spanie po treningu-trudnosci z zasypianiem i wyspaniem
Napisano Ponad rok temu
od jakiegos czasu zwiekszylem intensywnosc treningowa,wsumie czesciej chodze na treningi -3x w tyg..
i zaczely sie moje problemy z zasypianiem i wyspaniem..
staram sie konczyc trenigi max 20-20.30..a chodze spac ca 22.30-23.00
zdarza mi sie ze sie w nocy spocony buzde,albo przebudze i zasnac nie moge juz pöznie a jest dopiero 2-3 nad ranem..
tragedia bo chodze pöl dnia albo i caly jak zombie...
jezeli ktos z was ma podobny problem,jak go ogarnia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam to samo i wlasnie glöwnie po interwalach albo mocnieszych cardio sesjach albo ostatnio po mocnych trenigach sz w..
albo zasnac nie moge..albo w nocy sie budze nakrecony jak w poludnie i 2 godz min nie moge zasnac..i poty mnie po mocnych trenigach w nocy tez oblewajatak ze musze zmienic 1-2 raz podkoszulek..
no to chociasz wiem ze nie jestem jedyny..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
latwo powiedziec,sie wyciszyc,o dziwo mi zaczyna sie "fim"wlanczac..nawet nieraz sparingi przerabiam w glowie na nowo,albo rzeczy z przed 5 lat..
i z ta temperatura to ledwo sie poloze na noc,a juz mi sie cieplo robi i wlancza evtl pocenie..
nieche brac specifiköw na sen,bo bez tego znöw pozniej nie zasne..
ale im mocniejsze treningi tym gorsze spanie..
kiedys ,jak bylem mlodszy to spalem jak baby po mocnych treningach..
Napisano Ponad rok temu
następuje wystrzał serotoniny - działa odwrotnie do melatoniny która odpowiada za senność i jakość snu (szyszynka zaczyna produkować melatoninę normalnie koło 20) wiec jak trenujesz wieczorem to efektu możesz się domyśleć.
adrenalina i noradrenalina - powoduje uczucie "stresu", i rozkręca organizm (np. serce mocniej pracuje) - też nie pomaga w zasypianiu.
dodatkowo przy długim (>45min) i średnim wysiłku (na poziomie WB2) może wystąpić też - euforia biegacza [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
powoduje wzrost albo: endorfin albo fenyloetyloaminy (PEA) [cos jak anfetamina], albo anandamidu (coś jak THC) - też nie rokuje dobrze
Z praktycznych rzeczy kup sobie melatoninę w aptece - u nas to jest lek, ale w np.UK jest to suplement (na allegro dzięki temu są tańsze odpowiedniki niż te w aptece)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
teraz przeczytajac oczywiscie troche o melatoninie(50/50 brac lub nie)biore nieraz 1,25 mg..1 dzien dziala zawsze super
2 tak sobie,a 3 to sie przebudzam..wiec stosuje tak max 2-3 x w tyg..ale troche pomaga
Napisano Ponad rok temu
Może dobrym pomysłem było by branie melatoniny przez miesiąc tak 3mg codziennie o tej 22:00, tak aby organizm się przyzwyczaił i potem przez kolejny m-c 1,5 i potem 0,75 kolejny - ja przynajmniej coś w podobnie robiłem jak miałem problemy ze zasypianiem i nawet pomogło. Ogólnie dobrze by było jakby się Twój organizm dzięki temu przyzwyczaił do tego że czy się siedzi czy się robi spać o 23 trzeba i już.
A i weź pod uwagę że KOMPLETNIE NIE WIEM O CZYM PISZĘ, ot wymianiem się doświadczeniem.
Napisano Ponad rok temu
- jeśli kończysz trening sparingami lub ostrą siłką to dołóż jeszcze 10-15 minut bardzo lekkiego wysiłku w stylu rozciąganie, trucht, rower
- łyknij przed snem trochę świeżego powietrza
- nawodnij się porządnie
- białko z mlekiem - nie zimnym, a w temp. pokojowej
- bardzo ciepły/gorący prysznic lub kąpiel tuż przed łóżkiem (czyli drugi raz po tre)
Ogólnie mi też zawsze pomagało gapienie się w jakieś odmóżdżające seriale, tak, żeby dyńka nie musiała pracować. A teraz trenuję na rano i jest gites. Powodzenia, temat jest ciężki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdarzyło mi się to ostatnio, ale mam tendencje do rozwalania sobie rytmu dobowego i zrzucam na karb tego. Tak czy owak - pomyśl nad zrobieniem sobie "aptecznego" zestawu ZMA - który wychodzi taniej niż gotowe suplementy - i zażywaniu go przed snem. Może to autosugestia, ale mnie pomagało na regenerację i kiedy zażywałem wysypiałem się lepiej. Dochodzi oczywiście zupełny truizm - czy rozluźniasz się przed snem, czy nie jesteś cały czas w "gotowości bojowej", bo praca/rodzina/inne zmartwienia czekają na Ciebie z samego rana itd.
Z tego zna wywal b6 i będzie gucio zamula strasznie, po jakimś czasu ciężko może Ci się wstawać, z reszta pchaja ja juz do prawie każdego zwarcia żeby nas oglupic.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zaporowy Maraton, Bieszczady 20-21 wrzesień 2014
- Ponad rok temu
-
konflikt udowo panewkowy
- Ponad rok temu
-
Jaki masaż po treningu?
- Ponad rok temu
-
Skuteczność kwasu hialuronowego w iniekcjach dostawowych?
- Ponad rok temu
-
Rower: 26" vs 27,5" vs 29"
- Ponad rok temu
-
Poleci ktoś chirurga w Poznaniu?
- Ponad rok temu
-
Sakwy rowerowe
- Ponad rok temu
-
Triathlon - 1/4 iron man