Strona 13
Zespół X lub zespół metaboliczny występuje na wskutek przewlekłego spożywania węglowodanów w połączeniu z tłuszczami trans, tłuszczami omega-6 i w pewnym stopniu z nadmiarem tłuszczów omega-9.
Strona od 37 - 39
Schemat zmniejszania stanu zapalnego i gojenia ran w celu leczenia objawów to proces, który prawdopodobnie nastąpi w przyszłości. Dodawanie tłuszczów omega-3(EPA), GLA, witaminę D, glutation zwiększają podaż składników odżywczych. Kurkuma skutecznie pomaga w zapaleniach, a użycie roślin takich jak ekstrakt z kory, z lukrecji, wyciąg z aloesu oraz substancję takie jak L-glutamina pomagają w gojeniu się uszkodzeń. Bogate w prolinę polipeptydy może mieć ogromne korzyści w przywróceniu zdrowia układowi pokarmowemu i odpornościowemu w tym samym czasie. Ciekawostką jest to, że czasami inne problemy mogą być wywoływane przez gluten. Kazeina jest jednym z najczęstszych czynników wrażliwości na gluten.
Wśród najpowszechniejszych, potencjalnie wzajemnych reagujących są
** kazeina
** owies, żyto, orkisz,
** drożdże
** kawa
** czekolada
Dodatkowo powodować problemy mogą także:
** kukurydza,
** pszenica,
** sorgo,
** proso,
** komosa ryżowa,
** amarant,
** tapioka,
** ryż,
** ziemniaki
!! Długotrwałe przechowywanie ziaren zbóż zawierających gluten prowadzi do zanieczyszczeń enterotoksyną !!
Strona 43
Diety eliminacyjne mogą być skuteczne do niszczenia np. wrażliwości na gluten, lecz muszą być ściśle przestrzegane przez co najmniej 6-8 miesięcy.
Strona 44
Zawartość owsa wciąż sprawia podejrzenie o problemy związane z reakcją krzyżową, nawet jeśli są sprzedawane jako produkty bezglutenowe. To samo możemy powiedzieć o produktach zawierających kukurydzę i skrobię kukurydzianą. Mąka gryczana i sojowa są prawie zawsze zanieczyszczone glutenem z powodu metod ich przetwarzania i przechowywania.
Strona 56-57
Witamina B1, cynk, witamina C są potrzebne do produkcji kwasu solnego. Właściwa produkcja kwasu chlorowodorowego jest kluczem do procesu trawienia. Więc trzeba żuć, żuć i jeszcze raz żuć każdy kęs!
Strona 60
Przyjmowanie soli żółciowych przy każdym posiłku zawierającym tłuszcz jest koniecznością przy braku prawidłowego funkcjonowania pęcherzyka żółciowego., Ponadto należ zachować ostrożność, by nie rozwinąć niedoborów innych niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E i K.
Strona 61
Dla niektórych przyjmowanie kwasu solnego jako suplementu w czasie posiłku może być odpowiednie i konieczne przez pewien okres czasu, by żołądek mógł wznowić własną produkcję. Jeśli po posiłku odczuwasz wzdęcia, gazy lub pełność złota zasada mówi o rozpoczęciu od 1 kapsułki kwasu solnego przy posiłku.
Strona 66
Najskuteczniejszym i najtańszym sposobem na przywrócenie flory żołądkowo-jelitowej to dodanie surowych warzyw, a jeśli się toleruje mleko domowe to najlepsze są kefiry itp.
Strona 69
Z mięs ze zwierząt karmionych zbożem powinno usuwać się tłuszcz by było jak najchudsze i zrekompensować je dodatkowym tłuszczem omega-3.
Strona 92
Kiedy używamy suplementacji witaminą D, lepiej spożywać ją wraz z jej kofaktorami, czyli z witaminą A w jej naturalnym stanie np. wątroba, masło, olej z wątroby dorsza. Zalecane suplementy mogą wahać się od 1000jm do nawet 10 000jm. Żałosne wytyczne rządowe ustalone jako RDA(Zalecane Dzienne Spożycie) dla Amerykanów to skromne 400 IU. Dane współczesne oceniają, że dziennie spożycie jest zbliżone do 4000jm witaminy D! Nie obejmuje to ekspozycji na słońce, czy innego procesu takiej jak np. wrodzonej gęstości receptorów witaminy D. Większe ilości mogą być używane, gdy chcemy pozbyć się stanu niedoboru.
