Mleko i jego Białka.
Napisano Ponad rok temu
Woda-88%
Białko- 3%
Tłuszcz- od 0-3,5% (w zależności od stopnia odtłuszczenia)
Cukier mleczny- 4,7 % pondto zawiera takie pierwiastki jak
sód 48mg, potas 155mg , wapń 120 mg , fosfor 102 mg, Magnez- 12 mg.
Witaminy:
A-31 mg Wit E- 0,1mg Wit B1- 0,04 mg Wit B6- 0,1 mg Wit C- 2,0mg..
W mleku Krowim występuja 2 rodzaje Białka Kazeina 80% oraz Serwatka 20% wszystkich białek.
(Litr mleka to 24 g Kazeiny i 6 gram Serwatki.)
Kazeina:
Większośc kazeiny w mleku występuje pod postacią Miceli kazeinowych. Takie micele zawierają ok 93% białka 2,8% wapnia, 2,9% fosforu. Kzeina wytranca sie z Mleka pod postacią skrzepu.. Natomiast pozostała ciecz to serwatka. JEDYNIE KAZEINA MICELARNA jest uważana za najwartosciowszą jej forme a nie KAZEIN WAPNIA ( jak to ma miejsce w tańszych białkach mlecznych) dlatego zwracajcie uwage na skład odżywek!
Jako forma białka kazeina cechuje sie wolną kinetyką wchłaniania, dzieki ktorej uwalnia stopniowo aminokwasy (dzialanie antykataboliczne)
SERWATKA:
powstaje ona jako produkt uboczny przy wytrańcaniu sie kazein z mleka zawiera (przy np produkcij twarogu) Płyn ten ma barwe żółtawą i zawiera ok 1%białka i ok 5% laktozy (cukier mleczny.)
TO CO WIDZICIE W SKLEPACH NA PÓŁKACH Z ODŻYWKAMI to nie Serwatka ale wyodrębniony z nie 1% białka nie dajcie sie nabrac na super tanie koncentraty serwatkowe!! Są one w rzeczewistosci zwykła sproszkowaną serwatką ktora zawiera ok 10% białka ktorej daleko do koncentratów bialek serwatki!!! A pozatym 65% sproszkowanej serwatki to laktoza!
Prawdziwy koncentrat białka serwatki zawiera minimum 75% białka. JAK ODRÓŻNIC???
Prawdziwy kocentrat łatwo odróżnic od sproszkowanej serwatki na podstawie jego barwy! Proszkowana serwatka posiada zazwyczaj barwę kremową A Koncentrat białek serwatki BIAŁĄ Rowniez dzieli konsystencij Sproszkowana serwatka jest sypka i może podlegać zbryleniu. Natomias Koncentrat białek serwatki posiada PUSZYSTĄ konsytencje. Białko serwatki dostępne jest pod postacią
Koncentratów WPC
Izolatów WPI
WPC Zawiera od 75 do 80% białka.
WPI to ok 90% białka.
Wybierając proteteine serwatkową zwróć uwagę na to jakie technologie zostały zastosowane do jej produkcij często będzie to czynnik odpowiadający za RÓŻNICE W CENIE. Najlepsze sa takie technologije jak WPC, WPI, Oraz CMF.
Technologia CMF rozni się tym że odbywa sie w niskich temperaturach i nie powoduje naruszenia struktury naturalnej białek... I dlatego często mamy tak znaczącą różnice w cenie białek..
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy wlać litr mleka do garczka dodac opakowanie twarogu. I na malutkim ogniu delikatnie podgrzewać. (nie dopuscic do wrzenia) Wtedy pięknie oddzieli síe nam kazeina od serwatki. Poczym gdy mleko zmieni si w serwatke bedzie miało jednolity żółtawy kolor, a cząsteczki kazeiny opadną na dno wtedy całośc przecedzamy. Tak bo oddzielic białko od serwatki. I w ten sposob mamy ok 65 gram czystego białka (40 z twarogu, oraz 24 g z mleka) a w płynnej serwatce zostaje nam cała laktoza z mleka... Oraz ok 6g białek serwatkowych. Jak ktoś lubi to moze wypic.,
Czasami do mikstury dodaj 2-3 jajka. Wtedy całośc sie pieknie zsiada. Mozna dodac też szczypte soli. Wtedy powstanie pyszny serek który mozna kroic na kanapki nawet. Bo po ostygnięciu robi sie twardszy.
