dag mrożonego groszku
10 dag kwaśnej gęstej śmietany
natka i tymianek do dekoracji
Ryż ugotować z wodzie osolonej (15-20 minut). Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, strąk pokroić w dość dużą kostkę. Dymki pokroić w grube krążki. Mięso opłukać i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju (8 minut z każdej strony). Posypać słodką papryką, krótko zasmażyć. Mięso zdjąć z patelni i zabezpieczyc przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu zeszklic cebulę. Dodać paprykę, dymki i groszek, mieszając smażyć razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić dobrze osączony ryż. Podgrzewać 2-3 minuty, przełożyć na półmisek. Na ryżu umieścić mięso. Polać śmietaną, posypać papryką, udekorować natką i tymiankiem.
3 proste przepisy i nie drogie