W sumie to nie jestem tu nowy, aczkolwiek nie było mnie tu kilka lat

Ze sztukami walki jestem związany od 10 lat. Jestem nie tylko trenującym, ale również instruktorem, chociaż oficjalnie takiego tytułu nie mam. Zajęcia prowadziłem już wielokrotnie i wiem z czym to się je, więc to możemy pominąć. Jakiś czas temu zaprzyjaźniony dyrektor szkoły średniej zaproponował mi prowadzenie zajęć z samoobrony dla klasy mundurowej, którą planuje niebawem stworzyć. W planach jest stworzenie Dojo, aby można było to wykorzystywać poza normalnymi godzinami lekcyjnymi po prostu dla lokalnej społeczności (dzieci, młodzież, dorośli). Dyrektor zapewne chciałby, aby wszystko odbywało się zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, aby nikt się nie doczepił do tego co robię z młodzieżą.
I teraz moje pytanie jak podejść do tematu? Rozumiem, że będę musiał posiadać kwalifikacje z samoobrony (kurs). Jak to wygląda od strony strony zatrudnienia? Jaki rodzaj umowy? Jakieś dodatkowe kwalifikacje? Jaka stawka za godzinę lekcyjną? W ogóle to jak rozpocząć?

Druga sprawa, to wykorzystywanie Dojo poza normalnymi godzinami lekcyjnymi i zajęcia prowadzone dla dzieci. Tutaj też przydałaby się jakaś umowa dotycząca wykorzystywania tego miejsca. Jakieś dodatkowe kwalifikacje ukierunkowane na grupę dzieci w wieku 8-15 lat?