Prowadzenie zajęć z samoobrony dla szkoły średniej.
Napisano Ponad rok temu
W sumie to nie jestem tu nowy, aczkolwiek nie było mnie tu kilka lat Mam do rozważenia kwestię prowadzenia zajęć z samoobrony dla szkoły średniej.
Ze sztukami walki jestem związany od 10 lat. Jestem nie tylko trenującym, ale również instruktorem, chociaż oficjalnie takiego tytułu nie mam. Zajęcia prowadziłem już wielokrotnie i wiem z czym to się je, więc to możemy pominąć. Jakiś czas temu zaprzyjaźniony dyrektor szkoły średniej zaproponował mi prowadzenie zajęć z samoobrony dla klasy mundurowej, którą planuje niebawem stworzyć. W planach jest stworzenie Dojo, aby można było to wykorzystywać poza normalnymi godzinami lekcyjnymi po prostu dla lokalnej społeczności (dzieci, młodzież, dorośli). Dyrektor zapewne chciałby, aby wszystko odbywało się zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, aby nikt się nie doczepił do tego co robię z młodzieżą.
I teraz moje pytanie jak podejść do tematu? Rozumiem, że będę musiał posiadać kwalifikacje z samoobrony (kurs). Jak to wygląda od strony strony zatrudnienia? Jaki rodzaj umowy? Jakieś dodatkowe kwalifikacje? Jaka stawka za godzinę lekcyjną? W ogóle to jak rozpocząć?
Druga sprawa, to wykorzystywanie Dojo poza normalnymi godzinami lekcyjnymi i zajęcia prowadzone dla dzieci. Tutaj też przydałaby się jakaś umowa dotycząca wykorzystywania tego miejsca. Jakieś dodatkowe kwalifikacje ukierunkowane na grupę dzieci w wieku 8-15 lat?
Napisano Ponad rok temu
jedynie musisz posiadać wiedzę z zakresu sztuk walki czy samoobrony wiedzę którą potrafisz w bezpieczny sposób przekazać
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie spodziewaj się cudów po tych zajęciach bo dość szybko dzieciaki dojdą do wniosku że ich to nie interesuje, zaczną się zwolnienia i symulowanie ćwiczenia, po pewnym czasie spytają Cię co im zrobisz że nie ćwiczą(a wystarczy kilku takich kretynów by popsuć atmosferę na zajęciach)... czyli generalnie nastaw się na odrabianie pańszczyzny dokładnie w takiej klasie prowadziłem zajęcia przez kilka lat, teraz robi to dziewczyna która skończyła u mnie edukację na poziomie 5kyu i też się rozmienia na drobne
czesem jak spojżeć na zimno z boku to widać efekty bo nabierają sprawności, WFiści przychodzą popatrzeć jak można docisnąć ;-) ale nie nadaje się to do porównania z normalnym trenowaniem
powodzenia w tej orce na ugorze
Napisano Ponad rok temu
A wracając do tematu, to może podzieliłbyś się jak to wygląda od strony umów i jakie warunki trzeba spełnić, aby móc takowe zajęcia prowadzić?
Napisano Ponad rok temu
zaręczam Ci że nie wiesz...nie potrzebuję tutaj lekcji jak to wygląda,
Dyrektor wprowadzając innowacyjny program ma spore możliwości manewru i może Cię zatrudnić jako osobę posiadającą specyficzne kwalifikacje, czyli niekoniecznie musisz być nauczycielem. Ja nim z wykształcenia jestem poza tym mam kilka uprawnień instruktorskich ale moje misie podejmujące pracę po mnie nie mieli i też byli oficjalnie zatrudnieni. Zasadniczo to problem dyrektora(oczywiście jeśli jest zainteresowany), określenie czy będzie to umowa o dzieło czy kawałek etatu to problem kadrowo/płacowy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wracając do tematu -mnie się wydaję - jeśli maja to być zajęcia w ramach zajęć szkolnych to musisz mieć wykształcenie pedagogiczne a reszta nikogo nie interesuje
Ja pracowałam w podst / gim ( tylko 6 lat ) prowadząc lekcje samoobrony sportowej w ramach godzin f-w
tak samo dużo radości co i flustracji
Napisano Ponad rok temu
@stando, jak prowadziłeś lekcje samoobrony w ramach w-f, to pracowałeś normalnie na etat jak pozostali nauczyciele?
Napisano Ponad rok temu
Sekcję poza lekcjami możesz prowadzić bez wykształcenia pedagogicznego ale jak nie będziesz miał instruktora i wydarzy się jakiś poważny wypadek to prokurator Cię wsadzi za kraty. Musisz podpisać umowę z dyrektorem na wynajęcie sali i opłacać faktury które będzie Ci wystawiał każdego miesiąca. Do tego zgłaszasz działalność gospodarczą w miejcowym Urzędzie Skarbowym i rejestrujesz się w ZUS-ie. Kontrole się zdażają i przeważnie wizyta urzędników dużo kosztuje.
Powodzenia
Napisano Ponad rok temu
Twoje informacje sa lekko nieaktualne. Nie trzeba mieć już instruktora. Instruktorzy i trenerzy sportu zostali ustawowo zderegulowani.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niedawno koledzy z Krav Magi opowiadali mi o przypadku który miał u nich miejsce. Na trening przyszedł człowiek, trochę grubawy i mało sprawny raczej nie najmłodszy. Jak to bywa na pierwszym treningu kondycyjnie wysiadł szybko ale jakoś dotrwał do końca. Później się okazało, że w nocy po treningu człowiek ten umarł w łóżku na zawał serca. Co zrobił prokurator? Zaczął postępowanie od przesłuchania osoby prowadzącej trening i pierwsze o co zapytał czy posiada uprawnienia do prowadzenia tego typu treningów. O ile wiem był to licencjonowany instruktor i skończyło się dla niego dobrze ale ciągania nie unuknął. Prokurator szukał na siłę winnego. Resztę sobie dopowiedzcie.
Napisano Ponad rok temu
Zobacz co sam napisales: Czy posiada uprawnienia do prowadzenia zajec ? (nie uprawnienia instruktorskie wydane przez XXX ) - tak Panie prokuratorze posiadam zezwolenie od mojego naczyciela na prowadzenie zajec inne zgodnie z obowiazujacym prawem nie jest potrzebne.
Napisano Ponad rok temu
tak poprostu w-f uczniowie mieli z dwoma róznymi nauczycielami ja od sport jj i drugi od "ogólnych"@stando, jak prowadziłeś lekcje samoobrony w ramach w-f, to pracowałeś normalnie na etat jak pozostali nauczyciele?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Efektywność treningu, a jego częstotliwość
- Ponad rok temu
-
Plan Treningowy Początkujący
- Ponad rok temu
-
Pytanie o przepisy MMA
- Ponad rok temu