Strona 99
Gdy jemy wszystko, wówczas czasami trzeba nawet odczekać 2 lata zanim organizm pozbędzie się tłuszczów trans. Tego typu tłuszcze należy ZAWSZE wystrzegać się w 100% za wszelką cenę!
Strona 100
Nowoczesne źródła dietetyczne kwasów tłuszczowych w szczególności EPA i DHA obejmują dziko żyjące owoce morza szczególnie tych z zimnych wód jak łosoś, halibut, dorsz, śledź, makrela, sardynki. Jednak spożywane powinny być te wyłącznie karmione trawą niestety w dzisiejszych czasach trudno znaleźć ekologiczną żywność.
Strona 101
Bez względu na to, czy ktoś dokonuje zdrowych zmian w diecie czy nie prawdopodobnie prze jakiś czas będzie wymagać okresu suplementacji kwasami omega-3, EPA i DHA - z oleju ryb, lub z kryla antarktycznego w celu naprawienia niedoborów. Zwykle suplementy z kryla w połączeniu z niewielką ilością oleju z wątroby dorsza są najlepszymi źródłami. Również ilość cynku w tkankach i poziom selenu w diecie mogą złagodzić ryzyko toksyczności rtęci i jej zatrzymania. Inne bardzo ważne dodatki do suplementacji kwasów tłuszczowych to witamina E, CoQ10, selen, witamina D.
!! Jeśli kupujesz witaminę E jako suplement pamiętaj, by kupić tą w formie mieszanej tokoferolu w gamma tokoferol i tylko na bazie glicerynowej a nie na bazie oleju rzepakowego lub soi !!
Selen można łatwo pozyskać z żywności np. orzechy brazylijskie, czosnek, masło.
Standardowe kapsułki z oleju ryb zawierają około 180mg EPA i 120mg DHA. Jednak dawka rekomendowana przez dr Joseph'a Mercola obejmuje zażywanie 1 kapsułki na każde 10 funtów masy ciała, najlepiej w dwóch podzielonych dawkach. W formie płynnej to 1 łyżeczka oleju rybnego na każde 40 funtów masy ciała, odpowiednia dawka to około 2000mg/dzień. Badania w zakresie długowieczności człowieka stawiają bliżej 3000mg. W przypadku choroby czy poważniejszych zaburzeń nastroju u niektórych osób dawka może się wahać nawet to około 10 000mg kwasów tłuszczowych omega-3 lub więcej. W takich przypadkach lepiej zakupić suplement w postaci płynnej. Tradycyjna dieta Eskimosów zawiera co najmniej
14 000mg dziennie kwasów omega-3. Suplementacja jakiegokolwiek kwasu tłuszczowego powinna zawierać dodanie witaminy D, E, selen, a CoQ10 i kwas R-liponowy mogą stanowić dodatkową ochronę, jeśli są dostępne. Karotenoid znany jako astaksantyna wraz z naturalnie występującymi fosfolipidami może faktycznie poprawić stosowanie i ochronę EPA i DHA w mózgu i ciele lepiej niż zwykły olej rybi. Wskazane jest także, by większość ludzi rozważyła suplementację małymi ilościami np. olejem z nasion czarnej porzeczki, oleju z wiesiołka, by pokryć zapotrzebowanie i pozbyć się nierównowagi.
Optymalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 wydaje się wynosić około 1:1 i nie więcej niż 1:4.
Strona 114
Umiarkowane spożycie oliwy z oliwek i oleju sezamowego zawiera silny przeciwutleniacz sezaminę. Wykazano, że nadmierne ilości oliwy i innych olei roślinnych przeszkadza w używaniu kwasów omega-3 i wykazano, że zwiększają oporność na insulinę. W przeciwieństwie omega-3 są znane raczej jako te, które poprawiają stan wrażliwości na insulinę. Krótko- i średnio-łańcuchowe nasycone tłuszcze są znacznie bardziej prawdopodobnie , że będą używane jako energia przez Twoje ciało zamiast być przechowywane jako tłuszcz.
