Resweratrol to substancja, która występuje m.in. w czerwonym winie. To m.in. dzięki resweratrolowi Francuzi, którzy gustują w tym trunku, cieszą się zdrowiem układu sercowo-naczyniowego. Jednak resweratrol ma także inne właściwości - jest przydatny w leczeniu cukrzycy, w redukcji nadwagi i w zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych. Podobno nawet przedłuża życie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada resweratrol.
Resweratrol to antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym tych układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. W związku z tym resweratrol, niszcząc wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
Resweratrol – występowanie. Jakie produkty są bogate w resweratrol?
Resweratrol występuje w dwóch postaciach: naturalnej – tzw. postać trans, i cisresweratrolu, który powstaje w procesie fermentacji skórek z winogron.
Najlepszym źródłem trans-resweratrolu są czarne odmiany winogrona, a zwłaszcza ich skórki. W świeżych skórkach tych winogron występuje 50-100 mg resweratrolu na 1 g, co stanowi 5-10 proc. ich biomasy. Najwięcej tej dobroczynnej substancji zawierają czerwone winogrona odmiany Pinot noir.
Resweratrol występuje także, ale już w mniejszych ilościach w:
owocach jagodowych (morwa, żurawina, borówka czernica, czyli jagody, borówka brusznica, borówka amerykańska, czarna porzeczka, truskawki, maliny);
jabłkach;
owocach chlebowca;
orzechach;
kakao;
czekoladzie;
skórkach pomidorów;
Resweratrol syntetyzują rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego (uszkodzenie tkanki, narażenie na promieniowanie UV i niedobór wody). Także rośliny uprawiane w cieplejszym klimacie posiadają go więcej niż te, które dojrzewają w chłodniejszym.
Resweratrol powstaje także w procesie fermentacji skórek z winogron. W związku z tym jest obecny w winie. Najwięcej tego związku można znaleźć w winie czerwonym, ponieważ ma ono w procesie fermentacji dłuższy kontakt ze skórkami winogron niż białe wino. Średnia zawartość resweratrolu w winach czerwonych wynosi ok. 1,9 mg/dm3. Czerwone wina o największej zawartości resweratrolu to: Pinot Noir, St.Laurent, Marzemino, Merlot i Blaufränkisch, natomiast Agriogitiko jest gatunkiem o najmniejszej jego zawartości. Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu, a zwłaszcza wina.
Resweratrol – właściwości prozdrowotne
Resweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. Hamuje bowiem agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, a także zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału i choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi. Badanie przeprowadzona na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową. Podano im 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0,9 mg trans-resweratrolu. Już po 60 min od spożycia zaobserwowano wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne.
Według naukowców resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dietozależnym – otyłości (resweratrol stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych) i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym, m.in. cukrzycy. Ponadto odgrywa ważną rolę nie tylko w zapobieganiu, lecz także w terapii nowotworów (zwiększa efektywność chemioterapii). W przypadku nowotworów już istniejących, może nawet hamować ich rozprzestrzenianie się i tworzenie przerzutów. Badacze przekonują także, że ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych, m.in. choroby Alzheimera, a także może zapobiegać osteoporozie.