5–hydroxytryptofan to naturalnie występująca substancja, która pozyskiwana jest z nasion zachodnioafrykańskiej rośliny Griffonia simplicifolia. Człowiek posiada zdolność do samoczynnego jej wytwarzania z L–tryptofanu - aminokwasu, występującego w produktach zawierających proteiny, aczkolwiek spożywanie tego aminokwasu nie zapewnia stałego wzrostu 5–HTP w organiźmie. W praktyce 5-hydroksytryptofan pełni role prekursora serotoniny (5 HT), który konwertując – zapewnia wzrost poziomu tego bardzo ważnego hormonu - neuroprzekaźnika, pełniącego ogromną role w wielu funkcjach życiowych człowieka. 5–HTP przyjmowany doustnie, szybko dostaje się do krwioobiegu, a jego wchłanialność wynosi ponad 70 %. W krótkim czasie pokonuje barierę „krew-mózg” i rozpoczyna swe działanie.
W komórkach nerwowych podstawowy aminokwas tryptofan jest najpierw zamieniany w tryptaminę, a następnie w 5-hydroksytryptofan (5-HTP). Z tego powstaje w końcu, po dołączeniu się wody i utracie węgla, 5-hydroksytryptamina (5-HT), czyli właśnie serotonina. Niedobór serotoniny może wywołać depresje, stany lękowe oraz wyzwolić agresję. Serotonina odgrywa poza tym ważną rolę przy rytmie snu, apetycie, pamięci i zdolności uczenia się, kontroli bólu i stanach zapalnych. Rów-nież stres, nałogi, nadwaga, ataki migreny, system napięcia przedmenstrualnego oraz myśli samobójcze są często związane z niskim poziomem serotoniny.
W systemie krwiobiegu serotonina wpływa na zwężanie się naczyń krwionośnych i pomga w ten sposób w regulacji ciśnienia krwi. W mięśniach kręgosłupa rozszerza naczynia, pobudzając w ten sposób ukrwienie tego rejonu. Inna choroba spowodowana niedoborem serotoniny to fibromyalgia. Jest to złożony syndrom, charakteryzujący się ostrymi bólami mięśni, zmęczeniem, gorączką, bez-sennością, podrażnieniem jelit i napuchniętymi węzłami chłonnymi. Przyczyna nie jest znana, najczęściej zapadają na fibromyalgię kobiety. Lekarstwa i suplementy obniżające apetyt czy poziom cholesterolu, jak również diety odchudzające, obniżają produkcję serotoniny i stają się pośrednią przyczyną związanych z tym dolegliwości.
Badania wykazały, że doprowadzanie 5-HTP (stopnia wstępnego serotoniny) znacznie podnosi poziom serotoniny. Niestety, w typowym, jednostronnym zachodnim pożywieniu znajduje się bardzo mało 5-HTP. Spożywanie potraw zawierających tryptofan podnosi poziom serotoniny jedynie nie-znacznie. Bezpośrednie doprowadzenie serotoniny nie jest możliwe, ponieważ ulega ona wówczas rozkładowi, zanim jeszcze zacznie działać. Przemysł farmakologiczny już dawno temu odkrył właściwości serotoniny. Od kilku lat na rynku są dostępne lekarstwa utrudniające ponowne wnikanie serotoniny do komórek (SSRI`s). Dzięki nim jej poziom pozostaje podniesiony. Ich zastosowaniami są głównie stany depresyjne. Niestety, wiele tych lekarstw jest obciążonych poważnymi działaniami ubocznymi.
Niski poziom 5-HT odpowiada też za nerwowość oraz w dużej mierze za depresje; podawanie serotoniny nie daje efektu, gdyż nie przechodzi ona przez barierę krew-mózg. Pomocą jest zażywanie substancji potrzebnych do syntezy 5-HT już w mózgu, tj. L-Tryptofan i 5-HTP (5-hydro-tryptofan). L-Tryptofan (prekursor 5-HTP, 5-HTP jest już bezpośrednim prekursorem 5-HT) jest kilkunastokrotnie mniej skuteczny od 5-HTP przy tej samej dawce m.in. dlatego, że w większym stopniu podlega metabolizmowi w wątrobie oraz ciężej przechodzi barierę krew-mózg; jednak występuje on w naszej żywności (szczególnie w bananach, a także mleku, serze, jogurtach, słoneczniku). 5-HTP występuje rzadko a Polsce mało jest dostępnych preparatów zawierających 5-HTP.
5-hydroksytryptofan - wykorzystywany jest przez Twój mózg do produkcji serotoniny - neuroprzekaźnika potrzebnego do przenoszenia impulsów nerwowych z jednej komórki do drugiej. Brak serotoniny powoduje depresję i bezsenność, łagodzi stres, jest kojący dla Twojego serca. Skutecznie hamuje apetyt umożliwiając regulację wagi. Wpływa na dobry, głęboki sen, który niezbędny jest do odpowiedniej regeneracji potreningowej. Jest prekursorem serotoniny , ważnego neurotransmitera i zarazem hormonu zwanego „ hormonem szczęścia”, oraz w dalszym etapie melatoniny – hormonu snu równocześnie bierze także udział w syntezie niacyny może również hamować łaknienie, co wykorzystuje się w wybranych preparatach odchudzających.
Odpowiedni poziom 5-hydroksytryptofan jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu wielu procesów fizjologicznych, które poza układem nerwowym obejmują także układ trawienny, a już niewielkie niedobory tego aminokwasu powodować mogą zniżkę nastroju, bezsenność. Przedłużający się deficyt natomiast nieuchronnie powoduje depresję i zaburzenia neurologiczne .
Podsumowując 5-HTP podnosi poziom serotoniny, wyrównuje wahania nastroju i pomaga przy depresjach. Oprócz tego skraca czas niezbędnego snu (wydłużając fazę REM), obniża apetyt, pomagając w ten sposób schudnąć, obniża tolerancję na ból i jest naturalnym środkiem przeciw migrenie. Poprzez podniesienie się poziomu serotoniny, depresje łagodzone są w całkiem naturalny sposób. Produkt polecany jest jako delikatny środek odprężającyi poprawiający jakość snu.
Wskazania do stosowania 5-HTP:
- depresja i stany depresyjne
- huśtawki nastroju
- przewlekły stres, nerwica
- bezsenność na tle nerwowym
- migrena
- ograniczne zaburzenie osobowości (BPD)
- pomocniczo przy odchudzaniu (poprawia nastrój, zmniejsza apetyt)