Strona 116
Aktualnie zaleca się nie więcej niż 3 do 4 części kwasów tłuszczowych omega-6 do jednej części omega-3. Kwasy omega-3 powinny stanowić co najmniej 0,5-1,5% całkowitego spożycia kalorii. Kwasy omega-6 nie więcej niż 2-3%. Jednak stosunek 1:1 są optymalne. Wśród najlepszych źródeł kwasów omega-3 znajdują się mięso karmione trawą, ryby, czy oleje z ryb, kryla. Olej z wątroby dorsza zawiera trochę kwasów omega-6 ale jest głównie źródłem witaminy A i D. Surowe, moczone i suszone orzechy i nasiona są bogatym źródłem omega-6. Potrzebujemy także pewnej postaci zwanej ALA, którą łatwo znaleźć w orzechach włoskich, oleju lnianym, a nawet w oleju rybim. Olej z nasion czarnej porzeczki i z wiesiołka to najlepsze źródło suplementacji GLA. Okresowa Suplementacja tymi olejami może być pożądana w przypadku niedoboru GLA z powodu upośledzonej aktywności delta-6 desaturazy objawiająca się egzemą, zaburzeniami skórnymi, równowagi hormonalnej, nastroju.
Strona 117
Wszystkie narządy wewnętrzna są w stanie rozwijać się na ketonach. Ludzkie serce woli ketony w rzeczywistości od jakiegokolwiek innego paliwa. Dowody wskazują, że stan zdrowej ketozy może pomóc w leczeniu nowotworów, ponieważ nie są one w stanie używać ketonów jako paliwa a muszą polegać głównie na glukozie.
Strona 118
Wolne kwasy tłuszczowe uwalniane do krwi przemieszczają się na białkach narządów, gdzie są rozpraszane przez błony komórkowe i przenoszone do mitochondriów w celu utleniania-spalania. Transport przez błonę odbywa się za pomocą karnityny - występującą w czerwonym mięsie.
Strona 120
Ketony początkowo mogą być wydalane jako odpadki. Potrzeba czasu, by organizm przystosował się do tej zmiany, u młodych ludzi jest to 3 tygodnie, u osób starszych od miesiąca do nawet sześciu tygodni. Należy pić dużo wody, by jak najwięcej ketonów mogło zostać wydalonych wraz z moczem niż jak w przypadku oddechu czy przez skórę. Dodanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny może pomóc w alkalizacji i pomóc przy problemach z drożdżakami. Uzupełnienie diety o L-karnitynę 2,5g dziennie może pomóc zminimalizować dyskomfort, zmaksymalizować energię i ułatwić przejście do korzystania z tłuszczy jako głównego źródła energii.
Dodatkowa dawka lipazy trzustkowej może pomóc w ułatwieniu trawienia i stosowania tłuszczów. Ważne jest, by nie nadużywać białka w organizmie, bo może zostać przekształcone w cukier i w ten sposób spowolnić lub nawet odwrócić stan ketozy.
Strona 127
Unikanie żywności na bazie cukru i skrobi prócz serów, kwaśnej śmietany, marynowanych czy sfermentowanych potraw i octu jest niezbędne by uzyskać kontrolę nad candidą.
Strona 144
Białko - wartość może wynieść zaledwie 44-56g na dzień. Inna metoda to wyliczenie max 0,8g na kg mc. Aktywne osoby będą potrzebować około 10g więcej. Elitarni sportowcy i kulturyści będą potrzebować nawet 1,5g na kg mc. Kobiety w ciąży, dzieci, nastolatki nie powinni ograniczać spożycia białka.
Strona 155
Co najmniej 70% Twojego zdrowia zależy od diety. Pozostałe 30 to Suplementacja, redukcja stresu oraz ćwiczenia. Ten ostatni czynnik to pomocny składnik to zdrowej utraty wagi. Kluczem jest jakość ćwiczeń, a nie ilość. Wystarczy tu wspomnieć o tym, że krótkie intensywne wysiłku beztlenowego są zasadniczo lepsze.
