Zapotrzebowanie na białko w diecie osoby trenującej powinno być uzależnione od intensywności, długości aktywności fizycznej, periodyzacji treningu, sezonu sportowego (okres przygotowawczy, startowy lub przejściowy). Dostarczenie odpowiedniej ilość białka zapewnia substraty potrzebne do syntezy białek mięśniowych, strukturalnych, a także dla układu kostnego i ścięgien. Masa mięśniowa w organizmie człowieka ulega ciągłym przemianom, regulowana jest przez procesy syntezy masy mięśniowej (MPS) i rozpadu (MPB). Na pobudzenie MPS wpływa kilka czynników, m.in. aktywność fizyczna oraz spożywany posiłek. Badania pokazały, że wprowadzenie aktywności fizycznej przed spożyciem posiłku wpływa korzystnie na syntezę masy mięśniowej, wydłużając czas trwania wrażliwości anabolicznej białka nawet do 24 godzin po zakończonym treningu.
www.fabrykasily.pl/diety/zapotrzebowanie-na-bialko-u-osob-aktywnych