Od tysięcy lat napoje alkoholowe są immanentną częścią każdej kultury. Jeszcze przed tym, jak zaczęliśmy pić je przez słomkę i nazywać drinkami, fermentowane napoje alkoholowe były znane w wielu społecznościach plemiennych na całym świecie. Najwcześniejsze dowody spożycia alkoholu sięgają starożytnego Egiptu i Chin, gdzie był on produkowany nawet 7000 lat przed naszą erą. Dzisiaj jest często kluczowym elementem każdej dużej imprezy, co zawdzięcza swoim właściwościom odprężającym. Jednak wiele źródeł podaje, że jego bezpośrednie spożycie może mieć też pozytywny wydźwięk na nasze zdrowie. Oczywiście tylko kiedy alkohol jest pity z umiarem, ponieważ nadmiar ma wręcz przeciwne skutki. Jest to opinia tak ugruntowana w środowisku naukowym, że nawet idąc do lekarza usłyszymy rekomendację, żeby raz na jakiś czas wypić kieliszek alkoholu, najlepiej wina. Jednak najnowsze postępy naukowe kwestionują to przekonanie, zmuszając nas do głębokich przemyśleń dotyczących naszego zdrowia.
www.fabrykasily.pl/porady/alkohol-z-umiarem-jednak-niezdrowy