Strona 160
Więc co robić? Pierw ogranicz ćwiczenia do nie więcej niż 20 minut i skup się na krótkich intensywnych okresach wysiłku anaerobowego, przeplatanego z okresami o niskiej aktywności. Mam na myśli tu sprint, jazda na rowerze, wioślarstwo, maszyny eliptyczne. Można to wykonać za pomocą kettlebell, hantli i innych ćwiczeń. Każda grupa mięśniowa uzyska wystarczającą zdolność do rekrutacji neuronów i osiągnie najwyższy poziom wysiłku. Może to zająć Ci nie więcej niż 10-15 minut. Sprint możesz wykonywać 4-5 zestawów po minutę każdy co pozwala sercu wrócić na moment do swojego rytmu. Ćwiczenia zwiększają pojemność serca i puls. Zmiana rutyny i rodzaju ćwiczeń pozwoli Ci zwiększyć osiągi, nie pozwól by Twoje ciało przyzwyczaiło się do jednej rutyny. Mięśnie lepiej się czują, gdy pracują w grupie niż jak w izolacji. Ćwicząc krótko ale intensywnie pozwalasz na skuteczniejsze przechowywanie źródeł węglowodanów jako glikogen co zwiększa rozmiar i definicję mięśni. Stajesz się o wiele bardziej efektywny w korzystaniu z zapasów glikogenu. Zwiększona siła mięśni, stymulowana przez hormon wzrostu zwiększa liczbę mitochondriów w ciele, stajesz się chudą, spalającą tłuszcz maszyną! Zwiększona pojemność płuc prawdopodobnie przyczynia się również z zwiększeniem długości życia.
Strona 162
Regularnie przyjmuj suplement B-complex. Witaminy z grupy B pomagają w poprawie metabolizmu węglowodanów. Witamina B1, a zwłaszcza jej rozpuszczalne w tłuszczach pochodne allytiaminy i benofotiaminy może pomóc w obniżeniu glikacji. Bezpieczna dawka to 100-250mg na dzień.
Strona 163
L-karnityna ( nie myl z L-karnozyną) to czwartorzędowy związek amonowy pochodny aminokwasu, a nie aminokwas. Jest niezbędny do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Może skrócić czas spalania cukru na spalanie tłuszczy u osób opornych. Pomocna dawka to 2 000 - 2 500mg dziennie
Acetylo-L-karnityna rozpuszczalna jest w tłuszczach i pomaga w podsycaniu mózgu niż zwykła L-karnityna. W połączeniu z kwasem R-lipinowym ma działanie odwracające neuropatię. Dawka od 500 do 2 000g dziennie może przynieść korzystne wyniki.
Chrom to minerał niezbędny do normalizacji metabolizmu glukozy i jest często niedostateczny. Dawka 200 do 400 mcg dziennie chromu przeważnie wystarcza.
Kwas R-liponowy działa jako przeciwutleniacz, rozpuszczalny zarówno w tłuszczach jak i w wodzie. Może zapobiegać glikacji i może poprawić metabolizm cukru we krwi. Niektórzy ludzie mogą potrzebować go w dawce od 50 do 250mg dziennie lub więcej.
Pirodyksamina to unikalna forma witaminy B6, która zakłóca toksyczne reakcje glikacji. Jedna z najsilniejszych naturalnych substancji hamujących tworzenie się AGE. Dawka od 50 do 100mg były stosowane w badaniach, które dawały korzystne efekty.
Strona 164
CoQ10 w postaci ubichinolu wspomaga funkcjonowanie mitochondriów, rozpuszcza się w tłuszczach i może poprawić wykorzystanie tlenu i energii. Typowa dawka to 50-300mg
Olej rybi omega-3 lub olej z kryla antarktycznego ma coś do zaoferowania dla każdego z nas. Ta substancja łagodzi a nawet eliminuje głód węglowodanowy i może zwiększyć wrażliwość na insulinę a także pomóc w ograniczeniu stanu zapalnego, poprawić nastrój.
