Czołem. Chciałbym zacząć (może to złe określenie, gdyż z treningiem miałem do czynienia już kiedyś - ale obecnie koło roku nie robiłem nic, główny powód to studia i brak czasu...) ćwiczyć, co ważne w domu. Posiadam sprzęt - ławka, hantle, sztanga, obciążenie, drążek, niestety nie posiadam stojaków. Zdecydowałem się na plan góra/dół, który wygląda następująco:
GÓRA 1 - 2x w tygodniu
- Wyciskanie hantli stojąc 4x10
- Wiosłowanie sztangą podchwytem 4x10
- Wyciskanie hantli leżąc 4x10
- Wiosłowanie hantlem 3x12
- Rozpiętki 3x12
- Wznosy bokiem 3x12
- Uginanie przedramion ze sztangą 3x12
- Prostowanie przedramienia w opadzie z hantlem 3x12
DÓŁ - 1x w tygodniu
- Martwy rumuński 5x8
- Przysiad bułgarski 4x10
- Glute bridge 4x10
- Reverse hyper alternative 3x max
- Łydki - wspięcie na palce obunóż + jednonóż - IZOMETRIA 5x
Mam jeszcze ułożony plan góry bazujący na ćwiczeniach z masą własnego ciała, który będę przeplatał z treningiem GÓRY z obciążeniem.
Rozciąganie po każdym treningu 20-30 sekund na pozycje + 1x w tygodniu dłuższe rozciąganie/mobility połączone z rolowaniem. Jakimś klocem strasznym nie jestem więc powinno na początek być okej.
Co do brzucha, po treningu góry wrzucam 2 ćwiczenia na koniec treningu, staram się dobierać ćwiczenia tak aby brzuch był trenowany w tygodniu w każdym rodzaju pracy (ekscentryczna, izometryczna, koncentryczna).
To tyle, prosiłbym o ocenę tych planów, ewentualne wskazówki. Z GÓRY DZIĘKI, POZDRO!
Góra dół w domu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Plan z masą własnego ciała natomiast wygląda tak
(Rozgrzewka przed podciąganiami - australijskie nachwyt + podchwyt)
Podciąganie szerokim nachwytem z gumą 3
Podciąganie klasycznym nachwytem - negatywy
Podciąganie wąskim podchwytem z gumą
(Rozgrzewka przed pompkami - na kolanach)
Pompki wąskie
Pompki klasyczne
Pompki Pike
Pompki 3/4 ruchu na dopomopowanie
Pompki odwrotne na triceps
WSZYSTKO W 3 SERIACH
Co jeszcze...generalnie sprawa z treningiem góry wygląda tak - 3X góra w tygodniu, dlaczego? Ponieważ w zależności od tygodnia treningów z obciążeniem górnych partii będzie 1 lub 2. Dół zaś trenowany jest tylko z obciążeniem. Wiadomo że z czasem wrzucę 1 trening dołu jeszcze dodatkowo - obecnie mam 2 dni wolnego od ćwiczeń czy też rozciągania.
Ogólne rozciąganie wykonuję 1x w tygodniu jest ono obszerne - rozciągam górę i dół. Dodatkowo roluję te struktury które są nadmiernie poprzykurczane aby je dodatkowo rozluźnić przed rozciąganiem.
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Jeśli długo nie ćwiczyłeś lepiej dla rozruszania się i przyzwyczajenia do wysiłku proponowałabym Ci jakieś proste FBW. A za parę miesięcy to góra/dół.. Co do planu może być. Rozciąganie też ok. Brzuch też spoko
Natomiast tak. Skoro masz ten plan z wykorzystaniem masy ciała, zacznij od niego. Nie od góra/dół tylko od tego. 3x w tygodniu. Plan wydaje mi się ok, choć ja na tych planach kalistenicznych za wiele się nie znam
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
kiedy ćwiczyłem były to tylko treningi FBW, dlatego chcę ruszyć z czymś nowym Na chwilę obecną chciałbym łączyć 2 typy treningów, myślę że każdy z nich wiąże się z jakimiś profitami dlatego chcę je łączyć