ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU - SŁODKO-KWAŚNE
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1/2 kg płatów śledziowych ( ja kupiłam solone, ale lepsze będą w occie, bo nie mają ości)
- 3 cebule
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- trochę ketchupu
- cukier/ stewia
- sporo rodzynek
- olej
- łyżeczka octu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. ŚLEDZIE MOCZYMY PRZEZ NOC ZMIENIAJĄC WODĘ PARĘ RAZY.
2. KROIMY ŚLEDZIE W DOWOLNE KAWAŁKI.
3. RODZYNKI ZALEWAMY WRZĄTKIEM NA OKOŁO 15 MINUT.
4. NA ROZGRZANYM OLEJU DUSIMY CEBULĘ POKROJONĄ W PIÓRKA, JAK JUŻ JEST W MIARĘ SPOKO DODAJEMY CUKIER/STEWIĘ WEDŁUG UZNANIA ALE ŻEBY BYŁO SŁODKIE.
5. DODAJEMY ODSĄCZONE RODZYNKI.
6. DODAJEMY CAŁY PRZECIER POMIDOROWY (JA JESZCZE WLEWAM TROCHĘ WODY DO SŁOICZKA, WSTRZĄSAM ŻEBY CAŁY PRZECIER ZUŻYĆ I TĄ MIESZANKĘ WLEWAM NA PATELNIĘ) ORAZ OKOŁO 3 ŁYŻKI KETCHUPU.
7. DOLEWAMY ŁYŻECZKĘ OCTU (DO SMAKU- ILOŚĆ W SUMIE ZALEŻY OD GUSTU)
8. MIESZAMY, STUDZIMY I DODAJEMY DO ŚLEDZI.
9. ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA PARĘ GODZIN ŻEBY SIĘ PRZEGRYZŁO.
10....... ZASTANAWIAŁAM SIĘ CZY NIE DODAĆ JESZCZE FASOLI CZERWONEJ Z PUSZKI, ALE JESZCZE ZOBACZĘ
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
SMACZNEGO