Użytkownik Haroldek48 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
CFM -przepyw krzyżowy
Niestety nie mam dostepy do przedstawienia swoich kontrargumentów i sprostowania złej interpretacji moich wypowiedzi przez best body - szkoda że niektórzy boja się dyskusji
Pozdrawiam
Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Proszę sobie sprawdzić że przy produkcie podawane są różne procesy technologiczne, ja akurat sprawdzałem w sklepie w którym podane było inaczej niź na stronie Scitec Zgadza się mieso jest bogate w glicyne i proline w dużych ilościach, nie podałem też nigdzie że producent wzbogaca swoje aminokwasy syntetyczne w celu podbicia zawartości białka(azotu) w produkcie. Pytanie teraz nasuwa się się czy faktycznie czy surowiec pozyskiwany jest albuminy wołowej? Czy to tylko chwyt marketingowy ? Kreatyna występuje w mięsie ale koszt jego pozysku byłby bardzo drogi, w jaki sposób oni pozyskują ta kreatynę i resztę składników do odzywki? Temat jest bardzo ciekawy tym bardziej że liczba oszustw w tej branży jaką nam zapodają firmy które wypuszczają produkty jest ogromna.
Niektóre aminokwasy wchłaniają siew formie wolnej bezpośrednio, natomiast pewne w formie di i tri peptydów zostają rozbijane dopiero w enterocytach. Polecam sprawdzić w fizjologii człowieka Traczyka cos koło 800strony. Zresztą nawet produkt hydrolizat jest rozbity na osiem( i mniej) wiązań – nei ma potrzeby dawania form wolnych aminokwasów, takie wykorzystuje się tylko do wlewów do żylnych.
Pisane na szybkosc jak cos moge wyjasnic pewne nie scisłosci - prosze nie pisac ze pisze głupoty bo smiesza mnie takie wypowiedzi
Pozdrawiam
Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
Ps a jak ten bilans azotowy ma sie do Tauryny??
Napisano Ponad rok temu
Tauryna w 100g ma cos koło 13g azotu! Czesto spotyka sie dodatek tauryny i gliciny syntetycznej do odzywek bo są tańsze i podbijają zawartosc białka (azotu), to samo tyczy sie kreatyny która daje w 100g az 32g azotu. Teraz sparwdz sobie cene WPC. Sprawdz cene tauryny, sprawdz cene glicyny i sparwdz cenę kreatyny i masz odp. dlaczego tak chetnei producenci dodają do swoich produktów wyzej wymienione dodatki.
Jesli macie amingoram to mozecie wylizczyć zawartosc białka - prosta sprawa
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
-Tak zgadza sie odzywka na bazie serwatki znacznie różni się od tej powstałej na bazie „miesa” – napisałem tylko że ta z serwatki ma znacznie korzystniejszy aminogram (mowie tylko o odzywkach) – a jeden kolegów przedstawił swoje zdanie gdzie przedstawił opinie ze glicyna jest mu tez potrzebna . Ja w następnej wypowiedzi, przedstawił jaki wpływ ma wybrany aminokwas an poziom białka(azotu). Tak uważam ze stosunek składu do ceny jest do bani(zwracam głównie uwagę an aminogram przede wszystkim)to ze ma 90% białka to jest najmniej ważne ponieważ to glicyna ogromnie nabija zawartość azotu na etykiecie przedstawia się to jako białko). Zdecydowanie korzystniejsze punktu budowy masy mięśniowej będzie podbicie tej ilości azotu np.; aminokwasami rozgałęzionymi. Tak jeśli i chciał byś pozyskać aminokwasy/kreatynę z mięsa to koszt takiego procesu jest ogromny zobacz na ceny mięsa, a ceny serwatki (odpad przy produkcji sera)- Naparwde czytaj dokałdnei co pisze, nie wybiórczo bo całkowicie źle interpretujesz to co chciałem przekazać .