L-glutamina - aminokwas. Może natychmiast powstrzymać apetyt na słodycze, skrobię i alkohol. Jest to również #1 dla enterocytów, komórek wyścielających jelito cienkie i pomóc w regeneracji błony śluzowej przewodu pokarmowego. Zwykle występuje w kapsułkach w dawce 500mg i należ przyjmować go na pusty żołądek, by uzyskać lepszy efekt. Lecz lepiej zacząć od mniejszych dawek i zwiększać w razie potrzeb.
UWAGA: powstrzymaj się od używania L-glutaminy jeśli wiesz, że masz raka, ponieważ może ona służyć do napędzania pewnych rodzai guza
Strona 165
Wyeliminuj kofeinę i inne środki pobudzające. Używki w pewnym stopniu pobudzają problemy z poziomem cukru we krwi i wyczerpują dwa ważne neuroprzekaźniki: serotoninę i norepinefrynę.
Strona 166
Spróbuj dodać lipazę trzustkową na pusty żołądek. niedobory lipazy są powszechne u osób które mają problemy z zarządzaniem poziomem cukru we krwi a suplementacja lipazą może poprawić zdolność trawienia i używania tłuszczu zamiast cukru jako paliwo!
(Lipaza trzustkowa znajduje się zwykle jako część kompleksu enzymów trzustkowych)
Strona 167
Zadbaj o sen. Wykazano, że brak snu jest skorelowany ze zmniejszoną wrażliwością na insulinę i niechcianym przyrostem ciała i innymi problemami.
Postaraj się spać 6-8h. Do tego ćwicz codziennie lub od 3 do 5 razy w tygodniu. Wykazano, że trening siłowy poprawia wrażliwość na insulinę. Posiłek bezpośrednio po wysiłku zawierający węglowodany może również pomóc spalić tłuszcz.
Strona 170
Fruktoza ma od 20 do 30 razy więcej glikacji( to jest uszkodzeń) niż glukoza
Strona 171
Im niższa zawartość cukru i skrobi w naszych warzywach, tym lepiej!
Strona 176
Agawa jest znacznie bogatsza w niszczącą fruktozę i potencjalnie gorsza niż syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy zawiera około 55% fruktozy, natomiast agawa ma jej od 70 do 90%!
Strona 210
Badania na całym świecie wykazały, że osoby długowieczne mają następujące cechy:
** niski poziom insuliny na czczo
** niski poziom glukozy na czczo
** niski poziom leptyny
** niski poziom trójglicerydów
** niski % tkanki tłuszczowej
** niższą temperaturę ciała
** zmniejszony poziom tarczycy
Strona 213
Istnieją także pewne badania, które wykazują korzyści zdrowotne dotyczące diet z ograniczonymi kaloriami. Badanie prowadzone przez Rosedale i pracowników w Journal od Applied Research wykazało, że dieta bogata w tłuszcz(nieograniczona ilość), odpowiednia ilość białka(50-80g dziennie) i bardzo niska podaż węglowodanów z dodatkiem suplementacji witaminowej i mineralnej
(łącznie około 2 000mg L-karnityny, 400mg kwasu ALA, 100mg CoQ10, 1 łyżka oleju z wątroby dorsza dziennie) doprowadziło do poprawy czynników związanych z procesem starzenia się. Pacjentom kazano jeść, wtedy kiedy byli głodni.
Strona 214
Homocysteina zwiększa Twoją podatność na choroby!
Strona 215
Postępuj zgodnie z prostymi, najbardziej podstawowymi wskazówkami opisanymi tu, jak jeść optymalnie i czuć satysfakcję, żyć zdrowiej i dłużej i zaoszczędzić trochę pieniędzy! Podstawowa wytyczna do zapamiętania: ogranicz lub wyeliminuj cukier i skrobię(najlepiej całkowicie wyeliminuj gluten), utrzymuj spożycie białka w odpowiedniej ilości(44-56g dziennie, lub 0,8g na kg mc.), spożywaj jak najwięcej włóknistych, ''nadziemnych'' warzyw i ziół i jedz tyle tłuszczu by zaspokoić apetyt. Najważniejsze jest to, że tłuszcz nie jest wrogiem, a przy braku węglowodanów, przy odpowiedniej dawce białka może prowadzić do bardziej satysfakcjonującego dłuższego i zdrowszego życia.
