Wielce Szanowny Kolego Akahige
na czym polega magiczność ustawy o broni i amunicji??!!
ano właśnie między innymi na tym, że jest w niej taka dziura jak te rewolwery czarnoprochowe....
ich przebijalność....miałem na myśli ewentualny sprzęt ochronny w postaci kamizelki....
czy ewentualnych osłon w terenie w razie wymiany ognia....myślałem, że mój skrót myślowy będzie w miarę czytelny.. tu rzeczywiście mój błąd...mogłem wyrazić się precyzyjnie....to kwestia amunicji ale jak pisał wyżej uczestnik dyskusji to kwestia amunicji, wypada nawet porównywać bo dzielą je lata świetlne..strzały z tej broni oczywiście, że są skuteczne jeśli bierzemy jedynie za pomiar skuteczności strzelania do człowiek na dystansie 0-3 metrów....chociaż ten dystans jest troszkę nieżyciowy....w takim dystansie nie zdążysz użyć już broni palnej przeciwko przeciętnie sprawnemu ruchowo człowiekowi, chyba że w zwarciu....
co do tego kieszonkowego Colta tu masz rację....nie każdy rewolwer czarnoprochowy to ciężki model kawaleryjski....
rzeczywiście uprościłem temat, aczkolwiek do lekkiego polimerowego Glocka to nie ma co porównywać...tu nie ma żadnej wątpliwości...wygoda użytkowania....nawet nowoczesny rewolwer ładuje sie mniej wygodnie niż pistolet...prawda?
wreszcie dlaczego "Dziki Zachód w Polandzie"???
od razu zaznaczę, ja nie jestem wrogiem dostępu do broni osobom cywilnym, które są psychicznie do tego dojrzałe,z jakiś określonych (zawodowych, czy osobisto-materialnych) powodów tej broni potrzebują, potrafią się bronią sprawnie, dojrzale i bezpiecznie posługiwać...ale to musi być określone prawem...tu się zgodzimy zapewne wszyscy...ja rozumiem, że działania niektórych Wydziałów Postępowań Administracyjnych Komend Wojewódzkich Policji są nieczytelne, nietransparentne, a niektóre decyzje sa zaprzeczeniem ustawy o Broni i Amunicji..ale od każdej decyzji można się odwołać...
ale wróćmy do tego "Dzikiego Zachodu"..
Szanowny Kolego Akahige...w chwili obecnej "interesanci" czy "klienci" Policji w trakcie interwencji posiadają ciekawe przedmioty, służące robieniu krzywdy bliźnim, a które również nie sa prawem zabronione....uzbroić ich masowo w czarnoprochowce??!!mogłoby być wesoło..nieprawdaż??!jak mawiał Lech Walęsa: "wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne"....
Ponadto trzeba wiedzieć, że dostępność do legalnej broni ma też określone wady sprzyja między innymi prostemu dozbrajaniu grup przestępczych..i nie mam tu w cale na myśli włamań do mieszkań legalnych posiadaczy broni palnej....
Pozdrawiam Szanownego Kolegę..MW