- Glutamina- Fizjologia człowieka –Traczyka przeczytaj – tam jest przedstawione wchłanianie białek.
- o azocie piszę bo gra to kluczowa role w wliczaniu białka, stosują ja producenci odzywek, przy przedstawianiu swoich etykiet J
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
czytając dalej pisło tak na 100g kretyna 100g, T- 0 g Wegle 0 gram. A BIAŁKO- 122 gramy bodjrze! Wiec tu pytanie jak do u.ja. Cos co warzy 100 g moze miec ponad 100g białka? ? Może mi to ktoś wyjasnić według mnie to jest nie możliwe ale, moze na krete jest jakiś inny przelicznik?
Napisano Ponad rok temu
100g kreatyny zawiera 32g azotu wiec
32x6,25g= chyba 200 jak dobrze licze
Licza to z wzoru kjedahla- mozliwe ze w przyapdku kretyny liczy sie inaczej, abdz był dodatek innych skałdników
to samo jest z aminokwasami
Pozdrawiam
Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sparwdz sobie w tabelach ile jeden gram kazdego aminokwasu(leucyna/izoleucyna/walina) dostarzca azotu tam zazwyzcaj jest podane na 1g :)BCAA nei ma sensu wliczac do białek
Jozef230
Jelsi łykasz aminokwasy- czyli chcesz miec te "prawdziwe" to musi pisac ze powstała na bazie hydrolizy np; koncentratu białak serwatkowego.
Pozdrawiam
Użytkownik michał.k edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hydrolizat - powstaje po przez dodanie enzymu który tnie wiazania miedyz białkami(czyli robi prace która wykonuje nas zukł. trawienny z tym ze po za organizmem) potem enzym jest usuwany i otrymujemy gotowy produkt - zazwyzcaj w hydrolziacie zostają aminokwasy rozerwane co 8-6 wiazań miedzy aminowkasmi nie am sensu usuwac wszytkich bo jest to proces technologiczny drozszy( ale nie jestem pewien-czy drozszy) a nie ma sensu podawac pojedynczych form. Niektóre formy aminokwasów wchłaniaja sie bezposrednio w pojedynczej formie a niektóre w enterocytach(di tri heksa peptydy) sa rozkładane przez enteropeptydaze do form prostych i zyła wrotną wedrują do watroby.
BCAA - powstaje z melasy(produkt uboczny przy pozyskiwaniu cukru z buraka cukrowego)- tam wszytko jest OK
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
przetrenowanie i jego skutki |
Trening dla początkujących |
|
|
||
Dzidek i jego BMW |
Rozmowy nie na temat |
|
|
||
BUDOKAI (nie Sei-Budokai) i jego "przewaga" |
KARATE |
|
|
||
greg kovacs a ogromne ilości białka |
Dieta |
|
|
||
Kiedy brać twaróg+mleko? |
Dieta |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problem na cyklu Mono
- Ponad rok temu
-
Kreatyna
- Ponad rok temu
-
L-karnityna
- Ponad rok temu
-
Dobre białko bezpośrednio po treningu.
Guest_kar0l_* - Ponad rok temu
-
odżywka na mase
- Ponad rok temu
-
Kwas foliowy.
- Ponad rok temu
-
Inozyna
- Ponad rok temu
-
Inozyna
- Ponad rok temu
-
Dawkowanie?
- Ponad rok temu
-
Spalanie tłuszczu - ostateczna nisko węglowodanowa dieta
- Ponad rok temu