Tradycyjne jiu jitsu a tradycyjne karate
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o merytoryczne informacje a "a jest lepsze od b".
Napisano Ponad rok temu
Zapomniałem o słowie "nie"Chodzi mi o merytoryczne informacje a nie "a jest lepsze od b".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem miedzy tymi szkolami jest przepasc.
Napisano Ponad rok temu
Stwierdził, że na odpowiednio wysokim poziomie nie ważne czy trenuje się karate czy ju jutsu gdyż oba style wywodzą się z tego samego pnia i mają wspólne korzenie. Wg niego jest sporo technik bardzo podobnych w starych sztukach walki. Sensei mówił o technikach do nauki których podchodzi się po kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu latach treningów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z 2 strony mozesz poczytac felietony znawcow Koryu, chyba Ellis Amdur o tym pisal - o tym ze porzadnie cwiczone koryu ma wplyw wlasciwie na cale zycie, charakter, sposob myslenia itd. i nie da sie prawidlowo cwiczyc np. 2 koryu na raz, to jakie koryu cwiczysz ma fundamentalne znaczenie.Stwierdził, że na odpowiednio wysokim poziomie nie ważne czy trenuje się karate czy ju jutsu gdyż oba style wywodzą się z tego samego pnia i mają wspólne korzenie.
To oznacza, ze na najwyzszym poziomie zaleznie jak patrzysz roznice moga byc ogromne- we wszystkim - wynjkajace chocby z tego ze sztuki walki to nie jest jakies religijne narzedzie ale srodek do celu a cele moga byc przerozne.
Przy wprowadzeniu odpowiednio duzego uogolnienia wszystko jest wszystkim, ja nie lubie tego podejscia.
Napisano Ponad rok temu
Stwierdził, że na odpowiednio wysokim poziomie nie ważne czy trenuje się karate czy ju jutsu gdyż oba style wywodzą się z tego samego pnia i mają wspólne korzenie.
Dawno nie slyszałem większej bzdury :roll:
Napisano Ponad rok temu
15-17.02.2013 r. w Krakowie będzie seminarium z sensei Wingrove. Sugeruję, żebyś jemu zadał to pytanie. Myślę, że to jeden z niewielu ludzi który jest w stanie autorytatywnie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Dziękuję za odpowiedź. + odemnie. Co do seminarium to poważnie się zastanawiam nad nim, zwłaszcza że odbędzie się kilometr od mojego mieszkania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego właśnie wszyscy liczący się mistrzowie (Jigoro Kano, Sokaku Takeda, Morihei Ueshiba, Takuma Hisa, Minoru Mochizuki) ćwiczyli po kilka szkół koryu? Widocznie źle ćwiczyli...
Podobnie z technikami ćwiczonymi po 20 latach treningu. Większość szkół koryu miało charakter czysto użytkowy (rozwój duchowy itp. to już Gendai Budo, XIX wiek, a nie koryu). Biorąc pod uwagę średnią życia w średniowiecznej Japonii (zwłaszcza tryb życia samuraja nie sprzyjał długowieczności), idiotyzmem byłoby ćwiczyć techniki, których opanowanie zajmuje wojownikowi 20 lat. Moim zdaniem pokutuje tu dorabianie mitologii do wszystkiego, co robią Japończycy. A wystarczy sięgnąć do tekstów źródłowych, zamiast słuchać mitów opowiadanych na stażach - Ueshiba ćwiczył u Takedy 4 lata, aż uzyskał menkyo i prawa do nauczania Daito ryu, podobnie Jigoro Kano z Tenjin Shin'yo ryu. Wystarczy sięgnąć do pierwszej lepszej biografii mistrzów.
Napisano Ponad rok temu
Stwierdził, że na odpowiednio wysokim poziomie nie ważne czy trenuje się karate czy ju jutsu gdyż oba style wywodzą się z tego samego pnia i mają wspólne korzenie.
To niewiele w życiu słyszałeś. Generalnie. Spróbuj odseparować współczesne Karate od Tode, z którego się wywodzi. Bo różnice są ogromne.
Napisano Ponad rok temu
a Chin się wywodzą więc w sumie... ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ankieta
- Ponad rok temu
-
GASSHUKU YAWARA JUTSU Kraków 15 - 17 luty 2013r.
- Ponad rok temu
-
PANTEON MISTRZÓW 2 -ZAWODY AMATORSKIEGO
- Ponad rok temu
-
wybor najlepszych moich zdjec sumo z 2012
- Ponad rok temu
-
GASSHUKU - TORI KRAKÓW 2013
- Ponad rok temu
-
CSP-TORI SEMINARIUM
- Ponad rok temu
-
Staż Ju-Jitsu 13-14 października Warszawa
- Ponad rok temu
-
Jujutsu, iaido, aikido, karate - BUDO Festiwal Racibórz 2012
- Ponad rok temu
-
GASSHUKU YAWARA JUTSU Wrocław 26-28 października 2012 r.
- Ponad rok temu
-
CSP - TORI NOWY SEZON 2012/2013
- Ponad rok temu