Skocz do zawartości


Zawartość użytkownika puzzled

Odnotowano 2 pozycji dodanych przez puzzled (Rezultat wyszukiwania ograniczony do daty: Rok temu )


Według typu zawartości

Filtruj

Sortuj według                Sortuj  

#1379382 Chcę schudnąć

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

Masz niedowagę wg wskaźnika BMI czyli wagi do wzrostu

 

 

BMI jest skrótem od angielskojęzycznego terminu Body Mass Index, który jest wskaźnikiem masy ciała. Wskaźnik BMI obrazuje stosunek masy ciała do wzrostu, wskazując przy tym, czy dana osoba ma niedowagę, normalną wagę ciała, czy też nadwagę. 

 

Tobie zapewne chodzi o zawartość BF ang. Body Fat, czyli zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Każdy produkt ma tabele kalorii i makroskładników na odwrocie opakowania. Po prostu przeczytaj temat który podesłał Ci @Grammatikk i się do niego zastosuj.




#1379380 Konsekwencje diety wysokobiałkowej

Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta

Witam, jest to mój pierwszy post więc od razu chciałem się z wszytkimi ciepło przywitać :)
 
Chciałbym zacząć cykl redukujący tkankę tłuszczową. Więc na początek chce ułożyć sobie dietę, niestety moja wiedza w tym temacie
jest niewielka. Wyczytałem na "internetach", że podstawą takiej diety są białka, gdyż pozytywnie wpływają na metabolizm, i potrzeba dużo energii na ich przemianę. Kiedy prowadziłem "masówkę" głównym makroskładnikiem były węglowodany co się sprawdzało, przyrost masy na poziomie 0.5kg/tydź. A rozłożenie makroskładików wyglądało w ten sposób:
50% węgle
25% białka
25% tłuszcze
Więc analogicznie na redukcje rozłożyłem sobie 
50% białka
25% węgle
25% tłuszcze
 
Ważę 81kg przy 180cm wzrostu, poziom BF jest na poziomie ~18%, prowadzę siedzący tryb życia. Z moich wyliczeń wynika, że zapotrzebowanie kaloryczne dla mnie na utrzymanie wagi wynosi około 2600kcal, więc robiąc deficyt kaloryczni będzie to około
2300 kcal czyli:
290g białka
145g węglowodanów
64g tłuszczy
 
Ale trochę się obawiam ponieważ ilość białka na kg wagi ciała jest b.duża ~3.5g, i tu nasuwają mi się pytania:
Czy aby to nie jest zbyt dużo ?
Jaki to będzie miało wpływ na mój organizm ?
Jak utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie żeby go nie zakwasić ?
Ile g błonnika powinienem przyjmować, czy 15g na 1000kcal będzie wystarczająco ?
 
Pozdrawiam




Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024