Początek co wybrać
Napisano Ponad rok temu
Ja polecę na początek karate kyokushin/oyama ale tylko po to żeby nauczyć się podstaw ( pozycji, wyrobić kondycję, nabrać techniki i wiedzieć "z czym to się je"), trenując dłużej można nabrać złych nawyków (zależne od sekcji) Chociaż można iść od razu na MT gdzie od startu przechodzi się do konkretów i są uderzenia rękami na głowę Chyba że ktoś szuka tradycji i czegoś "więcej" niż tylko naparzania to jakieś tradycyjne karate rodem z Okinawy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do skuteczności... Na własne oczy widziałem jak instruktor WT (nie wymienię z nazwiska) złożył się po kopnięciu obrotowym wykonanym przez jakiegoś "pana z ulicy". Skuteczność WT oparta jest na agresywnej reklamie niestety i ma się nijak do MT, KickBoxingu czy czegoś innego, gdzie sparingi są sparingami a nie delikatnym oklepywaniem żółwika na klacie Tak czy siak nie żałuje, że to ćwiczyłem chociaż szkoda, że nie wylądowałem wtedy na Teakwondo albo Wu Shu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiele razy właśnie na bjj mając przewagę 20-30 kilogramów musiałem odklepać bo ktoś był po prostu lepszy. Nie bez przyczyny bjj jest określane jako game of human chess.
Oczywiście, masz rację - ćwicząc różne wynalazki bez sensownej metodologii treningowej (wiele sekcji krav magi, wspomniane Wing Tsun czy czegokolwiek innego) ciało, motoryka, siła, wytrzymałość się nie rozwinie, jednak jeśli instruktor ma jakiekolwiek pojęcie o tym co robi i skończył jakiś kurs (co teoretycznie jest wymagane ale wszyscy wiemy jak wyglądają realia) te parametry rozwiną się w czasie zależnym od indywidualnych predyspozycji. Mówimy tu o sporcie amatorskim
Napisano Ponad rok temu
Niestety, jeżeli chodzi o wszelkie odmiany WT, (nie wiem jak w WC) etc. ciężko o instruktora z uprawnieniami. Na dodatek olewają całkowicie kwestię rozgrzewki czy rozciągania. Wiąże się to prawdopodobnie z faktem, że celują w osoby bardzo młode które chcą się szybko czegoś nauczyć (niekoniecznie sensownego) oraz osoby w wieku średnim i starsze, dla których "za późno" na bardziej kontaktowy sport. Może mnie ktoś teraz zaatakować, że nie jest to prawdą, ale wystarczy pooglądać ich reklamówki, wywiady bądź poczytać o seminariach i treningach w materiałach oficjalnych.
Napisano Ponad rok temu
Mam dla Ciebie złą, a może dobrą wiadomość. Nie wiem jakie uprawnienia masz na mysli, ale zawód instruktora sportu w Polsce został "zderegulowany" i nie potrzeba żadnych uprawnień.
Napisano Ponad rok temu
- Nie trzeba rozgrzewki, forma jest rozgrzewką a poza tym w Chinach ćwiczą bez rozgrzewki.
- Nie ma sensu się rozciągać, bo i tak się wysoko nie kopie (a o tym, że rozciągnięcie zabezpiecza przed urazem nikt nie wspominał)
Poza tym, wydaje mi się, że trener powinien chociaż odrobiny anatomii liznąć (brzmi to dwuznacznie żeby komuś krzywdy nie zrobił, nie uczył jakąś wypaczoną metodyką a przede wszystkim widział co zrobić w przypadku, gdy do jakiejś kontuzji doszło - nawet na zasadzie "idź do domu a jutro do lekarza" a nie "za tydzien ci przejdzie, możesz ćwiczyć".
Napisano Ponad rok temu
Mnie tego nie musisz tłumaczyć. Sam jestem w trakcie kursu trenerskiego.
Napisano Ponad rok temu
wskaz badania naukowe ktore to potwierdzaja(a o tym, że rozciągnięcie zabezpiecza przed urazem nikt nie wspominał)
w sportach uderzanych na przyklad rozciaganie przed treningiem wlasciwym bedzie mialo zerowe przelozenie na kontuzyjnosc a moze powodowac spadek sily:)
Napisano Ponad rok temu
Może i ma zerowe przełożenie, ale wmawianie komuś, że rozciąganie jest w ogóle nieprzydatne jest chore.
Napisano Ponad rok temu
Nie wykręcaj kota ogonem. Twoja teza brzmiała "rozciągnięcie zabezpiecza przed urazem" i do tej tezy przyczepił się czarny. Z kolei to co napisał czarny można poprzeć szybkim googlaniem: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Może i ma zerowe przełożenie, ale wmawianie komuś, że rozciąganie jest w ogóle nieprzydatne jest chore.
Napisano Ponad rok temu
Mamy 3 rodzaje rozciągania
-dynamiczne zw też sprężynującym
-statyczne
-PNF (PR, AC, PR-AC)
Od rozciągania dynamicznego już się odchodzi, gdyż jest kontuzjogenne. Dość powszechnie stosowane wielu klubach karate, często bez ładu i zrozumienia istoty.
Natomiast w dobrze przygotowanym treningu powinno znaleźć się rozciąganie PNF i statyczne.
Z czego PNF jako element rozgrzewki, natomiast statyczne jako ćwiczenia kończące i schładzające , kiedy mięśnie są rozgrzane.
Następny problem, to bezmózgowi instruktorzy. "Boli znaczy działa". Największa bzdura, jaką można powiedzieć w stosunku do rozciagania. Jeśli boli znaczy, że ćwiczenie jest wykonane źle. Należy przerwać i rozluźnić rozciągany mięsień.
Niestety w dużej ilości klubów stosuje sie jako rogrzewke rozciaganie statyczne i daje własnie efekt skracania miesni w czasie walki.
Na ten temat trochę informacji znajdziecie w
PruS Trening Sportowy
Ambroży Wprowadzenie do Teorii Sportu
Jesli chodzi o samo rozciaganie
opracowania metodyczne
Tomas Kurz Stretching trening gibkości
Sven-A. Solveborn Stretching
Opracowania dla każdego
Bob AndersonStretching czyli ćwiczenia rozciagające
A. Listkowska M. Listkowski Stretching A-Z Sprawność i zdrowie
Pavel Tsatsouline Rozciąganie odpręzone (nie zdążyłem przeczytać, ale moga być pożyteczne informacje)
i wiele innych ktore można znaleźc choćby na Allegro
Napisano Ponad rok temu
przyklad na szybko
i to sie robi wlasnie w ramach rozgrzewki, LUZNO, bez prob "rozciagania" per se.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Całoroczne ubezpieczenie sportowe/NNW
- Ponad rok temu
-
T shirt z krótkim rękawkiem, gdzie kupić
- Ponad rok temu
-
Bardzo proszę o pomoc!
- Ponad rok temu