Strona 218
Jak dotąd, najlepiej sprawdzonym, najbardziej opłacalnym i najłatwiejszym w użyciu narzędziem do odwrócenia oznak starzenia się i rozszerzenia długości życia jest minimalizacja insuliny poprzez zminimalizowanie insulino-prowokujących pokarmów.
Strona 230
Mózg wykorzystuje ketony w stanie ketozy. Stosowanie ketonów jest powszechne u noworodków karmiących przez matkę mlekiem bogate w tłuszcz. Przejście w ''uzależnienie'' od glukozy następuje dopiero gdy węglowodany zostają wprowadzone do diety dziecka.
Strona 231
Ciało preferencyjnie spala nadmiar cukru, kiedy jest obecny, głównie po to, by pozbyć się tej szkodliwej substancji jak najszybciej. Zapasy węglowodanów w postaci glikogenu są ZAWSZE dostępne. Nikt nie musi spożywać węglowodanów, by glukoza była dostępna dla mózgu.
Strona 232
Az 10% ludzkiej wielkości mózgu zostało utracone w wyniku zmniejszenia ilości kwasów EPA i DHA i zwiększonego spożycia przetworzonej żywności.
Strona 233
Olej z ryb jest zdecydowanie preferowanym olejem niż te lniane, ponieważ wiadomo, że wielu osobom mającym problem z uczeniem się czy mającym zaburzenia umysłowe brakuje enzymu-6 desaturazy koniecznego do wytworzenia EPA i DHA z formy omega-3 w warzywach.
Strona 234
Nadkonsupmcja olejów roślinnych takich jak soja, rzepak, te które są uwodornione( olej szafranowy, słonecznikowy, kukurydziany, z nasion bawełny-wyjątkowo bogaty w prozapalne omega-6, i ten olej z pożywienia; margaryna, tłuszcze roślinne, uwodornione tłuszcze trans, a nawet nadmiar oliwy z oliwek nadmiar kwasów omega-9) może zakłócić kwasy omega-3. Te oleje roślinne mogą zaostrzać oporność na insulinę, prowadząc do otyłości, miażdżycy, i innych stanów. Gdy są nadmiernie przetworzone lub zjełczałe mogą powodować mutagenne zmiany co prowadzić może do nowotworów. Z wyjątkiem oliwy z oliwek, która jest odpowiednia do sałatek, warzyw gotowanych na parze. Uwodornione i częściowo uwodornione tłuszcze NIGDY nie powinny być spożywane/używane. Nie dajcie się zwieść o fast foodach itp.
Strona od 241 - 242
Regularne spożycie podjęzykowe witaminy B12 może być pomocne u osób z zaburzeniami trawienia. Nie ma toksyczności związanej z tą witaminą w jakiejkolwiek dawce. Niedobór B12 jest coraz bardziej powszechny, nawet wśród jedzących mięso. A taka regularna suplementacja jest dobra i niedroga. Niedawno rozpoznany czynnik ADHD to niedobór jodu. Proces przywracania prawidłowego poziomu jodu u niektórych osób może zająć kilka miesięcy a nawet lat. Niewłaściwe, wysokie dawki mogą dać reakcje detoksykacji, ponieważ jod wypiera toksyczne halogeny i metale ciężkie takie jak rtęć, glin, arsen. Bardzo ważne jest ostrożne i stopniowe zwiększanie dawki jodu. Należy zauważyć, że nawet niewłaściwa suplementacja jodem może pogorszyć/przyspieszyć niszczenie gruczołów z rozpoznaną chorobą autoimmunologiczną tarczycy(Hashimoto). Ważne jest zbadanie przed suplementacją pod kątem przeciwciał. Osoby które stosują suplementację jodem dobre jest także suplementowanie się magnezem, selenem, witaminą E, A i D,kompleksem witamin B oraz C wraz z solą morską i kwasami tłuszczowymi które są niezbędne do prawidłowego wchłaniania. Można wziąć pod uwagę także wodorosty, kelpy czy owoce morza,, które także są wspaniałym źródłem jodu a i być może tolerowana przez większość ludzi.
