Film szkoleniowy GRU dot. walki wręcz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlatego zadałem pytanie czy to może być jakaś odmiana Sisitiemy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tak, oczywiście jest to "rukopasznyj boj", bo po rosyjsku oznacza to ni mniej ni więcej tylko "walka wręcz" No chyba, że istnieje w Rosji walka wręcz o nazwie "Walka Wręcz".
Tutaj coś ciekawego (nie będę zakładał oddzielnego tematu), jujitsu z 1919 roku:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracając do tematu. Ciekawy filmik, zwłaszcza początek - metody rozciągania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracając do tematu. Ciekawy filmik, zwłaszcza początek - metody rozciągania.
Czyżbyś dzisiaj odkrył, że słońce jest okrągłe?
To są sportowe metody rozciągania znane w wielu dziedzinach sportowych, i raczej takie, które jedynie podtrzymują albo rozwijają rozciągnięcie osoby już porządnie rozciągniętej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie było i nie ma innego specnazu niż specnaz GRU (czyli wywiadu wojskowego), w którym to specnazie nie ćwiczono zresztą żadnej własnej walki wręcz oprócz sambo w wersji combat. Nieco później były eksperymenty właśnie z kyoksul, karate shotokan i kickboxingiem ale do niczego to nie doprowadziło. Film jest prywatnie dla kasy zrobiony i nie ma powodów aby wierzyć w autentyczność powiązania tego co robią, ze specnazem.
Masz rację... i nie masz racji.
Po pierwsze w samej armii czerwonej było kilka rodzajów specnazu. Oprócz GRU, jednostkami specnazu dysponowały dowództwa różnych rodzajów wojsk. A że w ZSSR były 4 to mieliśmy 2 czy 3 pułki zawodowe SN GRU i 4 brygady SN rodzajów wojsk (głęboki zwiad). Do tego dochodziły bataliony SN okręgów wojskowych, które określano jako płytki zwiad. Do tego soecjalnego burdelu burdelu nalezy dodać jednostki SN WOP (sic!, nie wiem po kiego diabłą ale były) i jednostki specnazu KGB określane jako Osnaz (ON, osobowo naznaczenija) lub OMON (otriad milicji osobowo naznaczenija).
W chwili obecnej jeszcze mamy kilka rodzajów jednostek antyterrorystycznych (Alfa, Wympieł, Witiaz itp) któren też są zaliczane jako SN. Prawdopodobnie nawet oficerowie poszczególnych grup zawodowych SN nie znają całego obrazu. Specnaz to nie jest nazwa jednostki, tylko ogólne określenie sił specjalnego przdeznaczenia. Suworowem się nie sugeruj. problem GRU i okręgów wojskowych. nawet w LWP było coś takiego jak podwójne podporządkowanie. Dla przykładu zwiad lotniczy robił zdjęcia dla armii, ale jednoczesnie służbowo był podporządkowany pod wywiad wojskowy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najsłynniejsza książkę Suworowa czyli "Akwarium" przeczytałem ze zdumieniem i zachwytem, ale wtedy byłem nastolatkiem i podchodziłem do tej lektury bezkrytycznie...To co zauwazył ESDS Tactical jest sluszne..mnie też zastanawiało po co trening komandosów Specnazu dla agenta wywiadu??!! nie widze wspólnego mianownika...
zwłaszcza, że Suworow wielokrotnie podkreślał w "Akwarium", że szpieg ma walczyć głową a nie mięśniami czy ciosami karate....a poza tym z Suworowa to polecam cykl książek o Nadii Strzeleckiej...ciekawe...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
II STAŻ COMBAT 56 w Żarach !!!
- Ponad rok temu
-
Nowa edycja kursu instruktora Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Taki temat na szybko Akcja na orkiestre.
- Ponad rok temu
-
Użycie technik nożnych w systemach combat
- Ponad rok temu
-
Gracie Surviving Tactics
- Ponad rok temu
-
Ciekawostka Sądowa
- Ponad rok temu
-
Praca licencjacka systemy walki,a bezpieczzeństwo