Izolaty białek serwatki należą do jednych z najlepszych źródeł pełnowartościowych protein w diecie każdego sportowca. Przewagą tego typu odżywek nad innymi białkami jest bardzo wysokie stężenie białka w 100 gramach produktu, brak zanieczyszczeń oraz laktozy (cukier mleczny, z którego trawieniem wiele osób miewa problemy). Biorąc pod uwagę bardzo szybką przyswajalność i uwalnianie do krwiobiegu, jest to najlepsza odżywka do stosowania w ciągu dnia oraz zaraz po treningu. Izolaty białek serwatki charakteryzują się także idealnym aminogramem, który gwarantuje, że każda porcja odżywki dostarcza odpowiednio zbilansowanej ilości aminokwasów. Uzupełniają dietę w pełnowartościowe proteiny, przyczyniają się do rozrostu beztłuszczowej masy mięśniowej oraz przyśpieszają proces regeneracji potreningowej. Standardowa zawartość białka w tego typu produktach waha się od 85% w górę. Warto podkreślić, że śladowa ilość węglowodanów i tłuszczy przekłada się na o wiele mniej intensywny smak w porównaniu np. do koncentratu białek serwatki. Rozpuszczalność natomiast zazwyczaj jest niemal natychmiastowa (duże znaczenie ma zastosowany surowiec). Wybierając odżywkę dla siebie, warto zwracać uwagę na renomę producenta, pochodzenie wykorzystanego WPI oraz realną zawartość procentową białka w preparacie. Niestety zdarza się, że ilość białka jest niższa niż w normalnym izolacie (warto sprawdzać etykiety). Proponowane w zestawieniu odżywki na bazie izolatu białek serwatki (WPI) należą do najlepszych na rynku – ze spokojnym sumieniem można je polecić każdemu.
www.fabrykasily.pl/suplementy/ranking-5-najlepszych-izolatow-bialkowych