UWAGA: Jod jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu i stosowania cholesterolu w diecie. Dlatego diety o wyższej zawartości cholesterolu wymagają nieco więcej jodu.
Strona 248
Zidentyfikowano ponad 70 pierwiastków śladowych, choć niewiele z nich uznaje się za niezbędne dla zdrowia. Wśród tych źródeł pierwiastków o szerokim spektrum potrzebnych do optymalnego zdrowia są owoce morza pochodzenia oceanicznego, nierafinowana, bogata w minerały celtycka lub himalajska sól morska. Proszę unikać stosowania koloidalnych minerałów, zawierają one niebezpieczne poziomy glinu i toksycznych metali ciężkich. Pomocne jest spożywanie organicznych warzyw, chociaż ich skład mineralny zależy od składu gleby. Minerały najlepiej są wchłanialne i wykorzystywane ze źródeł zwierzęcych lub owoców morza poprzez jonizację kwasem chlorowodorowymi naturalną chelatację aminokwasów. Potrzebne są odpowiednie ilości kwasu solnego, oprócz tłuszczy w diecie i składników rozpuszczalnych w tłuszczach, by ułatwić ich wchłanianie. Wśród minerałów śladowych niedobór cynku jest najczęściej związany z trudnościami w uczeniu się, ADD/ADHD, zaburzeniami poznawczymi, chwiejnością emocjonalną, zaburzeniami odżywiania. Cynk ma kluczowe znaczenie dla odporności i zdrowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego i jest niewystarczającą dawką u osób chorych na depresję. Spożycie znacznych ilości soli, tak samo jak dużej ilości roślin strączkowych(ze względu na kwas fitynowy) powoduje niedobór cynku.
Strona 249
Konieczna może być suplementacją siarczanem cynku w roztworze lub ultra-biologicznie dostępnym jonowym cynku, czy zwiększone spożycie żywności bogatej w cynk w połączeniu z innymi kofaktorami i składnikami odżywczymi, które mogą poprawić objawy niedoboru czy ADD/ADHD. Tabletki/kapsułki są mniej wchłanialne przez osoby, które są niedorozwinięte. Uważaj też, by nie przesadzić z ilością miedzi przez przyjmowanie suplementów cynku z dodatkami miedzi. Jeśli masz niedobór cynku to lepiej przyjmować jest cynk jako izolowany suplement. Należy również zauważyć, że tak jak każdy niedobór w organizmie przyciąga toksyczne pierwiastki. W przypadku niedoboru cynku oznacza to, że kadm i rtęć, które dążą do zastąpienia cynku jest bardzo poważnym problemem. Cynk i miedź to dwa minerały, które działają razem, ale wymagają pewnych proporcji, by działać optymalnie w ludzkim organizmie. Cynku musi być w stosunku do miedzi 8:1 albo 12:1. Kiedy dieta jest niewystarczającą w cynk, lub gdy organizm traci duże ilość cynku przez stres, może to potroić szybkość wydalania z organizmu w przypadku diet bogatych w kwas fitynowy. Może to spowodować toksyczność miedzi, która przejawia objawy niedobory cynku. Suplementacja cynkiem może być konieczna gdy stres czy obecność inhibitorów w diecie były obecne dłuższy czas. Monometionina cynku jest dostępna w postaci tabletek jest to jedna z korzystniejszych form niż inne. Chociaż formy jonowe i siarczan w roztworze ciekłym są znacznie lepsze pod względem biodostępności czy wchłaniania. Ciekłe postaci jonowe bez dodatku miedzi najlepiej stosować w stanach wyraźnie niedoborowych. Dawki bezpieczne dla cynku wynoszą 50mg dla form o wysokiej biodostępności i 100mg dla form o niskiej biodostępności. Cynk jonowy wskazuje skuteczność przy niższych dawkach dziennych. Chociaż ZDS dla tego składnika są znacznie niższe bo 15mg dla mężczyzn i 12mg dla kobiet to mogą być czasami znacznie wyższe dawki potrzebne przez pewien czas leczenia niedoboru czy stanów. Osoby z pirolurią mogą wymagać znacznie wyższych dawek. Średnie spożycie w czasie paleolitu wynosiło około 50mg.
UWAGA: Toksyczność cynku występuje rzadko, osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej mogą być w szczególności narażone na niedobór cynku.
Strona 256
Jod wymaga kofaktorów takich jak complex-B, witaminy C, magnezu, witaminy E, selenu, pierwiastków o szerokim spektrum działania(np. sól morska) i niezbędnych kwasów tłuszczowych by wchłonąć je do tkanek. Ważne jest by poziomy tych tkanek były zdrowe jeszcze przed suplementacja jodu u osób z nieautoimmunologiczną chorobą tarczycy.
Strona 258
Przyjmowanie nadmiernych ilości jodu może prowadzić do objawów detoksykacji, ponieważ te flurowce są wypierane. Ważne jest by suplementować jod z głową i najlepiej pod okiem doświadczonego lekarza. Nieoczyszczona sól morska która nie jest jodowana jest także ubogim źródłem jodu choć bardzo pomocna przy stosowaniu jodu przez organizm. Dla najlepszych źródeł uzupełniania jod o wyższej sile należą jodek i roztwór Lugola. Potrzeba od 3 do 6 miesięcy sumiennej suplementacji jodem, by osiągnąć pełną nadwyżkę jodu w całym organizmie.
Strona 298
Antyglikujące składniki odżywcze mogą dodatkowo spowolnić degeneracyjne spustoszenie glukozy w diecie. Odwołuje się tu także do niesłodzonych jakościowych zielonych napojów jako sposobu na odkażanie i dostarczanie detoksu czy alkalizującego pożywania w przypadku niedoboru składników odżywczych.
Strona 317
Sterynian magnezu i kwas stearynowy są niepotrzebnymi dodatkami a większość źródeł zawiera tłuszcze trans. Badania w University od Texas Health Science Center & East College University of Medicine ujawniają, że te substancje pomocnicze powodują szybki upadek funkcji błony komórkowej T i śmierć komórki. Według innego badania wiemy, że komórki były naświetlane przez kwas stearynowy i kwas palmitynowy a po 24h nastąpiła utrata składników odżywczych przez komórki. Śmierć komórek była wywołana przez kwas stearynowy i palmitynowy. Te substancje hamują rozpuszczanie się składników odżywczych. Kwas stearynowy może powodować problemy z wchłanianiem pokarmu u osób z zaburzonym układem trawiennym. Sterynian magnezu i kwas stearynowy również stanowią problem, ponieważ dostarczanie składnika aktywnego może być znacznie dłużej niż optymalnie. To zjawisko nie tylko pogarsza wchłanianie ale i w niektórych przypadkach może być szkodliwe dla wątroby. Autorzy innego badania zauważyli, że dodanie palmitynianu lub steaarynianu do hodowanych komórek doprowadziło do aktywacji śmierci podobnej do apoptozy. Te dwie substancje spowodowały, że komórki serca i inne typy komórek uległy zaprogramowanej śmierci komórkowej(Sparagna i hickson-Bick 1999). Inny dodatek budzący niepokój to dwutlenek tytanu, który ''szybko uszkadza neurony przy niskich stężeniach''(Long & WSP.2007). Również dwutlenek tytanu został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako czynnik rakotwórczy 2B(2006). Substancja ta jest w balsamach i kosmetykach. Ponadto jest silnie powiązana z warunkami autoimmunologicznymi(Klinghardt, 2008). Uzupełniające źródła bez zawartości stearynianu magnezu, kwasu stearynowego, dwutlenku tytanu mogą poprawić biodostępność witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Strona 319
Złożona witamina C: upewnij się, że ta witamina jest złożona z innymi kofaktorami (bioflawonoidami). Sam kwas askorbinowy może prowadzić do wyczerpania innych czynników, które ostatecznie będą mogły doprowadzić do nie prawidłowego stosowania kwasu askorbinowego i mogą faktycznie powodować niedobór witaminy C!
Użytkownik aniajlover edytował ten post Ponad rok temu